Amadeus Sögaards svåra kamp med Carola och Runars skilsmässa

Carola Häggkvist med sonen Amadeus Sögaard på en invigning i Stockholm.

Foto: TT

Han föddes som son till två av Sveriges absolut kändaste personer. Nu pratar Amadeus Sörgaard ut om sin uppväxt i en dokumentär – och berättar om den tuffa tiden vid den uppmärksammade skilsmässan.

Under torsdagen släpps dokumentären Amadeus – mer än en son på TV3, Viaplay och Viafree. I filmen pratar Amadeus Sörgaard, son till Carola Häggkvist och Runar Sögaard ut och berättar bland annat om sin uppväxt.

0:57

Efter reklamen: 8 Svenska kändisars namn på sina barn att inspireras av

(0:57)

Hans föräldrar var ett av 1990-talets allra mest omskrivna par och löpsedlarna om deras familjesituation avlöste varandra. Det kan naturligtvis tära på vem som helst, speciellt om man inte valt rampljuset själv.

Amadeus Sögaard om Carola och Runars skilsmässa

Och skriverierna blev inte färre när Carola Häggkvist och Runar Sögaard gick skilda vägar i början av 2000. Amadeus Sögaard berättar att den tiden, och bråken som följde, var väldigt jobbiga.

Perrellis svåra tid – påhoppad i "Stjärnorna på slottet"

– Om du har problem inom familjen så stannar det inom familjen för 99 procent av befolkningen. Våra problem har kommit ut överallt, och är inte askul. Så det har snarare varit så att man blivit sårad på det sättet, att så här: ”Jag ska inte behöva vara 13 år och medla mellan er”, säger Amadeus Sögaard i dokumentären och tillägger:

– Det tärde på mig mycket då. Att behöva vara den som någonstans tröstar båda föräldrarna, att behöva växa upp tidigt.

Runar Sögaard: ”Försökt så gott jag kan”

Amadeus Sögaard berättar att det var jobbigt att också träffa vänner och bekanta som hade läst om problemen och bråken.

– Att behöva prata med utomstående och vänner till dem om saker som man kanske inte ska prata om när man är 13. Det var snarare det jobbigaste, att man har behövt vara länken emellan.

I dokumentären får Runar Sögaard frågan om han tror att sonen hamnat i kläm mellan honom och Carola Häggkvist.

– Jag skulle vilja säga nej, men det är klart... Jag har försökt verkligen så gott jag kunnat att hålla honom utanför. Men det är inte alltid lätt, säger han.

Amadeus – mer än en son sänds i dag torsdag klockan 20.00 på TV3, Viaplay och Viafree.