Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anja Pärson om Mästarnas mästare: ”Klart jag satsade på att vinna”

17 jan, 2024 
Joakim Löwing
Anja Pärson avlutade skidkarriären för många år sedan men har fortsatt träna. Hur långt det räcker får vi se nu i vår då hon möter några andra av Sveriges främsta idrotts­stjärnor i Mästarnas mästare på SVT.
Under karriären som en av världens bästa alpina skidåkare genom tiderna kretsade allt kring Anja Pärson själv. I dag, med fru och tre barn i huset, har fokus skiftat. ”Jag är inte så tävlingstokig längre, men det är klart att jag satsade på att vinna Mästarnas mästare”, säger hon med ett leende.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se också: Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Anja Pärsons meritlista från idrottskarriären är minst sagt imponerande. Det blev 19 OS- och VM-medaljer, varav ett OS-guld och sju VM-guld, samt inte mindre än 42 världscupsegrar. Prestationerna blev inte precis sämre av att medaljerna är spridda över samtliga grenar av den alpina skidåkningen, det vill säga slalom, storslalom, super-G och störtlopp.

Med andra ord lyckades hon med det svåra konststycket att vara både en teknik- och fartdrottning.

Hon var orädd som få och mycket populär – två gånger belönades Anja med Bragdguldet och hon utsågs dessutom till Årets idrottskvinna i Sverige vid dubbla tillfällen.

– Jag är mest stolt över hur jag orkade, hur jag kämpade och hur jag lyckades gång på gång. Att vinna VM-guld hemma i Åre 2007 var helt otroligt. Liksom att vinna den totala världscupen två gånger. Sedan är det ju givetvis något extra med gulden i OS och VM, ler hon.

Anja Parson gratuleras av drottning Silvia.
VM 2007. Efter medaljceremonin gratulerades Sveriges skiddrottning av drottning Silvia.

Anja tror att det finns många olika förklaringar till hennes framgångar.

– De viktigaste är nog min nyfikenhet och vilja att träna hårdare än alla andra. Dessutom tron på mig själv och att jag älskade det jag höll på med. Jag hade väldigt roligt.

Annons

För att kasta sig nedför branta backar i hög hastighet krävs mod. Och det var något som hon byggde upp med åren.

– Att åka störtlopp är inget man bara gör så där. Först skapade jag mig kunskapen och lärde mig noggrant hur jag skulle tänka, åka och träna. Vi la upp träningen så att jag fick utmanas hela tiden. Ett hopp på 20 meter blev 30 meter nästa gång och så vidare. Sedan någonstans måste du gilla när det går fort och är lite farligt. Älska farten.

Anja Pärsons stenhårda träning

Lika viktigt som mod och viljan att underkasta sig stenhård träning, var den enorma envisheten. Att aldrig ge upp och att göra precis allt som krävs för att få stå högst upp på prispallen.

– Ärligt talat vet jag inte var jag fått min envishet från. Men ska jag gissa så är det min syster och mina tre äldre kusiner, som jag alltid försökte hålla jämn fart med, som sett till att jag aldrig gett upp. För att hänga med dem var det bara att bita ihop och ge allt jag hade.

Anja Pärson blir kramad utomhus.
Anjas mamma och syster gratulerar efter storslalomsilvret i OS i Salt Lake City 2002.

Ett tillfälle som verkligen sticker ut och visar på en stark mental styrka var vinter-OS i Vancouver, Kanada, 2010. Då kraschade Anja våldsamt i störtloppstävlingen, flög 60 meter i 120 kilometer i timmen och slog sig ordentligt vid fallet. Trots detta ställde hon upp i kombinationstävlingen dagen därpå och lyckades mot alla odds erövra en bronsmedalj.

Anja Pärson i skidbacken får hjälp efter fall.
Anja Pärson får hjälp strax efter kraschen i störtlopps­tävlingen i OS i Vancouver 2010.

Gissa om många svenskar var extra stolta då över den blågula hjälten – inte minst hennes familj och flickvännen Filippa Rådin. Vid det tillfället var de nämligen ett par.

Anja Pärson framför fjäll gör segertecken i svenska färger.
Dagen efter det svåra fallet lyckas Anja Pärson ta OS-brons i super­kombinationen.

Mötet med Filippa

Makarna träffades första gången 2004 då den uppskattade stylisten Filippa, som drev en egen butik i Umeå, skulle hjälpa Anja att välja en klänning till Idrottsgalan på SVT. Under åren fortsatte Filippa att stajla Anja vid speciella tillfällen. En vänskap växte fram, som senare ledde till att väninnorna blev ett kärlekspar under 2008.

Annons

– Det är svårt att säga hur det utvecklades vidare. Det bara blev att vi kom varandra närmare och till slut insåg vi att det var kärlek.

Filippa var med på nära håll flera år innan karriären i skidbackarna avslutades 2012. Hon hade dottern Emmi från ett tidigare förhållande och det blev förstås en stor omställning för Anja till ett helt nytt liv – som i dag även inkluderar deras två gemensamma barn Elvis och Maximilian.

– Filippa var ett stort stöd för mig under sista delen av min karriär. Det är inte lätt att sluta med något som du gjort hela ditt liv. En elitidrottskarriär är intensiv, men hon fanns där och hade stor förståelse för att det inte är lätt alla dagar.

Det här är Anja!

Född: 25 april 1981 i Tärnaby.

Familj: Gift med Filippa Rådin. Bonusdottern Emmi, 17, samt gemensamma barnen Elvis, 11, och Maximilian, 8 år.

Bor: I ett hus i Umeå.

Yrke: Driver företaget Shelike AB tillsammans med sin fru Filippa, där hon bland annat är ute och föreläser.

Största meriter från skid­karriären: Ett OS-guld i slalom, sju VM-guld i slalom, storslalom, Super-G och kombination, ett OS-silver och två VM-silver, fyra OS-brons, fyra VM-brons och 42 världscupsegrar.

Utmärkelser: Vann Bragdguldet både 2006 och 2007, samt valdes till årets idrottskvinna i Sverige 2005 och 2007.

Aktuell med: 2024 års upplaga av Mästarnas mästare på SVT.

Annons

Under karriären kretsade mer eller mindre allt i tillvaron kring Anja själv, för att hon skulle må så bra som möjligt och komma så väl förberedd som möjligt till alla tävlingar. I dag finns annat som är viktigare.

Anja Pärson och Filippa Rådin med barn på Kolmårdens djurpark.
Anja och Filippa med barnen Emmi, Elvis och Maximilian Rådin på Kolmårdens djurpark 2016.

– Familjen är alltid mest betydelsefull och går först. Det är fantastiskt att få vara mamma, det är något som jag verkligen älskar. Men om det är något som jag kan sakna från då jag höll på med skidåkningen är det enkelheten med att vara idrottare – då det mesta handlar om att äta, sova och träna. Jag kan också sakna gemenskapen och alla stunder av hårt arbete tillsammans mot samma mål. Bakom alla medaljer finns enorma uppoffringar och i de stunderna skapar man ett band med varandra som håller resten av livet.

Annons

Anja och Filippa firar tennbröllop

Under 2024 firar Anja och Filippa tio år som gifta vilket innebär tennbröllop.

– Ja, snart är det ett litet jubileum. Vi hoppas kunna fira det med en stor fest med våra vänner, ler Anja.

I en tid då många par skiljer sig har de flera sätt att hålla glöden vid liv för att förhoppningsvis få ett långt och lyckligt äktenskap tillsammans.

– Vårt största knep är att aldrig sluta utvecklas tillsammans. Gå i parterapi när vi känner att det behövs. Vi visar varandra mycket kärlek. Det är i de små sakerna vi försöker ha passion och mycket kärlek.

Paret träffas inte bara hemma i huset i Umeå – utan också på dagarna eftersom de driver företaget Shelike ihop.

– Vårt fokus ligger på hållbarhet inom olika områden. Vi har just nu ett designsamarbete med Markslöjd, där vi gjort fantastiska lampor. Jag och min fru har olika projekt som vi delar, det varierar hur mycket vi arbetar tillsammans. Men vi sitter dagligen på samma kontor så det är svårt att inte vara involverad i varandras projekt. Vi älskar att jobba ihop, fast gränsdragningen till när vi är lediga kan vara svår ibland. Då blir det lätt att man arbetar för mycket …

Annons

Anja fick tidigt en försmak av vad det innebär att vara förälder eftersom Filippa hade en dotter sedan tidigare. Därefter har de alltså fått två gemensamma barn. Filippa var gravid första gången, då Elvis föddes och Anja den andra, när lillebror Maximilian kom till världen.

7 snabba frågor

Beskriv en person som är din motsats med tre ord.

– Tidsoptimist, negativ, sporthatare.

Vad önskar du att du vore bättre på?

– Ta mig egen tid.

Kan du tänka dig att tatuera in ditt, dina barns eller din partners namn?

– Ja, min frus och mina barns – men det skulle kännas konstigt att tatuera in mitt namn. Min familj är ju det viktigaste jag har. Jag har hittills inte gjort någon tatuering, jag är nyfiken men har inte tagit steget ännu.

Fullfölj meningen ”jag hatar när människor …”

– … är egocentriska och elaka mot andra för egen vinning.

Vilken känd person skulle vara störst att träffa och varför?

– Astrid Lindgren skulle ha varit magiskt att sitta och prata med över en kaffe och kaka. Känns som hon var en bestämd människa som man inte satte sig på. Lite full i fan och med massor av lek i sinnet. Med Astrids berättelser har jag och även mina barn upplevt glädje, sorg, att få bita ihop lite och även vara lite tokig och låta världen få bli upp och ner ibland.

Vad är det roligaste du vet som inte kostar något att göra?

– Gå ut med barnen i naturen och låta äventyret börja.

Vad är det konstigaste som du har ätit någon gång?

– Rosa köttfärs med spagetti i varm mjölk.

– Som mamma är jag engagerad, glad och med full fart framåt. Tar på mig ledarvästen i deras olika idrotter och packar gärna en matsäck inför olika former av äventyr. Jag har svårt att sitta inne en hel dag. Hela familjen åker exempelvis gärna skidor när det finns möjlighet, men inget av barnen tävlar i slalom just nu.

Annons

Mindre tävlingstokig

Även om tv-tittarna fick se att hennes vinnarskalle finns kvar i tv-programmen Let’s dance 2017 (där Anja nådde ända till andra plats) och i Vem kan slå Anja och Foppa, har den heta tävlingsinstinkten trappats ned.

– Jag är inte så tävlingstokig när det gäller exempelvis sällskapsspel och resultatet då jag tävlar i sport är inte lika viktigt som förr. Men det är fortfarande kul och jag gillar den stämning och gemenskap man får tillsammans i idrottssammanhang.

Anja Pärson åker slalom.
Hård träning, nyfikenhet och kärleken till sporten är några av förklaringarna till Anjas framgångar i backarna. ”Sedan måste du gilla när det går fort och är lite farligt”, säger hon om sin fantastiska karriär.

Hon fortsätter:

– Jag skulle älska om Vem kan slå Anja och Foppa kunde få komma tillbaka, vill gärna spela in fler program där jag och Peter Forsberg utmanas i olika grenar av andra idrottare. Tv-program med fysisk tävling och träning är ju min hemmaplan. Och att få göra det med andra blir otroligt roligt. Man leker på jobbet hela dagen. Let’s dance var tufft eftersom det inte var något som jag gjort tidigare. Men med en otrolig partner i Calle Sterner så blev det enormt kul.

Annons

Anja brukar följa Mästarnas mästare på SVT och tackade ja till att ställa upp redan i fjol. Då skadade hon sig oturligt innan och tvingades lämna återbud. Men nu är hon med.

– Jag tror att programmet sitter i själen hos de flesta människor och något som de flesta idrottare ser som något man vill vara med i efter sin idrottskarriär. Jag älskar att ta del av allas historier och även lära mig vad de gjorde och hitta gemensamma saker vi upplevt.

Anja trivdes med mästarna

Anja har alltid varit väldigt stark och håller fortsatt i gång med styrketräningen.

– Jag visste att min styrka och tyngd skulle finnas som en fördeli vissa grenar, men vara det som skulle bli min svaghet i andra. De flesta mästarna i år kommer från konditionsbaserade grenar så jag förstod att jag troligen skulle ha det emot mig. Jag hoppades på många grenar med variation och lite tekniska lösningar – hinderbanor, pussel, kluriga övningar med precision. Samtidigt helst så lite vattentävlingar som möjligt. Jag hatar att vara andfådd i vatten.

Annons

Av deltagarna hade hon enbart träffat den förre speedwaystjärnan Tony Rickardsson innan. Men det var inga som helst problem att bo ihop med de totalt åtta andra elitidrottarna under samma tak och träffas dygnet runt i flera dagar.

Idrottare i svarta traningsklader framfor en pool.
I Mästarnas mästare 2024 på SVT deltar förutom Anja Pärson Johanna Ahlm (handboll), Johanna Davidsson (äventyrare), Emma Johansson (cykel), Sebastian Larsson (fotboll), Joel Lundqvist (ishockey), Tony Rickardsson (speedway) och Jimmy Samuelsson (brottning).

– Det var jättekul och givande på alla sätt. Vi blev snabbt ett gäng som trivdes tillsammans och det var sällan stilla och tyst i huset. Visst var det lite tuffare att ha kameran i ansiktet hela tiden vissa dagar, men teamet var fantastiskt och hade bra känsla med oss. Men det är klart att när man gjorde en dålig tävling var kanske frågan hur det kändes inte så populär precis efter målgång, haha.

Hyllningsfilmerna för respektive idrottare – som de tittade på tillsammans – var en höjdpunkt. Och givetvis ville hon försöka vinna när det var dags för tävlingar.

– Men det viktigaste var att jag gjorde mitt allra bästa. Och det var alltid en lika skön känsla att klara sig från att hamna i kval eller nattduellen.

Anja Parson i skidbacken far en kram av en man.
2012 avslutade Anja Pärson sin femton år långa karriär som en av världens bästa skidåkare. Här får hon en avskedskram av en skidentusiast vid den officiella avtackningen i Sälen.

2024 är ett oskrivet blad så här långt.

– Det lär i alla fall bli som vanligt. Vi kommer inte att sitta fast, utan det blir massor av äventyr och spännande projekt som väntar. Sedan sänds ju Mästarnas mästare, så det blir en härlig vår, ler Anja Pärson.

Annons