Alla svenskar i Eurovision Song Contest 2019

Alla svenskar i Eurovision Song Contest 2019
Sveriges rykte som en stor schlagernation går inte att ta miste på. Förutom att vi är bland de mesta vinnarna någonsin så väljer många länder ofta svenska låtskrivare och ibland även svenska artister till att tävla för dem och 2019 är inget undantag.

Alla minns väl när Helena Paparizou vann Eurovision Song Contest åt Grekland med My number one 2005? Och inte har det väl undgått någon att John Lundvik tävlar mot sin egen låt i Eurovision?

Här hittar du listan på alla svenskar som tävlar för något annat land i Eurovision 2019

Sverige: John Lundvik – Too Late For Love

John Lundvik tävlar för Sverige I Eurovision Song Contest 2019 i Israel med låten Too Late For Love. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv och har startnummer 8

Foto: Janne Danielsson/SVT

John Lundviks låt som gick och vann hela Melodifestivalen 2019 framförs, uppenbarligen, av John själv. Låten är helt skriven av svenska låtskrivare: John Lundvik, Anderz Wrehov och Andreas Stone Johansson. Inför finalen tippas John och Sverige i toppen. Oddsen sätter Too Late For Love på en respektabel fjärdeplats i finalen i Tel Aviv (10 gånger pengarna).

Cypern: Tamta – Replay

Tamta tävlar för Cypern i Eurovision Song Contest 2019. Hon är först ut i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.

Foto: Ioannis Renesis

Cyperns bidrag är helt skriven av svenskar. Alex ”Alex P ” Papaconstantinou är den främsta låtskrivaren, och även ansvarig för Cyperns internuttagning till tävlingarna. Han skrev även landets bidrag till Eurovision Song Contest 2018, Fuego. Med i hans team av låtskrivare är svenskarna Teddy Sky, Albin Nedler, Kristofer Fogelmark och Viktor Svensson. Enligt oddsen kommer inte Cypern ta sig upp i topp, utan på 29 gånger gånger pengarna är en sjundeplats att räkna med.

Estland: Victor Crone – Storm

Victor Crone är svensken som tävlar för Estland i Eurovision Song Contest 2019. Han tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.

Foto: Stina Kase

Victor Crone, som representerar Estland i Eurovision Song Contest 2019, är från Österåker i Sverige. 2015 ställde han upp i den svenska Melodifestivalen med Behrang Miri och deras låt Det rår vi inte för, där de gick till Andra chansen. Idag bor Victor Crone i Estland, där låtskrivarna till Storm är ifrån. I Eurovision Song Contest 2019 har Victor inte oddsen med sig, utan en bottenplacering är, enligt spelbolagen, att vänta.

Storbritannien: Michael Rice – Bigger Than Us

Michael Rice, som representerar Storbritannien i Eurovision Song Contest 2019, slipper tävla i semifinalerna då landet är direktkvalificerade till final. Däremot kommer landet få rösta i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.

Foto: BBC/Joe Giacomet

Om John Lundvik lyckas ta sig till finalen den 18 maj i Tel Aviv kommer han ställas mot sin egen låt! John är en etablerad låtskrivare, som utöver bidrag till Melodifestivalen även skrev låten till kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Michael Rice vann Storbritanniens motsvarighet till Melodifestivalen, Eurovision: You Decide (där Måns Zelmerlöw programledde) och eftersom landet räknas till ”The big five” slipper han delta i semifinalen. Trots att Storbritannien vunnit tävlingen hela fem gånger så var det ett tag sen – 1997 – man lyckades hämta hem tävlingen.

Utöver John Lundvik så är Bigger Than Us också skriven av svenskarna Jonas Thander och Anna-Klara Folin, tillsammans med kanadensiska Laurell Barker.

– Låten Bigger than us har varit en del av mitt hjärta sedan första ton under skapandet av den. Och det känns speciellt extra kul att den gått till en så fin människa, artist och sångare som Michael Rice. Michael är en värdig vinnare och det ska bli spännande att se vad han och låten kan göra i ESC. Jag önskar honom varmt Lycka till, säger John Lundvik i ett pressmeddelande.

Nederländerna: Duncan Laurence – Arcade

Duncan Laurence tävlar för Nederländerna i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.

Foto: Paul Bellaart

Favorittippade Duncan Laurence – som undvek att bli diskvalificerad trots att hans låt funnits på Youtube sedan 2017 – tävlar med låten Arcade, skriven av honom själv, Wouter Hardy och svensken Joel Sjöö.

Joel Sjöö, som urpsrungligen är från Borås, berättade för Borås tidning om mötet med Duncan och hur samarbetet blev till.

– Jag har ju varit där (Nederländerna, reds anm.) en del eftersom min tjej är därifrån. Jag passade på att jobba lite när vi var där, och eftersom jag är signad på samma bolag globalt som Duncan så satte de ihop oss där. Han pluggade på en skola i Tilburg, Rockakademien hette den, så vi satt där i ett litet svettigt rum och skrev den här låten i två dagar.

Azerbaijan: Chingiz – Truth

Chingiz tävlar för Azerbaijan i Eurovision Song Contest 2019 i Israel. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.

Foto: Alexandr Porubaymykh

Låten är skriven av Chingiz, tillsammans med Borislav Milanov, Trey Campbell, Bo J, Pablo Dinero och Hostess. Sedan landets första Eurovision Song Contest, 2008, där man valde inhemska låtskrivare så har man varje år köpt in låtar skriva i Sverige och 2019 är inget undantag.

Schweiz: Luca Hänni – She Got Me

Luca Hänni tävlar för Schweiz i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.

Foto: SRF/Lukas Maeder

Laurell Barker (som skrev Bigger Than Us tillsammans med John Lundvik), Mac Frazer, Jon Hällgren och Lukas Hällgren har skrivit She Got Me tillsammans med Luca Hänni.

Lukas Hällgren är son till Jon Hällgren, och de båda Uppsalabaserade låtskrivarna har bland annat skrivit bidrag till Melodifestivalen tidigare.

Lär dig dansen till Schweiz bidrag She Got Me av Luca Hänni

Leonora tävlar för Danmark i Eurovision Song Contest 2019. Hon deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.

Foto: Thomas Cato

Danmark: Leonora – Love is Forever

Leonoras bidrag är skrivet av danskarna Lise Cabble och Emil Lei tillsammans med Västeråsaren Melanie Wehbe.

Melanie Wehbe har en minst sagt gedigen schlagerkarriär i ryggen. Förutom att hon var med och skrev Love is Forever så skrev hon även Lina Hedlunds bidrag i Melodifestivalen 2019, Victorious och sjöng kör på fyra (!) olika bidrag i tävlingen. Efter att Leonore vunnit den danska uttagningen berättade en lycklig Melanie för Västerås tidning om känslorna.

– Å, det var jättekul att vinna. Jag önskar bara att jag var bättre på danska, för man stod där hela programmet och förstod kanske 40 procent av det som sas. Men det var tur att man hörde och förstod att vi vann i alla fall.

Det danska bidraget innehåller hela fyra språk: danska, engelska, tyska – och franska, något Melanies mamma Maria bidrog till.

– Det passade låten så bra att göra den på flera olika språk. Så jag sa till mamma: ”Nu mamma, behöver vi en fransk vers”. Och det ville hon såklart hjälpa till med, berättade Melanie för Västerås tidning.

Anna Odobescu tävlar för Moldavien i Eurovision Song Contest 2019. Hon tävlar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.

Foto: Margarita Cernei

Moldavien: Anna Odobescu – Stay

Stay är skriven av grekiska Georgios Kalpakidis, danskarna Thomas Reil och Jeppe Reil – samt svenska Maria Broberg.

I Moldaviens uttagning blev det vinst, men Maria Broberg (som bor i Uppsala men kommer från Gimo) hade även handen med i bidrag som tävlade i de norska samt brittiska uttagningarna. Samtliga låtarna har kommit till under låtskrivarläger runt om i Europa.

För Upsala nya tidning berättade hon hur hon tänker kring vilka som sjunger hennes låtar:

– Det är kvinnliga artister som ska sjunga mina låtar i samtliga fall. Jag hade inte haft något emot om det varit någon manlig, men jag är så glad för det är riktiga powerbrudar.

Michaela representerar Malta i Eurovision Song Contest i Israel 2019. Hon tävlar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.

Foto: Jonathan Brincat

Malta: Michaela – Chameleon

För Malta tävlar två svenska låtskrivare: Joacim Persson och Johan Alkenäs.

Joacim Persson från Örebro är till vardags en del av låtskrivarduon Twin som skrivit låtar åt världsartister som Lady Gaga och Danii Minogue. Johan Alkenäs har skrivit en hel del musik åt Eurovision-akter förr, bland annat Serbiens bidrag 2017 och Österrikes 2018.

Källa: Västerås tidning, Schlagerpinglan.se, Borås tidning, qx.se, allas.se, unt.se

Foto: EBU