Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anne Lundberg om hur hon påverkats av pappans missbruk

24 feb, 2022 
Saga Pettersson
Anne Lundberg om hur hon påverkats av pappans missbruk
Programledaren Anne Lundberg växte upp med en missbrukande pappa. Nu berättar hon om hur den tuffa barndomen påverkar henne än idag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmetBrand logo
Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

Den folkkära programledaren Anne Lundberg känner vi igen som den glada kvinnan med utstrålning att avundas. I flera år har hon huserat i tv-rutan för SVTs räkning, i både Antikrudan och Husdrömmar. I en ny intervju med Amelia berättar hon att hon fått sin glada och positiva sida från sin mamma.

– Jag är väldigt kär i min mamma och har alltid tyckt mycket om henne. Vi är ganska lika, både till utseendet och sättet. Hon är en glad och positiv person. Av mamma har jag fått det morgonpigga. Att vakna varje morgon och känna: Åh gud en ny dag, vad spännande! Vad ska jag fylla den med? Det är en grundton i kroppen som går i dur. Sedan kanske dagen inte blir så rolig, men det är så jag vaknar på morgonen, säger hon i intervjun.

Annons

Berättar om uppväxten med en missbrukande pappa

Och trots det starka bandet till sin mamma var uppväxten inte enkel för Anne. Hennes pappa led av ett missbruk.

– Han var deprimerad och tog till varje medel han kunde för att få bort det onda. Det var tabletter eller alkohol eller kvinnor. Han missbrukade allt kan man säga, sa Anne Lundberg i podcasten Livshjulet 2017. Hon berättade vidare om förhållandena hemma på den tiden:

– Man tassade hela tiden på tå för någon annan. Lever man med en missbrukare är det alltid någon annan som sätter agendan, oavsett om personen är där eller inte. Jag visste aldrig om pappa sov eller inte när jag kom hem, om man fick skratta eller var tvungen att vara tyst.

Anne Lundberg har programlett Antikrundan sedan 2001.
Anne Lundberg har programlett Antikrundan sedan 2001.

Så har det påverkat henne

Och åren av pappans missbruk har idag gjort att hon har lätt för att läsa av stämningar.

Annons

– Det är en hobbyanalys. Växer man upp med en missbrukande förälder blir man bra på att läsa av stämningar i rum och mellan människor. Det är en tillgång i mitt yrke, som går ut på att möta människor och höra deras livshistoria, säger hon till Amelia.

Anne Lundbergs pappa tog sig aldrig ur sitt missbruk, han tog livet av sig under 80-talet. Anne har berättat att hon och hennes syskon är väldigt återhållsamma vad gäller alkoholen, eftersom att de alla sett baksidan av det.

Foto: TT

Annons