Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Alexander och Malin Karim om kärleken och gemensamma boken

07 nov, 2019 
Redaktionen
Alexander Karim och Malin Karim håller om varandra
Han längtade tidigt efter att bli pappa. Att få barn var aldrig något hon drömde om. ”Men när jag och Alex blev ett par blev det plötsligt självklart”, säger Malin. Nu har skådespelaren och journalisten gjort en barnbok ihop.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Båda älskar att skriva, och helst hemma i sängen. I krönikor berättar de gärna om sitt inte så sminkade familjeliv och tillsammans har de nu gjort sin första barnbok.

Samtidigt är Alexander aktuell i en lång rad tv-serier och har dessutom släppt en skruvad underhållningsroman. Malin frilansar och är flexibel. Tillsammans med barnen är de beredda att upptäcka världen under tiden som Alexander befinner sig på olika inspelningsplatser.

Till intervjun har de med sig sina två yngsta barn, Louie och Elias.

– Alba är ute och teståker buss med en kompis, hon ska börja ny skola, förklarar Malin och pustar ut medan hon visar barnen var de kan sätta sig.

Alexander har tidigare messat att det var ett sjå att få med barnen ut och att de därför var något sena till vårt möte.

Alexander och Malin Karim kysser varandra.
Alexander och Malin Karim lärde känna varandra redan i unga tonår, men blev ett par först för 13 år sedan. Nu lever de ett fullspäckat familjeliv, med en vardag och tider som ofta får anpassas efter Alexanders jobb som skådespelare. Foto: Frida Funemyr

Vi ses på ett fik, ett stenkast från familjen Karims lägenhet på Kungsholmen.

Malin beskriver sig själv som ett rätt udda barn som helst hängde i biblioteket och var kompis med bibliotekarien.

Annons

– Min stora förebild har alltid varit Astrid Lindgren. Jag har älskat att läsa och skriva så länge jag kan minnas. Ultimata drömmen var att få bli författare, men den drömmen kändes nästan onåbar så journalistyrket blev en bra kompromiss. Då får jag i alla fall skriva, menar hon.

Alexanders dröm var att få syssla med film av något slag och i stället för biblioteket var videoaffären hans andra hem. Båda tänkte nog att Malin skulle vara först att ge ut en egen bok, men maken hann före. I september kom Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död, en berättelse som Alexander själv först tänkte skulle bli ett filmmanus. Det var när Alexander befann sig på ett hotellrum i Budapest i väntan mellan olika filmtagningar som inspirationen kom till honom.

– Det började som en filmidé men jag kände ganska snabbt att jag ville skriva den som en prosa. Det gick av bara farten, jag skrev från och till under ett års tid, parallellt med skådespeleriet.

Annons

Paret Karim släpper barnbok

Paret Karim har precis släppt barnboken Modigast i världen. Dessutom skriver de krönikor tillsammans för Aftonbladet.

– När Aftonbladet frågade oss tänkte vi att det var kul att få skriva den här typen av texter tillsammans, att i skrivande form få ha en dialog.

Jag blir alldeles tokig på alla dessa pekfingrar

Malins och Alexanders syfte med dessa texter är att visa upp den mer osminkade och inte helt perfekta sidan av familjelivet.

– Ja men alltså, jag följde någon tråd på nätet häromdagen om de här små klämmisarna man ger sina barn som mellis. Det var någon insändare som gav sig på en stackars mamma. Hon skrev: ”Förstår du hur dessa klämmisar påverkar ditt barns liv?!” Men allvarligt, hur orkar folk? Jag blir alldeles tokig på alla dessa pekfingrar. Alexander och jag har perfekta stunder, men vi tror det är viktigt att också påvisa tjafset och den inte allt så finputsade ytan som tillhör vardagen.

Bokomslag Modigast i världen av Malin och Alexander Karim.
Den gemensamma barnboksdebuten, Modigast i världen. Foto: PR/Bonnier Carlsén

Alexander och Malin bollar alla sina skrividéer med varandra och uppskattar varandras styrkor. Malin är mer språkligt begåvad medan Alexander är mer strukturell i själva berättandet, att historien ”får fart” framåt.

Annons

Läsning och skrivande utgör en stor del i familjens liv.

– Våra barn är väl inte lika läs- och bokintresserade som jag var, men de har helt enkelt inte haft något val. Det har alltid känts självklart att vi ska läsa för dem varje kväll. Sedan är det ju så, att barn gör som deras föräldrar gör. Så absolut, det blir en hel del lässtunder i vår familj. Våra två äldsta har också börjat göra egna böcker, små berättelser som de sedan häftar ihop.

Sträng och tillåtande i papparollen

Malin beskriver Alexander som en otroligt fin pappa och att han är sträng, rolig och tillåtande.

– Jo, han hittar en bra balans mellan allvar och lek. Dessutom är inget någonsin omöjligt för honom, allt fixar sig, menar Malin.

Hela familjen Karim samlad i en säng: Malin och Alexander Karim med barnen Louie, 4, Alba, 11, och Elias, 10.
Hela familjen samlad. Malin och Alexander Karim med barnen Louie, 4, Alba, 11, och Elias, 10. Foto: Privat

Och när Alexander ska beskriva Malin i sin roll som mamma berättar han om en kvinna som är fullständigt hängiven och otroligt engagerad.

Annons

– Malin är jätterolig, lagom sträng och väldigt energisk. I stort sett är vi väldigt samstämmiga i vårt föräldraskap. Föräldrabilden i dag är att familjen ska fungera som en enda stor demokrati. Det är fint, men vi ser oss snarare som en diktatur.

Malin nickar och förklarar hur barnen absolut får vara med och ge inputs och att de som föräldrar lyssnar in sina barn.

– Men i slutänden är det ändå vi som bestämmer, säger de båda i kör.

Träffades som tonåringar

Alexander var bara 14 år och Malin 13 år när de lärde känna varandra.

– Vi bodde båda i Helsingborg och gick då på samma högstadieskola. Vi umgicks i samma gäng, men efter studenten flyttade Alex till USA för att plugga och jag flyttade senare upp till Stockholm, säger Malin och berättar hur kontakten tunnades ut.

Alexander kunde inte riktigt släppa Malin. När han kom hem till Helsingborg om somrarna letade han efter henne och vid flera tillfällen frågade han kompisarna om var hon befann sig. Han saknade hennes närvaro helt enkelt.

Bokomslag på Alexander Karims underhållningsroma Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död.
Alexander Karim har nyligen släppt en skruvad underhållningsroman. Foto: PR/Norstedts

2005 flyttade de båda tillbaka till Helsingborg och då började de träffas igen. Ett år senare var de ett par. Och fjorton år senare har de hunnit gifta sig, fått tre barn och lever nu ett fullspäckat familjeliv där Alexanders jobb som skådespelare i första hand fått styra familjens tider och vardag.

Annons

– Jag frilansar ju som journalist, därför har det varit väldigt passande att jag och barnen följt med Alexander när han rest utomlands för olika inspelningar. Barnen är uppvuxna med att resa mycket och vi, alla fem, älskar äventyr. För oss har det alltid känts självklart att kunna bo utomlands periodvis.

– Finns det bra skolor så hakar vi mer än gärna på var än Alexander spelar in. Ingen av oss är särskilt rotad här och tillsammans har vi en idé om att vi ständigt är på ett stort äventyr.

Vill gärna bo i Los Angeles

Filmskaparprocessen har alltid inneburit passion och kärlek för Alexander. Skrivandet har han däremot sett som en härlig kontrast till skådespeleriet.

– Efter perioder av resande, olika hotellrum, klädbyten och liknande har det varit skönt med de lugna skrivstunderna hemma.

Malin utbrister att de båda helst skriver i sängen och att hon hört att Astrid Lindgren faktiskt gjorde det med. Då är det legitimt. Båda skrattar. Alexander fortsätter:

Annons

– Skrivandet ger också en direkt skörd. Jag skriver tio sidor på en dag och kan direkt se mitt resultat. När det kommer till film kan det dröja år innan jag får se resultatet av våra inspelningar.

Alexander Karim med ärr i ansiktet och lapp för ögat i den amerikanska tv-serien Tyrant.
Alexander Karim i den amerikanska tv-serien Tyrant. Foto: TT

Alexander har spelat i serier som Advokaten och Bröllop, begravning och dop, men även på teaterscenen i till exempel den hyllade teateruppsättningen Shakespeare in love.

Han har dessutom medverkat i flera amerikanska produktioner som Zero Dark Thirty, The Dying of the Light och Tyrant. Och Hollywood gör han gärna mer av.

– Det var strategiskt att lägga in ett Sverige-år just nu, men framöver är jag absolut intresserad av att göra mer utomlands.

Jag trodde kanske att jag skulle vara mer cool som mamma

Och Malin nickar och menar att alla i familjen nog är intresserade av att till exempel få bo i Los Angeles ett tag.

Annons

Malin Karim beskriver sig som hönsig mamma

Att få barn var aldrig något Malin drömde om.

– Jag jobbade extra som barnvakt redan som ung och fortsatte sedan som barnflicka. Min bild av barn var att de krävde för mycket jobb och att de var begränsande för ens egen frihet och konstnärsskap. Men när jag och Alex blev ett par blev det plötsligt självklart att skaffa barn. Det tog bara sju månader innan jag var gravid med vår dotter. Och det är ju faktiskt så att det är skillnad när det handlar om ens egna barn, erkänner Malin som aldrig kunde tro att hon skulle bli en sådan ”mammig mamma” som hon faktiskt blev.

– Jag trodde kanske att jag skulle vara mer cool som mamma, men jag är riktigt hönsig och frågar om de fryser, behöver en extra tröja, är hungriga, brer mackor åt dem och så vidare.

Alexander Karim i finkläder i ett festligt rum i Colin Nutleys serie Bröllop, begravning och dop.
Alexander Karim i Colin Nutleys serie Bröllop, begravning och dop. Foto: Roger Lundsten/Aftonbladet/TT

Alexander däremot tänkte alltid att han ville ha barn, åtminstone två stycken.

– Jag är uppvuxen med många syskon och längtade tidigt efter att bli pappa. Jag hade en föreställning om hur fri jag skulle bli i min papparoll, att det skulle vara fritt fram för dem och att våra barn skulle få göra precis som de ville. Men sedan insåg jag snabbt att ramarna är viktiga för barnen. Jag vill ju att de ska bli människor som folk tycker om och som vet hur man blir en fungerande individ i vårt samhälle. Vad som mer förvånade mig var att jag blev mer traditionell än vad jag trodde som pappa.

Annons

Malin bemöter Alexander och funderar högt om han omedvetet gjort revolt mot den icke traditionella familj som han själv växte upp i.

– Alexander som vuxit upp med utländskt efternamn ville att våra barn skulle heta Lotta, Anton eller Anna. Och på frukostbordet ska det helst serveras Skogaholmslimpa. För mig har det varit tvärtom. Jag växte upp i en traditionell familj och för mig har det till exempel inte känts lika viktigt med det som är mer klassat som svenskt eller traditionellt, som till exempel dop för barnen. Det var superviktigt för Alex men inte för mig, förklarar Malin.

Kemin är kärnan

Kärnan i parets förhållande har alltid varit deras kemi.

– Vi känner attraktion för varandra, men vi älskar också varandras sällskap och kan prata om allt. Vårt samtal bara fortsätter. Vissa par säger att de håller ihop på grund av barnen, vi fortsätter vara tillsammans trots barnen, menar Alexander och Malin tittar på Alexander och säger att han är hennes ”favoritperson”.

Annons

Det paret tjafsar mest om är städningen.

– Ja, Malin brukar vara på mig för en och en annan slängd strumpa. Och jag är väl lite stökig av mig, men jag är ju en konstnärssjäl.

En ledig dag tar familjen helst en lång sen frukost. Därefter softar de hemmavid, går kanske ut på stan en sväng och gör gärna ett restaurangbesök. Och när minstingen somnat tar de övriga fyra fram ostbricka och godis och slår sig ner i soffan för en filmkväll.

Alexander och Malin Karim håller om varandra och ser in i kameran.
Attraktion, kärlek och vänskap – men visst kan makarna Karim tjafsa också. Då handlar det oftast om städningen. Foto: Frida Funemyr

Både Alexander och Malin utger sig för att vara sådär skönt bekymmersfria. Det finns inte mycket som gör dem oroliga.

– Jo, förstås är det en skrämmande tanke att något ska hända mig eller familjen något, sjukdom eller dödsfall, svarar Malin.

Annons

Men annars är de sällan vare sig särskilt nervösa eller bekymrade av sig, förklarar de.

– Däremot kan jag bli sur och tycka det är tråkigt om man får avslag på en drömroll efter att ha kommit väldigt långt under provfilmningar, säger Alexander.

Båda tittar på varandra och säger samtidigt Game of Thrones.

– Ja, det sitter djupt, erkänner Alexander som var så nära från att få den där drömrollen.

Samtidigt har han, efter alla år lärt sig, vad skådespelaryrket handlar om. Ibland blir man utvald, ibland bortvald.

Vem av er …?

Är mest romantisk?

Alexander – Malin

Är mest tålmodig?

Alexander – Malin

Har hetast temperament?

Alexander – Malin

Har lättast till tårar?

Alexander – Malin

Är mest huslig?

Alexander – Malin

Är mest hemmakär?

Alexander – Malin

Är bäst på att säga ”jag älskar dig”?

Alexander – Malin

Är bäst på att säga förlåt?

Alexander – Malin

Vem är Alexander Karim?

  • Ålder: 43 år.
  • Yrke: Skådespelare, regissör och författare.
  • Aktuell med: Boken Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död (släpptes 16 september), barnboken Modigast i världen, ny säsong av Advokaten samt Colin Nutleys serie Bröllop, begravning och dop är nu under inspelning.

Vem är Malin Karim?

  • Ålder: 42 år.
  • Yrke: Journalist och författare.
  • Aktuell med: Barnboken Modigast i världen, som krönikör i Aftonbladet samt med podcasten Den ultimata föräldrapodden.
Annons