Årets julklapp – sällskapsspelet!

En familj sitter och spelar sällskapsspel

Satsa på kvalitetstid med familjen.

Foto: Shutterstock/TT

Årets julklapp är sällskapsspelet. Vi har testat flera av årets nyheter och vald ut våra favoriter. Ett par äldre spel har också hittat hit, då vi tycker de är värda lite uppmärksamhet.

Julen innebär lite ledighet och tid att umgås med nära och kära för många av oss. Och kanske lite tid för sällskapsspel! Här är redaktionens favoriter, så ni kan kasta er in i leken.

En frågesport om musik

Boken för schlagernördar.

Foto: Ordalaget

Världens bästa schlagerquiz

Är du en Melloälskare? Då är det här spelet för dig! Du får 500 frågor i 25 olika kategorier med ämnen som vinnare, Carola, kläder och låttitlar. Testa dina och dina vänners kunskaper om Melodifestivalen och Eurovision. Eftersom man får alternativ att välja mellan, så kan även vi som ”har svaret på tungan” ha en chans. Världens bästa schlagerquiz, ca 159 kr, Ordalaget bokförlag.

Betyg: 4.

Ett barnspel med ormar av papper

Vrid maskarna till rätt form – snabbast vinner.

Foto: Martinex

Formworm

Roligt, fartfyllt och klurigt med enkla regler där det är lätt att komma igång när maskarna väl monterats. Spelarna tar varsin mask och ett formkort och försöker så snabbt som möjligt vrida och forma sina maskar i den rätta formen. Den första som lyckas får kortet och flest kort vinner. Spelet har två svårighetsgrader, vilket gör att det blir en utmaning även för äldre barn. Perfekt för barn som gillar lego och att bygga efter ritningar. Från 6 år, ca 219 kr, Peliko/Martinex.

Betyg: 5.

Ett sällskapsspel för hela familjen

Här gäller det att hitta enkla förklaringar, så din medspelare vet vad du är ute efter.

Foto: Martinex

Gör det lätt

Det här är ett kul spel om du gillar ord. Den ger många skratt och är lätt att förstå. Det gäller att hitta lätta beskrivande ord på angiven bokstav, så din medspelare kan säga ett ord som passar in i kategorin. Och snabbt ska det gå! Flera deltagare kände att det var väl stressigt och det drog ner betyget lite. Vi som älskar ord hade gärna gett det ett högre. Från 10 år, ca 219 kr, Peliko/Martinex.

Betyg: 3+.

En förpackning på ett sällskapsspel för två deltagare eller fler.

Hit eller dit är ett snabbt spel som man gärna spelar om.

Foto: Kylskåpspoesi

Hit eller dit

Det här är ett riktigt snabbt frågespel där det gäller att svara rätt, så alla färgkort på spelbordet till slut visar din färg. Ett stort plus är att det går att vara två spelare. Från 14 år, ca 219 kr, Kylskåpspoesi.

Betyg: 4.

En förpackning på ett sällskapsspel som ser ut som en pizzakartong

Öva upp mattekunskaperna med hjälp av en kul spel.

Foto: Wonderful times

Pizza pronto

Enkla regler och enkla förberedelser är ett plus. Det här är ett spel som utvecklar matematiskt och strategiskt tänkande och det är en fördel om barnet behärskar enkel addition, då det gäller att räkna ihop och planera sina poäng. Spelet är kul för såväl barn som för föräldrarna som är med och det kan ta snabba vändningar. Emellanåt gäller det bara att ha ren tur, från 7 år, ca 205 kr, Wonderful times.

Betyg: 4.

David Sundin på förpackningen av ett sällskapsspel

Har du koll på reglerna? Kanske i början, men ganska snart blir det svårare.

Foto: Alga

Från och med nu

Det här spelet är inte nytt för i år, men är värt en presentation ändå. Det är ett superenkelt koncept där det hela tiden tillkommer nya regler under spelets gång, som att du måste sitta på vänster hand, låta som en ko eller dra det näst översta kortet. Löjligt enkelt och samtidigt löjligt kul för hela familjen, ca 179 kr, Alga.

Betyg: 5.

En förpackning med ett musikquiz

Du behöver inte ha koll på alla låtar för att ha en chans att vinna, bara när de kom ut på ett ungefär.

Foto: Hitster

Hitster

Sätt fart på festen med hjälp av ett musikspel med de största hitsen. Lyssna på låtarna och placera ut dem i kronologisk ordning på din tidslinje. Du kan skaffa dig extrapoäng om du även vet artist och låt. Du måste ha en smartphone och enklast är det även om du har tillgång till Spotify även om det går att skriva in låtarna i valfri streamingtjänst. Nu har originalspelet kompletterats med Förläng festen, där du får 300 extra låtar, de flesta på svenska, ca 300 kr, Hitstergame.com.

Betyg: 5.

Ett äventyrsspel för hela familjen

Ett kul spel som samtidigt utbildar.

Foto: Wonderful times

Sydamerikas hemligheter

Det här kräver planering och strategi och det låter barnen utveckla sina geografiska kunskaper på ett roligt sätt. Spelet går ju ut på att resa mellan olika städer i Sydamerika och det händer mycket spännande längs vägen. Spelet krävde lite förberedelser och reglerna kan behövas som stöd i början. Ett vuxet sällskap underlättar även om det är från 7 år, ca 219 kr, Wonderful times.

Betyg: 4.

– Jag känner mig som en upptäcktsresande!

Vidar, 7 år

5 klassiska julfilmer du inte vill missa
1:9

Efter reklamen: 5 klassiska julfilmer du inte vill missa

(1:9)

Slå på ljud