Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du vill veta om artisten Maja Strömstedt

22 jun, 2022 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=43.75&croph=43.75&x=28.44&y=28.13
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster Maja Strömstedt som sjunger på scen. Till höger Maja Strömstedt tillsammans med mamma Agneta Sjödin, fotograferade på en filmpremiär.
Som dotter till Agneta Sjödin och Niklas Strömstedt föddes Maja Strömstedt föddes rakt in i kändislivet. Sedan dess har hon följt i sin pappas fotspår och nu släpper hon en ny singel. Här är allt du vill veta om Maja Strömstedt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Maja Kristina Strömstedt, det är så hon presenterades som artist för några år sedan efter att hon hade fått skivkontrakt med det amerikanska skivbolaget Republic Records. Men vem är egentligen artisten och låtskrivaren Maja Strömstedt?

Se video: 6 saker du kanske inte visste om Maja StrömstedtBrand logo
Se video: 6 saker du kanske inte visste om Maja Strömstedt

Maja Strömstedts mamma och pappa

Hon föddes den 2 maj 1998 i Stockholm. Och fick på köpet en direktbiljett in i den svenska kändiseliten. Hennes mamma är den folkkära programledaren och, numera, författaren Agneta Sjödin. Pappa är Niklas Strömstedt, artist och mångårig medlem i trion GES. Paret hade förlovat sig året innan Maja kom till världen och levde ihop i några år efter det. Men år 2001, när Maja var tre år, gick de skilda vägar.

Niklas Strömstedt och Agneta Sjödin står i en folksamling intill en sjö. Bilden är tagen 1998, samma år som parets dotter Maja föddes, och Agneta håller i en barnvagn.
Niklas Strömstedt och Agneta Sjödin med lilla Maja i vagnen, juni 1998.

De är Maja Strömstedts syskon

Maja är Agneta Sjödins enda barn, men på sin pappas sida har hon två bröder – Simon Strömstedt, född 1991, och Adam, född 1988. Simon jobbar även han i dag som låtskrivare, medan Adam numera bor i Australien tillsammans med sin familj där han jobbar som grafisk formgivare. Deras mamma är designern Efva Attling som var gift med Niklas Strömstedt mellan 1985 och 1995.

Annons

Niklas Strömstedt är gift med programledaren Jenny Strömstedt sedan 2011, och därigenom har Maja Strömstedt också tre bonussyskon – Vanna, Mika och Kitty Östergren.

Så var Maja Strömstedts uppväxt

Med en av Sveriges största artister som pappa, och en mamma som alltid tyckt om att sjunga, växte Maja upp med musik runt omkring sig. Sin första låt – som handlade om en bondgård – komponerade hon som sjuåring. Men någon press hemifrån har hon aldrig känt.

Syskonen Simon och Maja Strömstedt står med armarna om varandra på röda mattan inför premiären av deras pappas show Storhetsvansinne på Hamburger börs 2016.
Maja tillsammans med storebror Simon Strömstedt.

– Jag har aldrig blivit pushad att ta lektioner eller sådär, utan allting kom till mig väldigt naturligt. Jag lärde mig spela själv och fick upptäcka det på egen hand. Jag blev själv nyfiken på hur det är att skapa låtar, har hon tidigare berättat för Svenska dagbladet.

Annons

I en intervju med Expressen har hon berättat hur det har varit att växa upp med två kända föräldrar:

– Det är klart att det har sina fördelar och nackdelar som allting annat. Men för mig är de faktiskt bara mina föräldrar och inte något slags varumärke och så har det alltid varit. Jag tror att det blir så när man växer upp med det från början, man reflekterar inte över det lika mycket.

Agneta Sjödin tillsammans med dottern Maja Strömstedt på en filmpremiär 2022.
Maja tillsammans med mamma Agneta Sjödin.

Nya singeln Neighborhood av Maja Strömstedt

Med tiden bestämde sig Maja för att satsa på musiken på allvar. År 2016 och 2017 släppte hon sina tre första singlar – All night, I won't say och Voices. 2018 kom singeln No fake love. 2021 var hon en av låtskrivarna bakom Anton Ewalds bidrag i Melodifestivalen, låten New religion. Hon har också körat bakom kompisen Olivia Eliasson när hon tävlade 2018.

Annons

Nu släpper Maja Strömstedt återigen ny musik. Den 24 juni 2022 kommer singeln Neighborhood. I ett pressmeddelande beskrivs släppet som ”ett helt nytt kapitel för Maja med en tydlig vision av hennes djupt personliga och mycket relaterbara sånger”.

Maja Strömstedt sjunger i en mikrofon, i bakgrunden syns strålkastare. Hon har långt brunt hår och är klädd i en svart transparent blus med långa ärmar.
Maja Strömstedt skrev sin första låt som sjuåring.

Det handlar Neighborhood om

Neighborhood handlar om att göra slut.

– För mig handlar låten om den där ”point of no return” som kommer efter ett uppbrott. Världen ni har byggt upp tillsammans raseras och alla platser som påminner om relationen och påminner om personen och alla era minnen ihop, blir plötsligt platser du vill undvika, säger Maja i pressmeddelandet.

Maja Strömstedt sitter med armarna i kors och tittar åt sidan. Hon har brunt hår med pannlugg och en mönstrad långärmad tröja på sig.
Maja Strömstedt släpper ny musik den 24 juni 2022.

Numera arbetar hon oberoende av de stora skivbolagen, men drömmen om USA verkar finnas kvar och hon befinner sig återigen i Los Angeles för att skriva musik.

Annons

– Jag tror att alla var lite i samma båt under pandemin. Planerna gick åt helvete, alla var tvungna att tänka om och hitta nya sätt att gå vidare. Och som ett resultat tror jag att många av oss har kommit ut på andra sidan starkare och säkrare på vad vi vill än tidigare. Jag är verkligen glad över att vara tillbaka i Los Angeles och skriva igen och ha lite mer mänsklig interaktion i låtskrivandeprocessen. Just nu jobbar jag aktivt på att få klart mitt debutalbum.

Niklas Strömstedt och dottern Maja Strömstedt fotograferade på röda mattan inför premiären av musikalen Livet är en schlager.
Maja Strömstedt har gått i sin pappas fotspår och satsar fullt ut på musiken.

Maja Strömstedt skrev låt om före detta pojkvän

Maja Strömstedt släppte 2019 låten Idiot. I en intervju med Aftonbladet berättade hon då att låttexten är självupplevd och sprungen ur en destruktiv relation som varade i sex månader innan Maja bröt upp.

– Den handlar om en dålig relation där jag blev förbisedd, nedtryckt och förminskad. Den handlar också om att inse att man förtjänar bättre – att den andra personen bara är en idiot, sa hon till tidningen då.

Annons