Anders Bagge om sin stora kamp mot panikångesten

Anders Bagge och en hund
För tio år sedan klev Anders Bagge in i Idolstudion och svenska folkets hjärta. Inte sällan framställs han som en kramgo nallebjörn. I självbiografin ”Mitt liv och mina hundar” öppnas flera dörrar till hans liv och mående.

“Panikångesten har utan tvekan varit min största utmaning, men långt ifrån den enda. Jag har lidit av psykisk ohälsa på flera sätt och gång efter annan drabbats av bristande självförtroende, extrem prestationsångest, fobier och depressioner”, skriver Anders Bagge.

För den som tror att Anders Bagge är den sprudlande och positiva person som tv-produktioner får det att framstå, får, att döma av hans självbiografi ”Mitt liv och mina hundar” tänka om.

För även om boken, vars medförfattare är frilansjournalisten Helén Bjurberg, till stor del fokuserar på kärleken till familj, vänner och inte minst hundarna, så är psykisk ohälsa, alkohol och sorg återkommande teman. Samtidigt går hans oerhörda framgång i musikbranschen som en röd tråd genom boken.

Född i en musikalisk familj

Äpplet faller inte långt från trädet, är ett ordspråk som lätt kommer till en när man läser Anders Bagges självbiografi. Uppvuxen i en musikalisk familj där hans pappa var trumpetare och musikförläggare på det anrika skivbolaget Metronome. Mamma spelade dragspel och syskonen var musikaliska även de. Redan i grundskolan började Anders Bagge spela i flera band.

Men att Anders skulle komma att arbeta med superstjärnor som Celine Dion, Janet Jackson, Madonna och Jennifer Lopez, var knappast en självklarhet. Tillfälligheter, ett visst mått tur och framförallt hårt arbete ledde rakt in i musikens finrum. Arbetet med Ace of Base låt ”Happy” som kom att bli en megahit, öppnade många dörrar.

“Från och med ”Happy” blev musiken hela mitt liv. Jag sov och bodde i studion, skrev låtar på löpande band. Mitt namn började bli välkänt i musiksammanhang”, skriver Anders Bagge.

Anders Bagge med hund

Anders Bagge berättar om sin kärlek till hundarna. Bild: Maria Östlin

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Panikångest och dåligt självförtroende

Trots enorm framgång, social status och pengar som rullar in, plågas Anders Bagge på flera sätt. Han beskriver hur panikångest, fobier och dålig självkänsla flera gånger varit nära att knäcka honom. I stunder har det gått utöver nära relationer.

“Att vara en känslomänniska är egentligen väldigt positivt på många sätt… men det är också extremt slitsamt och dränerande att känna starkt eftersom det betyder att jag bryter ihop fullständigt när jag blir ledsen och går i taket totalt när något gör mig arg”, skriver Anders Bagge.

Samtidigt slår han fast att hans mående också varit en styrka, något som blev uppenbart för honom när han diagnostiserades med ADHD. Hans snabba tankar har i goda stunder varit ett driv, inte minst i yrkeslivet där han fungerat som en idéspruta. Vägen till ett högre mått av välmående har emellertid varit lång, fylld av KBT, inre kamp och visst mått av självmedicinering av alkohol.

“Idag känner jag mig mer välmående än jag gjort på många år, ändå måste jag fortfarande ta min Cipramil. Eftersom mina problem med ångest och panikångest i grunden handlar om en kemisk obalans i hjärnan kan jag inte sluta. Precis som en diabetiker behöver sitt insulin, behöver jag serotonin till min hjärna för att hålla mig frisk”, skriver Anders Bagge.

När Anders Bagge kliver in i Idolstudion för första gången vill han inget hellre än att fly. Han har redan spytt på hotellrummets toalett och darrat som ett asplöv. Vid den här tiden mår han dåligt och beskriver det som att han av olika anledningar rasat så långt ner som det överhuvudtaget var möjligt.

Idol var en räddning

Medverkan i Idol, som han fruktat, kom emellertid att bli en räddning. Sakta men säkert börjar han hitta tillbaka till glädjen i livet igen, liksom glädjen till musiken. Kärleken till Johanna och Laila

I boken får läsaren en inblick i Anders Bagges kärleksliv. Dels till Laila Bagge som han träffade när hon bokstavligen talat trillade handlöst ner i hans famn efter ett snedsteg på ett upphöjt dansgolv. Paret blev blixtförälskade och levde som ett gift par i sju år innan äktenskapet gick i kras. De hade vuxit ifrån varandra och blivit mer som syskon än ett par. Men vänskapen, som även synts i tv-rutan, bestod.

Idag lever han tillsammans med sin fru Johanna Lind, vars tillvaro går att följa i dokusåpan Cirkus Bagge.

”Johanna är min allra bästa vän. Förutom att vi fortfarande efter nästan fyra år är passionerat förälskade i varandra så har vi också otroligt roligt ihop, och vi kan prata om allt”, skriver Anders Bagge.

Medförfattaren Helén Bjurberg tillsammans med Anders Bagge.

Medförfattaren Helén Bjurberg tillsammans med Anders Bagge. Bild: Maria Östlin

Hundarna i Anders Bagges liv

Men även om Anders Bagge beskriver sin stora kärlek till Johanna Lind, hans vänner och familj, så är det uppenbart att kärleken till djuren till viss del är störst. Under hela hans liv har den högsensitive Anders Bagge vurmat för djuren. Ibland till den grad att det varit plågsamt.

”Sorgen när man förlorat en pälsvän som betytt mycket för en är så olidligt svår att jag ibland funderat över om inte ett liv helt utan djur vore bättre”, skriver Anders Bagge.

Men valt bort djuren har inte varit aktuellt. Allt sedan han var barn och flyttade på sniglar som hamnat på gångvägar och räddade fågelungar som ramlat ur boet, har djuren varit en naturlig del av hans liv.

I boken ”Mitt liv och mina hundar” ges målande kärleksbeskrivningar till hans många hundar,  Saga, Esther, Iris, Sonja för att nämna några, som flera gånger varit en del i att rädda honom. Hundar vars egenskaper boken beskriver kärleksfullt. Men även i djurens liv berättas det om sjukdom och olycka.

Brutal olycka i luften

En sådan skildring är av det mer brutala slaget. Under en sommar har bulldoggen Esther och Anders Bagge lekt med mindre leksakshelikoptrar. Anders har styrt och Esther har med glädje hoppat och försökt fånga dem. En dag ska en riktig helikopter landa på Anders Bagges gräsmatta, Esther tar sats och hoppar upp.

”Jag grips av fullständig panik och börjar springa efter henne. I vild desperation skriker och gestikulerar jag åt helikoptern att avbryta landningen och vända om samtidigt som jag försöker få Esther att stanna”, skriver Anders Bagge.

Han lyckas inte. Esther skadas allvarligt och är nära att dö. Faktum är att veterinären vill låta hunden somna in, något som Anders vägrar med löfte om att han ska ha ihjäl veterinären in om hunden avlivas. Ett hot som han ångrar idag och förklarar med chocken som han befann sig i. Men händelsen, liksom flera händelser i boken, vittnar om den impulsiva och känslofyllda person som Anders Bagge och Helén Bjurberg tecknar i boken ”Mitt liv, mina hundar”.