Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Alexandra Zazzi gick ner 22 kilo i ”Biggest Loser VIP”

09 maj, 2019 
Maria Wigur
Alexandra Zazzi ler stort in i kameran
Efter en operation märkte Alexandra Zazzi att kroppen levde sitt eget liv. Den protesterade utan att hon visste varför. Rätt mat och motion förändrade livet och jagade bort stress och oro. ”Nu har jag hittat balansen och mår väldigt bra.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alexandra var nöjd med sig själv och kände inget behov av någon förändring.

– Jag har alltid var en lång, 180 cm, och stor tjej som haft lätt för att gå upp i vikt. Ibland har jag slagits mot det men accepterat det.

Maten har alltid funnit där, varit en trygghet genom hela livet från farmors italienska kök till tonårsjobbet på hamburgerrestaurrang och sedan känd kock.

När de ringde från Biggest Loser VIP (TV-program som går ut på att kända svenskar ska tävla mot varandra genom att gå ner så mycket som möjligt i vikt) tackade hon ja direkt.

– ”Jaha, har världen kommit på ett jag är tjock nu” tänkte jag, för jag visste att jag hade ungefär tjugo kilo att gå ner.

Tävlingsmaskineriet i henne gick igång direkt.

Inför inspelningen förberedde jag mig genom att äta semlor

– Jag älskar utmaningar och tänkte som Pippi Långstrump att ”det där har jag inte provat så det ska nog gå bra”.

Laddade med semlor inför Biggest Loser VIP

Några år tidigare hade kroppen signalerat att allt inte stod rätt till. Efter en livmoderoperation fick Alexandra feber som inte ville försvinna. Efter många utredningar visste hon till slut inte vad hon skulle göra. Men hon hade en plan – att behandla sin egen kropp bättre.

Alexandra Zazzi under en vägning I Biggest Loser VIP
Alexandra Zazzi blev tvåa i finalen av Biggest Loser VIP.

– Jag åkte till Spanien på träningsresa och åt vegetariskt. Då vände allt. Febern som jag haft så länge försvann efter drygt en vecka.

Annons

Hon mådde bra igen. När hon kom hem fortsatte hon med sina nya vanor.

– Egentligen är det väldigt konstigt att jag som vet precis hur man ska äta och har berättat för andra hur de ska göra, inte gjorde det själv.

Alla pusselbitar föll plötsligt på plats. Det som lockade tidigare – godis, pasta, bröd – var plötsligt enkelt att säga nej till.

– Jag kan inte säga vad det var som hände, men plötsligt ville jag inte ha det. Jag vet att det låter nyfrälst när jag säger det men när man lever rätt och mår bra är det enkelt att säga nej. För mig föll polletten ner och jag kände att det var precis så här jag ville leva. Jag hade hittat balansen.

Jag insåg att jag måste ägna mig mer åt mig själv och inte vara så tillgänglig för andra

Så när samtalet från Biggest Loser VIP kom hade Alexandra egentligen redan slagit in på sin nya bana.

– Inför inspelningen förberedde jag mig genom att äta semlor!

Sedan drog allt igång. Deltagarna var bland annat Kalle Moraeus, Carl-Jan Granqvist och förre hockeymålvakten Pekka Lindmark. De var tillsammans dygnet runt, tränade hårt, tävlade och lagade mat.

Annons

Träningen är i fokus men hur deltagarna äter syns inte så mycket i det färdiga programmet.

– Alla åt helt olika. Vi fick en lista med hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller och ett kök fullt av mat, säger Alexandra.

Eftersom hon är van att stå vid grytorna tog hon över lite i köket. Och trots att hon var inställd på vinst blev annat plötsligt mycket viktigare.

– Även om det är en tävling så blev det lite banalt i ett sammanhang när alla som är där mår så dåligt av sin vikt. Då måste alla bli vinnare och klara att förändra sin livsstil. Det är större än både kampen mot vikten och vinst.

Vågade visa sig sårbar i tv

Hon har aldrig haft problem med att stå i centrum och vara den som andra kan luta sig mot. Den stabila som driver projekt och löser problem. Men så började en annan del av Alexandra att ta större plats.

– Den stora behållningen för mig var umgänget med de andra deltagarna. Att jag kunde visa sårbarhet. Jag insåg att jag måste ägna mig mer åt mig själv och inte vara så tillgänglig för andra. Nu lät jag mig själv vara ifred och bli omhändertagen.

Annons

Deltagarna kom varandra väldigt nära på kort tid.

– Vi pratade mycket om oro och tillkortakommanden i livet.

Hon har fortfarande kontakt med de andra. De månar om varandra och sitt nya sätt att leva.

Det extrema sättet att gå ner i vikt är ingenting hon egentligen rekommenderar, även om det blev en kick för henne själv.

– Jag vill egentligen göra det på ett må-bra-sätt. Kroppen ska få vad den behöver i form av mat, mineraler, vitaminer och anti-oxidanter.

Ställer orimliga krav

Sin nya livsstil beskriver hon som 80–20. 80 procent är väldigt medvetet och 20 procent är det hon inte riktigt hinner med alltid.

– Många av oss ställer orimliga krav på både oss själva och andra. Det går inte. Ibland är veckorna fulla och jag hinner inte träna så mycket som jag egentligen vill. Så måste det få vara ibland. Samtidigt ser jag till att ändå alltid få in något pass i veckan, åtminstone långpromenader på minst en timme. Det är så otroligt skönt och jag mår så bra av det.

Alexandra Zazzi i träningskläder med sin hund
Alexandra Zazzi satsar på en aktiv livsstil med flera träningspass i veckan. Skulle det köra ihop sig försöker hon i alla fall att få till några långa promenader: ”Det är så otroligt skönt och jag mår så bra av det”, säger hon.

Även om planeringen inte alltid funkar så finns en stabil grund.

– Jag stoppar inte i mig det som ligger framför ögonen. Vet jag att jag ska vara borta och att det inte blir så enkelt att få till en bra lunch så stoppar jag ner några kokta ägg i väskan.

Annons

Tryggt och okomplicerat. Precis som för så många andra kunde hon tidigare styras av sin sinnesstämning – att tycka att man är värd det där man egentligen bestämt sig för att hoppa över.

– Det tar ett tag innan man kommer på att det är något fel att belöna sig själv genom att stoppa något i munnen. I dag äter jag för att min kropp ska må bra – inte för hur jag känner mig. Då kommer känslan av välmående liksom på köpet.

Numera äter hon enligt den så kallade 16:8-metoden som går ut på att man kan äta under åtta timmar av dygnet och fasta under de övriga 16.

När jag känner mig stark och nöjd är det lättare att hantera knöligare saker

– Då får kroppen vila från mitt tidigare ständiga ätande. Kanske tar jag en kopp kaffe på morgonen och sedan första målet vid halvelvatiden.

Den onda cirkeln är bruten.

– Det är egentligen det som är den största hemligheten med hur man lyckas. Det går inte att hålla på att småäta i längden. Kroppen säger ifrån.

Samtidigt är det inte så motiverande att banna sig själv för att man gör fel och har dåliga vanor. Bättre då att klappa sig själv på axeln för att orka ta till sig nya.

Annons

– Mat är inte lösningen på allt men kan man äta sig sjuk så är jag övertygad om att man kan äta sig friskare.

Det stressade sug som fanns förr är borta.

– Jag är lugnare, gladare, utvilad och har slutat oroa mig för saker som tidigare kunde stressa mig. Jag är så tacksam för att det känns så lätt. Det gör mig avslappnad. Och när jag känner mig stark och nöjd är det lättare att hantera knöligare saker. Jag kan ta en utmaning utan att falla tillbaka i gamla mönster.

Vill du ha Alexandra Zazzis bästa recept?

Just nu kan du läsa mer om Alexandra Zazzis viktresa och ta del av hennes favoritrecept i tidningen Nystart. Klicka här för att köpa den

Vem är Alexandra Zazzi?

Namn: Alexandra Zazzi.

Ålder: 53 år.

Yrke: Kock, föreläsare.

Familj: Utflyttade sönerna Sebastian, 25, Jonatan, 23, 2 hundar.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Vann TV-serien Robinson 1998, kock i TV4 samt i radioprogrammet P4 Extra. Har haft

butik, krog och drivit catering i Göteborg med italiensk mat. Blev tvåa i Biggest Loser VIP 2018.

Annons

Äter jag varje dag: Min gröna röra – nästan varje dag.

Så lyckas du – Alexandra Zazzis bästa tips

Ät mer:

– Grönsaker – går inte att komma ifrån. Köp hem och laga.

Skippa:

– Godis och chips. Lär dig att du inte behöver det. Håll igen på snabba kolhydrater – vitt mjöl, stärkelserika rotfrukter som potatis, vitt socker. Det är ofta det man tar eftersom det som är så tillgängligt.

Utvärdera dig själv:

Vad är dina problem? Varför känner du dig ur balans? Vem är du? Gå igenom med dig själv.

Sök hjälp om det är svårt att komma vidare:

Avsätt tid för det du ska göra. Bestäm dig för en period – från exempelvis april–juni ska jag göra detta fullt ut. Disciplin är kanske ett fult ord – men det gör att man kommer dit man ska.

Var snäll mot dig själv

Ha ögonen på målet. Faller du så res dig och fortsätt. Det är så man kommer i mål.

Foto: Annika Broman, TV4

Annons