Agneta Sjödin samlar hjärtan i bok

Agneta Sjödin
Författaren och programledaren Agneta Sjödin har genom åren samlat bilder av hjärtan, som hon fotograferat i sin omgivning. 100 av dessa bilder, med positiva budskap, finns nu i en bok.

Det första hjärtat hittade Agneta Sjödin i en honungsburk. Honungen hade format ett sådant perfekt mönster av ett hjärta att hon blev helt tagen. Det var åtta år sedan, och sedan dess har mängder av hjärtformationer dykt upp längs hennes väg.

Numera söker hon aktivt efter hjärtan i sin omgivning, gärna i naturen. Det är oftast där hon hittar sina vackra mönster, eller tecken som hon kallar dem. Det blir som en slags meditation att gå en promenad och spana bland löv och blad. Gärna i pauser under tuffa inspelningspass, som i arbetet med Fångarna på fortet. Då är det viktig egentid att gå längs havet på den franska sydvästkusten och spana ner i sanden efter hjärtformade snäckor och stenar som flutit in från Atlanten.

De som följer Agneta Sjödins instagramkonto har sett mängder av bilder på vackra hjärtformationer genom åren. Och nu har hon samlat flera av dem i en bok, 100 affirmationer för hjärtat (Harper Life).

Här varvas fotografier med positiva budskap och berättelser från Agneta Sjödins många resor och tv-inspelningar världen över. Det är också under dessa som hon gjort sina mest betydelsefulla fynd.

– Det är ju speciellt att jag hittat hjärtan i hela världen, det är häftigt, tycker hon.

En svart hjärtformad sten

Hon minns speciellt en vacker svart hjärtformad sten, som hon hittade på Nya Guinea efter en mödosam resa och spännande möten med öns ursprungsbefolkning:

”Smala avlånga båtar tog oss sedan från missionärsbyn via floden till inspelningsplatsen som låg ännu djupare in i djungeln. Redan den där första morgonen, i det disiga gryningsljuset när djungeln vaknar till liv i ett öronbedövande väsen, fann jag ett hjärta.

[…]

Korowaifolket vann mitt hjärta den där dagen. Jag kommer aldrig att glömma mitt första möte med dem.”

Agneta Sjödin samlar hjärtan i bok.

Hjärtformen förknippas med något positivt, menar Agneta Sjödin. Foto: Agneta Sjödin/Instragram

Agneta Sjödins hjärtan gör succé på Instagram

Att hon och hennes många följare på Instagram, och andra med dem, uppskattar hjärtformen så mycket tror Agneta Sjödin helt enkelt beror på att hjärtat förknippas med något positivt, med kärlek och vänlighet.

– Det har en fin form, det är neutralt och provocerar ingen.

”Att se hjärtan är i sig ett tecken på att man väljer att fokusera på det vackra och kärleksfulla runt omkring sig”, skriver Agneta Sjödin i boken. Och alla har behov av det kärleksfulla, menar hon. Själv är Agneta Sjödin som mest kärleksfull när hon är i balans i livet.

– Det är ju lättare då, det är svårare i stunder av stress, säger hon med ett leende.

Agneta Sjödin och Martin Lamprecht.

Agneta Sjödins egen kärlek heter Martin Lamprecht. Foto: TT

Hur visar du din kärlek?

– Genom att ta hand om mig själv visar jag kärlek till mig själv. Och när det gäller vänner och familj visar jag min kärlek genom att finnas där när det behövs, höra av mig och ta vara på livet tillsammans med mina kära.

Vad är då kärlek för dig?

– Oj, det var en svår fråga. Men jag tycker det är när det känns rätt inombords, när man har ett flöde. Kärlek är när det känns sant och äkta.

Har gått pilgrimsvandring

Med budskapen i boken, affirmationerna, vill hon hjälpa läsarna att bli mer kärleksfulla mot sig själva. Sin egen själsliga resa har hon jobbat på länge, och gör det konstant än i dag.

– Det är ju färskvara, man får jobba på det hela tiden.

För att nå dit där hon är i dag har hon bland annat gått pilgrimsvandring, lärt sig meditera och skriver drömdagsbok.

Agneta Sjödin hittar de flesta av sina hjärtan i naturen.

Agneta hittar de flesta av sina hjärtan i naturen. Foto: Agneta Sjödin/Instragram

Det handlar till stor del om att ändra fokus, och inställning till sig själv, menar Agneta. Att tänka positivt om sig själv och sin omgivning. Det är det hon tänker och hoppas att hennes bok kan hjälpa läsarna med. Förutom inspiration i form av hjärtbilder är den alltså fylld av dessa visdomsord, som Agneta Sjödin kallar affirmationer.

”Meningar som du kan upprepa inom dig under dagens lopp för att på så sätt se ljusare på tillvaron och känna kärlek till den där personen som du möter i badrumsspegeln om morgnarna.”

Var hittar du inspiration till budskapen?

– Det är ju egentligen bara att utgå från bra saker hos sig själv. Ta det som är dåligt och vända på det.

När vi pratas vid står Agneta Sjödin just redo att ge sig av på ett nytt äventyr – helt i linje med hennes nya livsval som ger mer frihet, sedan hon sagt upp samarbetet med TV4 och nu står helt på egna ben. Under ett antal veckor ska hon ska segla över Atlanten, från Kanarieöarna till Västindien, tillsammans med andra kändisar, bland andra simhoppsstjärnan Anna Lindberg, stjärnkocken Markus Aujalay och skidlegendaren Thomas Wassberg.

– Det ska bli spännande, verkligen, säger hon glatt och låter helt orädd.

Inspelningen från seglatsen blir ett tv-program som kommer att visas i Kanal 5 i höst.

Agneta Sjödins Drömdagbok

Förutom att medverka i tv har ju Agneta Sjödin genom åren skrivit en rad böcker. Senaste romanen Drömdagboken (HarperCollins) kom ut i höstas. Kanske finns planer på en ny bok?

– Jag funderar lite på att skriva en uppföljare till Drömdagboken, men jag känner att jag behöver en skrivpaus nu.

För Agneta Sjödin vill leva som hon lär – ta hand om sig, och vara kärleksfull och sann mot sig själv.