Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Alicia Vikanders familjeliv i Portugal – två år efter sonens födsel

01 feb, 2023 
Ebba S. Dahlman
FotografJames Shaw/REX
Hollywoodstjärnan Alicia Vikander blev mamma för två år sedan, efter en tuff kamp för att bli gravid.
I dag lever hon och skådespelarmaken Michael Fassbender med sonen i Portgual.
Nu berättar den privata svenskan om det nya familjelivet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Alicia Vikanders stilresa genom årenBrand logo
Alicia Vikanders stilresa genom åren

Svenska Hollywoodstjärnan Alicia Vikander och tysk-irländska skådespelarkollegan Michael Fassbender blev föräldrar till en liten son för omkring två år sedan.

I dag lever den lilla familjen i den portugisiska staden Lissabon. Nu berättar den Göteborgsfödda skådespelaren om det nya familjelivet tillsammans med maken – något som den mycket privata Vikander sällan gör.

Alicia Vikanders missfall väckte en stark barnlängtan: ”Smärtsamt”

Alicia Vikander och Michael Fassbender träffades under inspelningen av filmen Fyren mellan haven från 2016, där de spelade man och hustru. Det är ett stillsamt drama som skildrar parets ofrivilliga barnlöshet och sorgen som uppstår när man förlorar ett barn till ett missfall.

Annons

De två motspelarna föll för varandra även i verkligheten, utanför rampljuset i samband med filmen. Hösten året efter premiären gifte sig Vikander och Fassbender under en bohemisk och personlig ceremoni i Ibiza, Spanien.

Alicia Vikander och Michael Fassbender spelade man och hustru i filmen Fyren mellan haven från år 2016. Ett år senare var de själva man och hustru.
Alicia Vikander och Michael Fassbender spelade man och hustru i filmen Fyren mellan haven från år 2016. Ett år senare var de själva man och hustru.

För omkring fyra år sedan drabbades svenskan av ett tufft missfall. Något som, trots att hon tidigare inte varit säker på att hon ville bli mamma, väckte en stark barnlängtan inom henne.

– Missfallet var så extremt smärtsamt att gå igenom, och förstås, det fick mig att minnas tillbaka när vi gjorde den filmen [Fyren mellan haven reds. anm.] Den filmen har en annan mening nu, berättade skådespelaren om upplevelsen i en intervju med amerikanska Sunday Times i fjol.

Annons

Vid tidpunkten för intervjun med tidningen hade Alicia och Michael välkomnat deras första gemensamma barn; sonen Mark.

Se också: Svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se också: Svenska skådespelare då och nu

Alicia Vikanders familjeliv med maken i Portugal

Det privata skådespelarparet hemlighöll Vikanders graviditet och förlossning, fram till dagen då de syntes på Paris flygplats i augusti 2021 – med en bebis i Alicias famn.

Paret var tidigare bosatta i London, men år 2019 tog de beslutet att flytta till Portugal, och det är alltså sonens första hem.

När sonen var bara tre månader återgick stjärnmamman till arbete, då med tv-serien Irma Vep, som spelades in i Paris och hade premiär på HBO Max sommaren 2022.

Deras respektive karriärer, Alicias och Michaels, innebär dock en del längre resor. I intervjun med den amerikanske tidningen förklarar Tomb Raider-skådespelaren att hennes hem är med familjen, oavsett var i världen de befinner sig.

Annons

– Jag har min lilla familj med mig och då blir det hemma vart man än är, förklarade Alicia Vikander.

År 2019 flyttade paret in i en spektakulär takvåning i den här 1500-talpalatset, beläget på en höjd i Lissabon gamla stad. Våningen har en privat terrass med vy över trädgården, en pool och magnifik utsikt över floden Tagus.
År 2019 flyttade paret in i en spektakulär takvåning i den här 1500-talpalatset, beläget på en höjd i Lissabon gamla stad. Våningen har en privat terrass med vy över trädgården, en pool och magnifik utsikt över floden Tagus.

Nyligen befann sig Hollywoodstjärnan i hemstaden Göteborg på filmfestivalen. I en ny intervju med Expressen i samband med Sverigebesöket lät Alicia meddela att det nya livet som mamma gjort henne till en bättre skådespelare.

– Jag känner en enorm frihet och ännu mer lust till mitt jobb. Jag gick tillbaka ganska tidigt. Han var tre månader när jag filmade Irma Vep under fem månader i Paris.

Hon utvecklar även hur hon och skådespelarmaken beslutat lägga upp familjepusslet med arbete under småbarnsåren framåt.

– Sedan gör jag och min man i princip vartannat jobb, så en förälder är bara med barnet och den andra jobbar och på det sättet får jag en ganska fin balans, säger hon avslutningsvis till tidningen.

Foto: James Shaw/REX

Annons