Abba-feber i England – de nya låtarna gick rakt in på brittiska singellistan

Abba på Gröna Lund

Livesändningen visades för en specialinbjuden publik på Gröna Lund i Stockholm. På skärmen visas Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson under den digitala produktionen.

Foto: TT

Det är inte alla popgrupper som kan släppa ny musik efter 40 år och direkt hamna på topplistorna. Men så är väl inte Abba som alla andra heller.

Nyheten om att Abba skulle göra comeback slog ner som en glittrig bomb i popvärlden förra veckan, och hundratusentals människor över hela världen såg livesändningen där Björn Ulvaeus och Benny Andersson berättade om arbetet med det nya studioalbumet Voyage.

Fullängdsalbumet med tio låtar släpps först i november men under sändningen bjöds åskådarna på två helt nyinspelade singlar från albumet. Reaktionerna lät inte vänta på sig, bara dagar efter att musiken släppts har I Still Have Faith in You and Don't Shut Me Down tagit sig in på den brittiska singellistan.

Första placeringen sedan 1981

Singellistan omfattar både sålda skivor, nedladdning och strömning av låtar och Don't shut me down blev Storbritanniens mest nedladdade låt under veckan. Senast Abba hade en låt på singellistan var 1981 när One of us låg där.

Se också: Abba ger ut ny musik

Abba släpper ny musik efter 40 år!
3:39

Efter reklamen: Abba släpper ny musik efter 40 år!

(3:39)

Slå på ljud

De två nya singlarna har även gått in på plats tre och fyra av bandets mest populära låtar på Spotify, och är uppe i över sex- respektive sju miljoner lyssningar efter en vecka.

Fast scenshow med ”abbatarer”

Men en efterlängtad comeback med riktiga konserter fick fansen tyvärr hoppas förgäves på. Den som vill uppleva en futuristisk show med sina idoler kan dock åka till London i maj nästa år och gå på det närmsta som går att komma en konsert med bandet.

Quiz: Hur mycket kan du egentligen om Abba?

Med sina så kallade ”abbatarer” – de specialdesignade versionerna av medlemmarna – kommer bandet ändå kunna leva vidare. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson kommer uppträda i digital form på sin specialbyggda arena i Queen Elizabeth Olympic Park i London. Föreställningen Voyage ska bli en permanent show i staden som är känt för sitt digra utbud av konserter och musikaler, och ett liveband på tio personer kommer att spela med gruppen.

Albumet Voyage släpps den 5 november i år, och föreställningen med samma namn beräknas ha premiär i maj 2022.

TV: Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"
0:50

Efter reklamen: TV: Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

(0:50)

Slå på ljud