Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Agnetha Fältskogs kärleksliv efter relationen med dömda stalkern

01 dec, 2022 
Simon Nilsson Larsson
FotografTT
Agnetha Fältskog
Abba-ikonen Agnetha Fältskog är en av de största stjärnorna i pophistorien.
Efter genombrottet blev hon också mångas drömtjej.
Men hur har artistens kärleksliv sett ut genom åren?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad blev världskändisar i och med vinsten i Eurovision song contest 1974, och sedan dess har Abba varit ett av pophistoriens största band.

Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"Brand logo
Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

Gruppen lades ner, om än inte formellt, år 1983 bara för att återuppstå igen förra året med albumet Voyage och hologramshowen Abba Voyage i London.

Medlemmarna i Abba har inte bara haft en fin relation till sin publik utan också till varandra. Mellan 1978 och 1981 var Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson gifta med varandra, och mellan 1971 och 1979 var Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog gifta.

Agnetha Fältskogs kärlekshistoria

De sistnämnda paret träffades redan på 60-talet, när de skulle sjunga en duett i tv. Kärlek uppstod direkt, åtminstone hos den ena parten.

Annons

Jag vet inte om hon blev det, men jag blev ju det, har Björn Ulvaeus tidigare sagt till Dagens nyheter.

Under sin tid tillsammans fick de två barn: Linda och Peter Christian Ulvaeus, födda 1973 respektive 1977.

Innan Agnetha Fältskog gifte sig med ABBA-kollegan var hon förlovad med en tysk låtskrivare vid namn Dieter Zimmermann.

Flera år efter skilsmässan från Björn Ulvaeus så gifte Agnetha om sig med den svenske kirurgen Tomas Sonnenfeldt. Bröllopet ägde rum 1990 – men äktenskapet tog slut efter bara några år, och paret skilde sig 1993.

Abba på galapremiären av Abba Voyage tidigare i år.
Abba på galapremiären av Abba Voyage tidigare i år.

1997 var Agnetha Fältskog ute på en promenad när sitt hem och då stötte hon på den holländske mannen Gert van de Graaf. Efter ett tag blev de ett par. Förhållandet tog slut efter två år. Då uppdagades det att han varit besatt av henne sedan medverkan i Eurovision song contest över 20 år tidigare.

Annons

Han började förfölja och trakassera henne och till sist polisanmälde Agnetha Fältskog honom och van de Graaf utvisades ur landet och dömdes till besöksförbud. Trots det greps han senare av polis nära artistens hem på Ekerö.

Agnetha Fältskogs liv efter dömda stalkern

Någon ny kärlekshistoria har inte Agnetha Fältskog gått ut med sedan relationen med den holländske mannen. Men hon har annat att vara glad över. Nyligen kunde Abba nämligen fira 2,5 miljoner sålda skivor av Voyage, och albumet har toppar listorna världen över sedan släppet.

I dag bor hon kvar i huset på Ekerö, där har hon levt sedan 1989. Superstjärnan har också ett hus i Båstad.

Voyage är inte det enda skivsläppet som Agnetha Fältskog varit med om sedan Abbas uppbrott. Hon har nämligen släppt fem engelskspråkiga album, bland annat A som kom 2013.

I övrigt har hon valt att hålla sitt liv privat de senaste åren.

– Jag har aldrig dragit mig tillbaka på det sättet som många tror, men jag känner att det har stått så mycket om oss genom åren och vi har gett så många intervjuer. Det finns en risk att man pratar sönder det på något sätt och så vill man ju ha en bit för sig själv också i det privata, har hon sagt i en intervju med Sveriges radio.

Foto: TT

Annons