Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Amelia Adamo berättar om akuta sjukdomstillståndet

20 jul, 2022 
Michaela Mastad
Amelia Adamo.
Nyligen drabbades Amelia Adamo av en TIA-attack. I en ny krönika öppnar chefredaktören upp sig om den obehagliga upplevelsen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: SVT's storsatsning Sanningen om hudvård reder ut vilken hudvård som fungerar bästBrand logo
Se också: SVT's storsatsning Sanningen om hudvård reder ut vilken hudvård som fungerar bäst

Det var under en familjesemester i Järvsö som chefredaktören Amelia Adamo drabbades av en TIA-attack. En TIA är tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl (som en liten propp). Om symtomen varar längre än 24 timmar är det i stället en stroke.

Men Amelia hade turen på sin sida och i dag är hon en utav de vars propp har varit övergående. Patienter med förmodad TIA ska snabbt in på sjukhus för det kan bli värre.

Amelia öppnar upp sig om den hemska attacken

”Jag minns inte så mycket mer än att jag fick ett enkelrum på Bollnäs sjukhus och hade sladdar överallt på min kropp”, skriver hon i en krönika i Amelia.

Det hela började med att Amelias familj tyckte att hon verkade vinglig och konstig på blanka förmiddagen. Något som gjorde att hennes svärdotter gjorde ett akuttest på henne, för att senare ringa 112.

”Vi var i sluttampen av vår lilla familjereunion i en hyrd stuga i Järvsö där vi skulle umgås i naturen och de minsta barnbarnen skulle klara av att bestiga Järvsöklack. Vilket de gjorde ”, skriver hon i krönikan.

Annons

”Något stod inte rätt till”

Chefredaktören skriver att hon inte märkte något innan attacken kom, utan det var först när hon fick dubbelseende som hon förstod att det var allvarligt. Efter ambulansresan till sjukhuset hade Amelia inget minne av det som skett. Det hon minns är enkelrummet på Bollnäs sjukhus och sladdarna överallt på hennes kropp.

”Jag repade mig snabbt men alla vi med ”proppar” måste vara kvar ett par dagar för uppsikt och kontroll just för att en TIA kan bli en stroke. Den bistra sanningen är att en av tio drabbas inom två dagar av något de definitivt inte vill ha, en stroke”, skriver hon.

Två dagar senare efter attacken fick Amelia komma hem från sjukhuset. Det hon fick med sig hem var en kasse med piller och en icke-lista. På listan stod alkohol, salt, grapefruktjuice, lakrits och stressigt liv. Och en månads körförbud.

”Men varifrån kom TIAN? Inget medicinskt i alla fall, sa läkarna i Bollnäs. Nu ska vården i Stockholm försöka ta reda på mer med kontroller av alla de slag. Själv tror jag på stress och högt blodtryck. Och som läkarna sa, åldern är en avgörande faktor”, skriver Amelia.

Foto: TT Källa: Amelia

Annons