Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt om Elton John – kärlekarna, familjen och förmögenheten

11 jun, 2019 
Marcus Alm
Elton John och maken David Furnish på premiären av Rocketman 2019.
Filmen om Elton John, Rocketman, hade premiär i Sverige 29 maj 2019. Här är svaren på alla frågor du har om Elton John efter att ha sett filmen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 29 maj 2019 hade filmen om Elton Johns liv och karrirär, Rocketman, premiär på svenska biografer. Filmen följer den stora succé Bohemian Rhapsody, filmen om Queen och Freddie Mercury, hade 2018. De initiala recensionerna talar om Rocketman som en smartare och närmare film än Bohemian Rhapsody, som dessutom är mindre tillrättalagd och inställsam.

Taron Egerton spelar Elton John

Taron Egerton på premiären av Rocketman 2019.
Taron Egerton på premiären av Rocketman 2019. Foto: Charles Sykes/INVISION/TT

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

29-åriga Taron är sångare och skådespelare och främst känd för Kingsman-filmerna. Han är född i England men växte till stor del upp i Llanfairpwllgwyngyll (försök säga det snabbt EN gång!) i Wales. Trots att han föddes i England ser han sig själv som walesare först och talar språket flytande. Hans namn är den walesiska varianten av ordet thunder (åska).

Annons

Se när Elton John sjunger Rocketman med Taron Egerton:

Videon kunde inte hittas

Vad heter Elton John egentligen?

Det smått övermäktiga namnet Sir Elton Hercules John är bara ett artistnamn (bortsett från den adliga titeln Sir då så klart). Han döptes till Reginald Kenneth Dwight och ändrade först 1972 officiellt sitt namn till Elton John.

Vem är Elton John gift med?

På alla hjärtans dag 1984 gifte sig Elton John med ljudingenjören Renate Blauel i en ceremoni i Australien. I filmen Rocketman är Renate ett viktigt kugghjul i berättelsen och spelas av Celinde Schoenmaker. Idag är han gift med David Furnish.

Vem är Renate Blauel och hur mötte de?

Elton John och Renate Blauel efter deras bröllop 1984.
Elton John och Renate Blauel efter deras bröllop 1984. Foto: REX

Renate föddes i München och mötte Elton John i London 1983. Paret möttes när han spelade in sin skiva Too Lor for Zero och ett år senare, när turnén som följde skivan kom till Australien, så följde hon med Elton som en vän. Tre dagar innan alla hjärtans dag 1984 friade Elton på en indisk restaurang och Renate svarade ja. Dagen efter offentliggjordes förlovningen och två dagar efter det var de gifta.

Annons

Innan bröllopet hade Elton öppet berättat om sin bisexualitet och hans låtskrivarkollega Bernie Taupin (i filmen spelad av Jamie Bell) menade att Elton desperat ville ha en familj snarare än att äktenskapet berodde på kärlek.

Varför skilde sig Elton John och Renate Blauel?

Blott fyra år senare, 1988, så skilde sig paret. Blauel uttalade sig och menade att paret separerade som vänner, och en kort tid efter skilsmässan kom Elton John ut som homosexuell. Elton John berättade för The Australian senare om tankarna kring giftermålet med Blauel:

– En drogmissbrukare tänker så här: ”Jag har haft nog med pojkvänner och det har inte gjort mig lycklig, så jag ska ha en fru – det kommer förändra allt.” Och jag älskade Renate. Hon är en fantastisk tjej. Jag älskade verkligen henne. Men, du vet… det är en av de saker jag ångrar mest i mitt liv, att jag sårade henne.

Annons

Se också: Det här är de bästa musikvideorna genom tiderna

Bästa musikvideorna genom tidernaBrand logo
Bästa musikvideorna genom tiderna

Kärleksrelationen med David Furnish – Elton Johns man

1993 inledde Elton en kärleksrelation med David Furnish och 2005 registrerade de sitt partnerskap. Ett registrerat partnerskap var då det närmsta homosexuella kunde komma att gifta sig i landet fram till 2014 då äktenskap mellan samkönade godkändes. På parets nioårsdag 2014 tog de sista klivet och gifte sig.

Elton Johns barn – har två söner

Tillsammans med David Furnish har Elton John två barn: Zachary Jackson Levon Furnish-John (född 2010) och Elijah Joseph Daniel Furnish-John (född 2013). Båda sönerna föddes i Kalifornien av samma surrogatmamma.

Elton John är gudfar till tio barn

Elton John är gudfar till inte mindre än tio (!) barn. Bland dem finns barn till en del kända personer: John Lennons son Sean, två av David och Victoria Beckhams söner (Brooklyn och Romeo) samt Elizabeth Hurleys son Damian.

Annons

Elton Johns avskedsturné Farewell Yellow Brick Road

Hösten 2018 meddelade Elton John att han skulle bege sig ut på en avskedsturné. Eftersom Elton är Elton så är det dock ingen kort turné med några få stopp per världsdel som gäller: Avskedsturnén blir tre år lång – och har över 300 stopp! Turnén inleddes i Nordamerika och kom till Europa våren 2019.

Elton John i Sverige och Göteborg 2019

19 maj 2019 gjorde Elton John sitt sista besök i Sverige någonsin – åtminstone enligt turnéplanen. Spelningen, på Scandinavium i Göteborg, sålde helt slut. Det var den åttonde gången som sångaren uppträdde i Göteborg sedan debuten i staden 1971.

– Tack för dom här 50 åren. Ni har betytt allt för mig, avslutade han spelningen i Scandinavium.

Elton Johns mest spelade låtar

När man har en karriär som varar över 50 år, är med i Rock n’ Roll hall of fame samt har vunnit grammys på löpande band så har man ett antal hitlåtar i bagaget. Och självklart är inte Elton John annorlunda. Här har The Guardian sammanställt hans 50 bästa låtar genom tiderna.

Annons

Mest spelade låtar på Spotify

  1. Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time): 260 miljoner spelningar
  2. Your Song: 212 miljoner spelningar
  3. Tony Dancer: 205 miljoner spelningar
  4. Don’t Go Breaking My Heart: 181 miljoner spelningar
  5. Bennie And The Jets: 123 miljoner spelningar

Elton Johns mest ikoniska kläder

Som stilikon är det få personer som kan mäta sig i inflytande med Elton John de senaste 50 åren. Stora glasögon, fjädrar och hattar är bara några ikoniska plagg Elton burit upp.

Bar hemmalagets matchställ

Elton John på Dodger Stadium 1975.
Elton John på Dodger stadium 1975. Foto: Andre Csillag/REX/Shutterstock

1975 spelade Elton John inför ett fullsatt Dodger stadium – helt iklädd hemmalaget Los Angeles Dodgers matchuniform fast strösslad med diamanter. Klädsen designades av Bob Mackie som tidigare skapat mycket av Chers scenkläder.

Guccikostymen till Farewell Yellow Brick Road

På sin Instagram visade Elton John upp kostymen han tänker bära under sin avskedsturné. Texten på ryggen säger Gucci Loves Elton. Den är designad av Alessandro Michel som klädde bland annat Lana Del Rey på Met-galan 2018.

På sin 50-årsdag

Elton Johns klädsel på sin 50-årsdag.
På sin 50-årsdag höll inte Elton John igen. Foto: Capital Pictures/TT

Elton äntrade sin 50-årsfest på Hammersmith Palais i en 1700-tals outfit. Makabert enligt somliga, ikoniskt enligt andra. Till höger på bilden syns maken David Furnish.

Elton John i fjädrar 1977.
Foto: David Dagley/REX

En flamboyant Elton i fjädrar i alla regnbågens färger 1977. Outfiten är designad av Bob Mackie, precis som den diamantströdda matchklädseln från 1975.

Annons

Candle in the wind hyllar både Marilyn Monroe och prinsessan Diana

Låten Candle in the wind skrevs av Elton John tillsammans med parhästen Bernie Taupin 1973 och var en hyllning till skådespelerskan Marilyn Monroe som gått bort elva år tidigare. Låten var med på albumet Goodbye Yellow Brick Road som kom ut samma år och släpptes 1974 som en singel.

Bernie Taupin inspirerades att skriva låten när han hörde någon använda frasen Candle in the wind angående Janis Joplin (som dog 1970) och trots att originalversionen inleds med orden ”Good bye Norma Jean” (Norma Jean var Marilyn Monroes riktiga namn) så kunde låten, enligt Taupin, lika gärna ha handlat om Jim Morrisson eller James Dean. Den beskriver hur vi glorifierar döden och hur vi odödligförklarar vissa människor.

1997, när prinsessan Diana gick bort efter en bilolycka i Paris, spelade Elton in sången på nytt. Denna gång under namnet Candle in the wind 1997 eller Goodbye England’s Rose som en hyllning till Diana. Låten blev Elton Johns fjärde singel att ta sig upp på nummer ett på den engelska singeltopplistan.

Annons

Elton Johns mest populära album

Under sin över 50 år långa karriär har Elton John hunnit släppa 30 studioalbum, fyra liveskivor, sju soundtrack (inklusive Lejonkungen), tre E.P. samt ett helt gäng med Best of-plattor. Han har sålt över 350 miljoner skivor världen över och den absolut bäst säljande är Goodbye Yellow Brick Road från 1973.

Rysk censur i Rocketman

I samband med att filmen Rocketman rullades ut på biografer världen över kritiserade Elton John Rysslands censur i filmen. I den ryska versionen, som var fem minuter kortare än övriga, hade man klippt bort scener som visade kärlek mellan två män med motiveringen att den innehåller ”homosexuell propaganda”. Tillsammans med filmens upphovsmän kritiserade han agerandet på Twitter.

”Att förvägra publiken filmen som den var tänkt att ses är en sorglig återspegling av den delade värld vi fortfarande lever i och hur den på ett så grymt sätt inte kan acceptera kärleken mellan två människor”, skrev han.

Annons

Elton Johns förmögenhet

Enligt The Sunday Times var Elton Johns samlade förmögenhet 2019 £320 miljoner. Det motsvarar ungefär 3,8 miljarder(!) svenska kronor.

Elton Johns fotbollslag

Den anrika engelska fotbollsklubben Watford F.C. har alltid varit Elton Johns fotbollslag. 1976 trädde han in som styrelseordförande för klubben som då låg i den engelska fjärdedivisionen och hade som uttalat mål att ta klubben tillbaka till toppen. Redan säsongen 81/82 vann laget uppflyttning till den högsta divisionen. När de vann fyra av de fem inledande matcherna kunde klubben konstatera att man på sju år gått från den lägsta proffsdivisionen till att nu leda den allra högsta. 2002 meddelade Elton att han avsade sig sitt uppdrag som ordförande i Watford F.C.

Elton John och Miley Cyrus sjunger Tiny Dancer på grammis

Två generationer gick samman och tog ton 2018. Visst låter Miley Cyrus exakt som Stevie Nicks i Fleetwood Mac?

Källa: Aftonbladet, Smoothradio, The Australian, Wikipedia, Fabiosa, Expressen, Vice, The Sunday Times

Foto: Simon Dawson

Annons