Anders Bagge: Att man kunde bli så här dyngkär

Anders Bagge Cirkus Bagge Fru Johanna
Om det inte vore för hans svåra panikångest hade Anders Bagge bosatt sig i USA och jobbat med stora världsstjärnor. Men då hade sannolikt varken Idol eller frun Johanna kommit in i hans liv – två saker som gjort honom till en mycket lycklig man.

Céline Dion har sagt att hans begåvning är grandios. Det är hon långt ifrån ensam om att tycka. När Anders Bagge rör sig ute i offentligheten kommer det ofta fram människor och lovordar hans musikaliska gärning. Andra uttrycker sin tacksamhet över hans öppenhet om sin psykiska ohälsa eller hans insatser för vanvårdade hundar.

Även om Anders blir glad över superlativen har han svårt att hantera allt beröm han blir överöst med.

– Varje gång någon kommer fram och tackar mig för något blir jag jättestressad. Jag vet inte vad jag ska svara. Det har nog med blyghet att göra. För mig är det mycket roligare att ge än att få beröm och kärlek, bekänner han.

Tonvis av beröm har han öst över nio årskullar av sångtalanger i Idol. Programmet som fick Anders att gå från att vara en aktad doldis inom musikbranschen till att bli en folkkär tv-personlighet. Att det var musiken som han ville viga sitt liv åt utkristalliserade sig i tidig ålder. Kanske inte så konstigt med tanke på att hans pappa, Sven-Olof Bagge, var trumpetare, låtskrivare och förläggare på det legendariska skivbolaget Metronome.

– Det var alltid något instrument som spelades i huset efter att pappa kommit hem, men musikintresset kom inte enbart från honom. Även min mamma är en stor musikälskare fastän hon jobbat på Televerket och inte har haft musiken som yrke, betonar Anders.

Panikångest hinder i karriären

Utanför Anders hemmastudio hänger guld- och platinaskivorna i långa rader. Under 1990-talet och de första åren av 2000-talet producerade han och skrev låtar till världsstjärnor som Céline Dion, Janet Jackson och Britney Spears.

Förmodligen hade han fortsatt på samma spår om inte panikångesten brutit ut med full kraft vid samma tid som den internationella karriären började ta fart på allvar.

– Panikångesten har stoppat mig från att våga göra många saker. Resande är en sådan grej. Om jag inte hade haft min panikångest att tampas med hade jag flyttat till Los Angeles när jag var som störst och fortsatt jobba med artister som Madonna och Jennifer Lopez. Det är en sorg att det inte blev så.

Vi saknar våra älskade svansbarn så vansinnigt mycket när vi inte har dem hos oss säger Anders. Foto: Thomas Hjertén

Tackade nej till Céline Dion

Något annat som Anders fortfarande grämer sig över är att han 2008 tackade nej till att sjunga duett med Céline Dion i ett fullsatt Globen. Vad få vet är att han också var en hårsmån från att hoppa av Idol den allra första inspelningsdagen. Den psykiska pressen inför det nya uppdraget var så stark att Anders kräktes kvällen innan.

Morgonen därpå sprang han uppjagad runt i inspelningsstudion och letade efter programmets producent för att meddela honom sitt beslut att lämna produktionen.

– När jag väl hittade honom och sa att jag inte pallade genomföra inspelningen svarade han bara: ”Nej, men nu kör vi!” Jag blev nedtryckt i jurystolen, kameran gick igång och den första sökande kom in genom dörren. Den stackaren skakade av nervositet och var precis lika livrädd som jag. Jag gick fram till honom och vi kramade om varandra. Det gjorde att både hans och min egen nervositet lättade.

Direktsändning av Idol en kamp

Den första säsongen blev en kamp för att hålla nerverna i schack. Under vissa av de direktsända fredagsfinalerna hade Anders en hink med is under jurybordet som han lade handlederna på för att avleda sina ångestdrivna tankar. Medicinering med serotonin och egna KBT-övningar har med tiden gjort panikångesten mer hanterbar.

I dag tackar Anders högre makter för att Idol kom in i hans liv. Programmet räddade honom ur en nedåtgående spiral av dåligt självförtroende, ångest, högt alkoholintag och självmordstankar. Han sticker inte under stol med att han tog illa vid sig då TV4 för några år sedan valde att byta ut honom och de andra jurymedlemmarna till förmån för en ny jury.

Samtidigt som det i början av 2015 kablades ut att det var den sista Idol-säsongen med ex-makarna Bagge och Alexander Bard i juryn annonserade Anders i media att han tänkte flytta till USA och återuppta sin karriär där. Men den tänkta USA-flytten kom av sig.

– Det var sommar och jag kände: Gud vad jag älskar det här landet. Sedan fick jag en ny förfrågan om att ingå i Idol-juryn. Jag kunde inte säga nej. Att få vara med och hjälpa fram unga musiktalanger ger mig en större kick än något annat.

Mitt under samtalet studsar Anders plötsligt upp från stolen och tänder lamporna i det nyrenoverade köket där vi sitter.

– Jag vill alltid ha det ljust omkring mig. Mörker gör mig otroligt deprimerad, förklarar han.

– Jag har bestämt mig för att jag vill försöka hitta ett ställe på varmare breddgrader att hyra som vi kan försvinna iväg till under vintermånaderna. Gärna ett litet pittoreskt hus på någon söt Spanien-ö. Problemet är bara hur jag och min fru Johanna ska klara av att vara ifrån hundarna.

Anders är rädd att saknaden efter hundarna ska bli för stor:

– Vi saknar våra älskade svansbarn så vansinnigt mycket när vi inte har dem hos oss. Det enda som gör tanken lite uthärdligare är att vi nu äntligen har hittat ett hundpensionat där de trivs.

Anders får en kick av att hjälpa till att ta fram unga musiktalanger. Foto: Thomas Hjertén

Adhd-diagnosen en superkraft

Det överilade beslutet att flytta till USA tillskriver Anders till viss del sin adhd. Hans impulsivitet och överskottsenergi var det stående samtalsämnet på alla kvartssamtal genom hela skoltiden, men det var inte förrän efter en neuropsykiatrisk utredning som han fick diagnosen adhd på papper.

– I dag ser jag min adhd som en superkraft. Det är den som har gett mig min kreativitetet och entreprenörsanda. Jag har ständigt tusentals olika idéer i mitt huvud. Ibland kan jag vakna upp mitt i natten med en ny idé som jag är rädd att jag ska glömma bort innan morgonen.

Därför har Anders numera alltid papper och penna bredvid sängen.

– När pappret inte räckt till har det hänt att jag klottrat ner mina idéer med tuschpenna på det nya nattygsbordet och efteråt fått stå och skrubba det rent, berättar han med ett leende.

Det går dock inte att komma ifrån att det också har sina avigsidor att leva med adhd.

– Mitt stora problem har varit att jag emellanåt blivit lite överentusiastisk och sagt ja till saker för lättvindigt. Då man är uppe på topparna av adhd:n tror man att man är oslagbar och orkar och hinner med allt. När man sedan inte förmår leva upp till sina löften är det lätt hänt att man klankar ner på sig själv.

Många gånger har Anders gjort sina närstående besvikna då han inte hört av sig till dem som utlovat.

– Min fru Johanna har fått mig att mogna på det området. Johanna är navet som håller ihop familjen. ”Har du ringt din mamma i dag?” frågar hon mig ofta. Om jag då svarar att jag ringde mamma i går säger hon: ”Du kan ringa henne i dag också!” Under mina fyra år med Johanna har jag växt något kopiöst som människa.

Möttes för 18 år sen

Anders och Johannas första möte ägde rum för snart 18 år sedan. På den tiden var de båda upptagna på varsitt håll.

– Jag hade kalas hemma och Johanna kom förbi med sin dåvarande man och deras lilla son, Daniel. Det slutade med att jag och Johanna satt på golvet och lekte med Daniel. Vi hade så roligt tillsammans. Varje gång våra vägar korsades kände jag att det fanns en speciell magnetism mellan oss. Jag kände att Johanna upplevde samma sak. Det stod skrivet i stjärnorna att det skulle bli vi.

Efter att Johanna separerat från sin sons pappa tog Anders kontakt med henne.

– Vi började höras via telefon och mejl. Jag visste inte att man kunde bli så jäkla dyngkär i den här åldern. Att plötsligt känna ‘JAG ÄLSKAR DIG’ med stora bokstäver och att bli rosa om kinderna var något som jag trodde tillhörde det förflutna. Ibland när Johanna grälar på mig kan jag titta på henne och tänka: Det gör ingenting att du är arg på mig, jag älskar dig ändå.

Att vara med i Idols direktsändningar med panikångest har varit tufft. Foto: IBL

Komplicerad livskamrat

Anders understryker att det är allt annat än okomplicerat att ha honom som sin livskamrat.

– Jag är rätt skön när jag är som bäst, men om man vill ha topparna med mig får man också stå ut med dalarna. I grunden är jag en supersnäll kille, men även jag har mina sidor. Ibland ger jag utlopp för mitt temperament vid fel tillfällen. Att leva med mig är som att ha en 3-åring och en 50-åring på samma gång.

Äktenskapet med Johanna är Anders tredje i ordningen. Det första äktenskapet med Laila Bagge höll i sju år och det andra äktenskapet i två år. Den här gången tror Anders på livslång kärlek. I Johanna har han funnit sin bättre hälft.

– Jag känner att mitt sökande som man är slut. Johanna är min slutdestination. Det finns bara hon för mig. Jag tror att de som sett vår realityserie Cirkus Bagge kan förstå varför jag är så fruktansvärt kär i henne och också varför hon älskar mig så mycket. Jag kan inte se framför mig att det någonsin skulle ta slut mellan oss. Vi kan inte leva utan varandra.

Det här är Anders Bagge

Namn: Anders Bagge
Ålder: 50 år.
Bor: I en 1 100 kvadratmeter stor villa på Ekerö utanför Stockholm.
Yrke: Musikproducent, låtskrivare och ordförande i Idoljuryn.
Familj: Hustrun Johanna, 47, hundarna Iris, Sonja, Selma och Ebba samt katten Smilla.
Aktuell: Med självbiografin Mitt liv och mina hundar (Forum).

Av Linda Andersson

Läs också:

Anders Bagge om sin kamp mot panikångesten

Anders Bagge om längtan efter barn: Jag vill det