Anne-Lie Rydé drabbades av bröstcancer: ”Undersök era bröst noga”

Anne-Lie Rydé

– Att stå på scenen har varit det roligaste som finns i många år, säger Anne-Lie Rydé.

Foto: Peter Ericsson

När pandemin slog till och stängde alla scener fick många artister och skådespelare panik. Men inte Anne-Lie Rydé – hon upptäckte förvånat att det var ganska skönt. Då väcktes tankarna att avsluta karriären, men så kom Så mycket bättre…

Anne-Lie Rydé har arbetat som artist i 45 år och alltid älskat att stå på scenen för att uppträda live.

Därför var hon övertygad om att pandemins intåg med alla restriktioner och inställda konserter skulle påverka henne och karriären väldigt negativt.

– Till en början saknade jag mötet med publiken mycket, men så kom jag plötsligt på mig själv att ändå tycka att det var rätt skönt. Framför allt att slippa alla resor fram och tillbaka. Har säkert åkt jordklotet runt fem gånger på alla otaliga turnéer genom åren. Samtidigt var det även skönt att slippa prestera och på det sättet har jag inte känt förut, berättar Anne-Lie.

Det var helt otippade känslor som fick henne att börja fundera alltmer över framtiden.

Se också: Här är alla artister i Så mycket bättre 2022
1:9

Efter reklamen: Se också: Här är alla artister i Så mycket bättre 2022

(1:9)

Slå på ljud

– Jag blev lite orolig och tänkte att om jag känner på det sättet finns det väl ingen anledning att fortsätta med karriären? Att stå på scenen har varit det roligaste som finns i många år, men utan drivkraften och hungern är det ju liksom ingen mening längre.

I det läget kom så plötsligt en förfrågan om hon kunde tänka sig att medverka i årets säsong av Så mycket bättre på TV4.

– Först var jag lite tveksam och bad att fundera. För att vara helt ärlig har jag aldrig sett något endaste avsnitt av programmet. Bara enstaka klipp på artister som uppträtt med någon låt eller hört tolkningar som blivit stora hits. Men jag gillar grundidén och bestämde mig för att tacka ja.

Tittar inte på sig själv

Det är långt från bara Så mycket bättre Anne-Lie inte kollat på vad gäller den typen av program…

– Efter att jag varit med i Melodifestivalen både 2004, 2005 och 2007 tröttnade jag helt på underhållningsprogram. Jag har faktiskt inte tittat på ett enda sådant på 15 år!

Jag lär få recensioner

Och att se på sig själv när hon varit med i något på tv, det gör hon aldrig.

– Nej, det klarar jag inte av. Jag hakar upp mig på vissa manér, viss mimik och annat som jag håller på med och … nej, det är inget som lockar.

– Det enda jag möjligtvis skulle kunna sätta på är något gammalt avsnitt av Rederiet eller c/o Segemyhr som jag ryckte in och skådespelade i på 1990-talet. Men det är enbart av nostalgiska skäl. Mest intresserad är jag av att titta på dokumentärer och bra filmer, samt program som Vetenskapens värld.

Chansen att Anne-Lie bänkar sig framför teven för att se de tre programmen som hon själv är med i av Så mycket bättre är med andra ord lika med noll.

– Men min dotter Alice kommer säkert att titta, liksom en massa andra släktingar, vänner och kollegor. Jag lär få recensioner från dem och det räcker för min del.

Både förberedelserna inför och själva inspelningen på krogen Grå Gåsen på Gotland under juni månad var annars bland det roligaste som Anne-Lie upplevt på länge.

I Melodifestivalen 2007 ställde Anne-Lie Rydé upp med Svante Thuresson.

I Melodifestivalen 2007 ställde Anne-Lie Rydé upp med Svante Thuresson.

Foto: TT

– Jag fick tolka låtar från tre av de andra deltagande artisterna och det var verkligen jättekul. Att det dessutom var Peter Kvint som producerade inspelningen av dessa gjorde inte precis saken sämre. Det här gav mig utan tvekan en nytändning.

Hon tar en klunk ur sitt mineralvatten och fortsätter:

– Det var också en otroligt bra och skön stämning mellan artisterna. Alla var så trevliga och ingen ville förhäva sig platsen i spotlighten framför de andra.

Sjöng i smyg

Anne-Lie var varken nervös då hon uppträdde – det är hon väldigt sällan – eller känner någon nervositet av de kommande reaktionerna från tv-tittarna och kritikerna.

– Nej, jag är nog för gammal för sådant (skratt). Sedan är det ju också så att jag inte har någon karriär som står på spel som det kan vara för yngre artister.

Bilderna från inspelningarna av årets Så mycket bättre

Precis som det var för henne själv under 1970- och början av 80-talet. Men genombrottet kom inte så tidigt och länge fanns inga stora drömmar om ett liv som artist.

– Jag sjöng i smyg hemma i mitt flickrum, att jag hade sångröst hade däremot aldrig gått upp för mig. Efter att ha växt upp i Stockholm och läst den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet flyttade jag till Göteborg. Där hade jag många goda vänner eftersom vi alla år haft ett lantställe utanför staden.

Anne-Lie började läsa på Handelshögskolan. Men bara en kort period.

– Jag är uppvuxen i en strikt, högborgerlig miljö på Lidingö och hade en utstakad akademisk framtid. Antar att jag försökte vara intellektuell på något sätt, men det misslyckades jag fullständigt med. 1977 hade jag samtidigt börjat sjunga med Slipstvång, ett hobbyband som lirade covers på fester och andra tillställningar. Då blev jag övertygad om att det var sången jag ville satsa på.

Slog igenom

Året därpå träffade hon Henryk Lipp i gruppen Extra och det var med dem som hon slog igenom.

– I början gick det väl inte så jättebra, då var jag fattig som en kyrkråtta. Jag extraknäckte på Pressbyrån för att åtminstone ha råd med en måltid per dag. Men så tog det fart och jag fick även chansen att vara med i musikalen Rocky Horror Picture Show – först i Göteborg och sedan i Stockholm.

Anne-Lie Rydé drabbad av cancer – detta är hennes uppmaning till alla kvinnor

1983 flyttade hon tillbaka till huvudstaden och slog igenom som soloartist. På debutalbumet fanns bland annat hennes första stora hit Segla på ett moln, skriven av Per Gessle.

– Precis när min platta hade släppts var jag ute och turnerade med Raj Montana Band. I början var jag relativt okänd – men Py Bäckman och Dan Hylander lät mig sjunga två egna låtar under deras konserter, vilket betydde mycket för min del. Där drog allting i gång och jag kunde ge mig ut på egna spelningar.

Jag kunde inte få fram en enda ton

Anne-Lie har släppt ett tiotal egna skivor under sin långa karriär – men det är framför allt turnéerna som hon älskat allra mest.

– Jag är stolt och glad över att jag kämpade på i början när det var väldigt tufft att klara sig på musiken. Lusten och drivkraften har gjort att jag kunnat hålla på så länge.

Problem med rösten

Men karriären höll faktiskt på att få ett abrupt och chockartat slut 1987. Då drabbades nämligen Ann-Lie av tre stämbandsblödningar.

– Mitt under en konsert kändes det plötsligt som att någon hällde ner en påse sand i halsen. Jag kunde inte få fram en enda ton och det gjorde jätteont. Efter en undersökning visade det sig att ett blodkärl hade brustit inne i stämbandet. Därefter hände samma sak ytterligare två gånger och det är klart att jag fick lite panik över om jag skulle tvingas sluta som artist.

Men samtidigt hade hon träffat Peter – sin blivande dotter Alices pappa – och var otroligt kär.

– Jag var så kär att jag nästan glömde bort mina stämbandsblödningar. När man svävar som på rosa moln blir ju det mesta andra i livet enkelt, haha.

Efter att ha kommit i kontakt med den rösttekniska tränaren Ebba Nilsdotter försvann till slut besvären.

Anne-Lie Rydé när hon sjöng i bandet Extra.

Anne-Lie Rydé när hon sjöng i bandet Extra.

Foto: TT

– Hon var som en PT (personlig tränare) för stämbanden. Jag gick hos henne en gång i veckan under 15 års tid. Då fick jag förklaringen att blödningen delvis berodde på att jag experimenterade för mycket med rösten under de fem åren med bandet Extra. Vi försökte vara ett punkband med en uppkäftig attityd och ett helt eget uttryck. Min röst kunde låta ganska galen.

Fick cancer

Tillbaka efter uppehållet började Anne-Lie sjunga mer schlager än rock. 1992 kom hennes största framgång med skivan Stulna kyssar – där hon tolkade klassiska schlagerlåtar. Den följdes upp av en krogshow på Börsen och ytterligare en populär schlagerskiva, Prima donna!.

I fjol fyllde Anne-Lie 65 år och hamnade av förståeliga skäl i något av en kris. Men inte på grund av åldern, utan för att hon upptäckte en ärtstor knöl i sitt högra bröst – som visade sig vara cancer.

– Det var förstås mycket omtumlande och jobbigt. Knölen syntes inte på mammografin, men min tidiga upptäckt innebar utebliven spridning. Något som gjorde att det räckte med operation och strålning, jag slapp cellgifter. Får nog klappa mig själv på axeln där. Jag uppmanar verkligen alla kvinnor oavsett ålder att undersöka sina bröst noga och kontinuerligt.

Att prata om åldrandet och döden är inget som hon har några som helst problem med.

– Min exman Pelle Alsing dog lika oväntat som hemskt för två år sedan och det fick mig att tänka ännu mer på hur viktigt det är att ta vara på livet. Samtidigt avdramatiserar man döden genom att prata om den och det har jag gjort en hel del med bland annat min dotter, säger Anne-Lie Rydé.

6 julfrågor till Anne-Lie Rydé

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… baka pepparkakor och lussekatter?

– Bara en etta, det är jag inget vidare på och gör heller aldrig numera. Däremot bakade jag med dottern Alice när hon var yngre. Men knäck är jag faktiskt väldigt bra på, en tia till och med.

… hitta rätt julklappar?

– Vi har slutat att ge julklappar till varandra. Det var dottern som tog upp det först, att det är så onödigt. Men när jag köpte förr var jag ganska bra på det, en sjua.

… slå in julklappar?

– Eftersom jag inte köper några julklappar blir det ju ingen inslagning heller nuförtiden. Och just den delen var inte min styrka tidigare heller, högst en trea.

… hinna med i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet?

– Helt klart en tia. Julen är väldigt prestigelös hos oss och handlar mer om att umgås och ta det lugnt tillsammans. Därför är jag aldrig stressad när julen närmar sig, vilket är väldigt skönt.

… griljera skinkan?

-Det är min dotters pappa väldigt duktig på. Varken jag eller Alice äter kött, jag håller mig till fisk och skaldjur. Men om jag skulle griljera får jag kanske en trea eller fyra i alla fall.

… agera jultomte?

– Det har jag aldrig varit, men skulle kanske få en femma eller något sådant. En gång överraskade min dotter genom att agera jultomte inför släkten – då vi trodde att hon var i London. Och jag som brukar vara svår att lura märkte inte att det var Alice förrän efter fem minuter. Jag såg det på hennes händer och ringarna hon bar (skratt).

Det här är Anne-Lie Rydé!

Född: 17 oktober 1956 i Stockholm.

Familj: Vuxna dottern Alice (32).

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Aktuell med: Medverkar i de tre sista avsnitten på årets säsong av Så mycket bättre på TV4. Då är även Molly Hammar, Nordman (Håkan Hemlin och Mats Wester), Anna Ternheim, John Engelbert från Johnossi, Albin Lee Meldau och Daniela Rathana med.

1988 var Anne-Lie med i Badrocksturnén ihop med Mike Watson, Björn Skifs, Louise Hoffsten, Tommy Nilsson, Marie Fredriksson och Mats Ronander.

1988 var Anne-Lie med i Badrocksturnén ihop med Mike Watson, Björn Skifs, Louise Hoffsten, Tommy Nilsson, Marie Fredriksson och Mats Ronander.

Foto: TT