Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Alla nominerade till Guldbaggegalan 2023

23 jan, 2023 
Ruben Östlund och Vera Vitali.
Ruben Östlund och Vera Vitali kan kamma hem en Guldbagge på årets gala.
Måndagen 23:e januari är det dags för årets Guldbaggegala. Prisutdelningen sänds från Cirkus i Stockholm och bland de nominerade återfinns bland andra Vera Vitali, Bahar Pars och kanske inte helt otippade Ruben Östlund.
Här är alla nominerade!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag är Zlatan, Triangle of Sadness och Boy from heaven är några av de filmer som kan ta hem pris på årets Guldbaggegalan. Filmfesten sänds från Cirkus i Stockholm och leds av programledaren Parisa Amiri.

Under kvällen kommer Helen Sjöholm, Anna Stadling och Albin Lee Meldau att framföra en hyllning till Sven-Bertil Taube, som avled i november.

Se också: Vera Vitali – 5 saker du vill vetaBrand logo
Se också: Vera Vitali – 5 saker du vill veta

Sven Wollter, som dog i sviterna av covid-19 för två år sedan, är nominerad för sin insats i filmen ”Dag för dag”. Filmen blev försenad på grund av pandemin och släpptes på en strömningstjänst först i fjol.

Guldbaggegalan sänds klockan 20.00 i SVT 1, men stjärnornas ankomst på röda mattan och förgalan, där ett antal priser delas ut, sänds i SVT Play från klockan 17.00

Annons

Här är alla nominerade

Bästa film: Boy from heaven, Comedy queen, Historjá - Stygn för Sápmi, Jag är Zlatan, Triangle of sadness.

Bästa regi: Sanna Lenken för Comedy Queen, Tarik Saleh för Boy from heaven, Jens Sjögren för Jag är Zlatan, Ruben Östlund för Triangle of sadness.

Bästa manus: Tarik Saleh för Boy from heaven, David Lagercrantz och Jacob Beckman för Jag är Zlatan, Lovisa Sirén och Peter Modestij för Maya Nilo (Laura), Ruben Östlund för Triangle of sadness.

Bästa kvinnliga huvudroll: Sigrid Johnson för rollen som Sasha i Comedy Queen, Bahar Pars för rollen som Nilo i Maya Nilo (Laura), Vera Vitali för rollen som Lisa i Länge leve bonusfamiljen, Katia Winter för rollen som Hanna i Året jag slutade prestera och började onanera.

Bästa manliga huvudroll: Tawfeek Barhom för rollen som Adam i Boy from heaven, Granit Rushiti för rollen som Zlatan i Jag är Zlatan, Oscar Töringe för rollen som Abbe i Comedy Queeen och Sven Wollter för rollen som Malte i Dag för dag.

Annons

Bästa kvinnliga biroll: Dolly de Leon för rollen som Abigail i Triangle of sadness, Marika Lindström för rollen som Karin Stolpe i Bränn alla mina brev, Liv Mjönes för rollen som Ullis i Tack för senast, Carla Sehn för rollen som Stella i Stammisar.

Bästa manliga biroll: Håkan Bengtsson för rollen som Nils-Åke i Jag är Zlatan, Zlatko Burić för rollen som Dimitry i Trangle of sadness, Fares Fares för rollen som Ibrahim i Boy from heaven, Sten Ljunggren för rollen som Sven Stolpe i Bränn alla mina brev.

Bästa kortfilm: Dansa min docka av Jasmijn Kooijman, Historien om Bodri av Stina Wirsén, Little too big av Ellen Fiske och Ellinor Hallin.

Bästa dokumentärfilm: Döttrar (Jennifer Malmqvist), Historja: Stygn Stygn för Sápmi av Thomas Jackson, Nelly och Nadine av Magnus Gertten, The scars of Ali Boulala av Max Eriksson.

Bästa visuella effekter: Simon Sandin för Svart krabba, Peter Hjorth, Peter Toggeth Karlsson och Ludwig Källén för Triangle of Sadness och Jacob Danell och Crazy pictures för Ufo Sweden.

Annons

Bästa produktionsdesign: Josefin Åsberg för Bränn alla mina brev, Linda Janson för Svart krabba, Josefin Åsberg för Triangle of sadness.

Bästa kostymdesign: Denise Östholm för Boy from heaven, Ingrid Sjögren för Bränn alla mina brev, Sofie Krunegård för Triangle of sadness.

Bästa klippning: Theis Schmidt för Boy from heaven, Åsa Mossberg och Line Schou för Döttrar, Fredrik Morheden och Crazy pictures för Ufo Sweden.

Bästa ljuddesign: Ted Krotkiewski för All of our heartbeats are connected through exploding stars, Johan Johnson för Historjá - Stygn för Sápmi och Fredrik Jonsäter för Jag är Zlatan.

Bästa foto: Simon Pramsten för Comedy queen, Stellan Runge för Bränn alla mina brev, Jonas Alarik för Svart krabba.

Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattanBrand logo
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

Bästa maskdesign: Eva von Bahr för Bränn alla mina brev, Egle Mikalauskaite-Griciene för Hilma, Stefanie Gredig för Triangle of Sadness.

Bästa originalmusik: Irya Gmeyner och Martin Hederos för Comedy queen, Eirik Havnes för Historjá - Stygn för Sápmi och Lisa Montan för LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens gåta.

Annons