Arne Weise: ”Märker ju att folk gillar gubben”

Efter ett jobbigt år med sviktande hälsa är tv-legendaren Arne Weise, 88, på bättringsvägen. Och han är inte helt främmande för nya uppdrag. ”En ny programledarroll vore inte så tokigt faktiskt”, säger Arne Weise till Expressen.

Har man någon gång firat jul med ”Kalle Ankas julafton” har man antagligen någon relation till Arne Weise också. Mellan 1972 och 2002 var det, med några års undantag, Arne som med tända ljus som sällskap guidade tv-tittarna genom tablån på julafton. När programledaren flaggade för att det fick vara nog, i samband med pensionen 1995, blev det så kallad ”folkstorm” och Arne satt kvar i rutan ytterligare några år.

De insatserna, och rollen som programledare i ”Minnenas television” och ”Ett med naturen”, har gjort honom folkkär.

Stående ovationer på Kristallengalan

Det blev tydligt vid tv-branschens årliga prisgala ”Kristallen” i slutet av augusti. Arne Weise var inbjuden för att dela ut priset till ”Årets tv-personlighet” och framträdandet blev bejublat.

Publiken reste sig upp och Arne Weise fick ta emot stående ovationer, skriver Expressen.

– Jag blev jättevarm om hjärtat. Jag är tacksam och glad över att inte bli bortglömd, säger tv-profilen nu till tidningen.

Arne Weise med hederskristallen 2013

Arne Weise fick själv ta emot en heders-kristall 2013. Bild: IBL

”Varit ganska jobbigt sista året”

Hyllningen var också speciell eftersom det var veteranens första offentliga framträdande på länge. Arne Weise har aldrig varit blyg för att synas men hälsan har hållit honom från mycket av det sociala livet under de senaste åren.

Arne Weise har bland annat genomgått en hjärtklaffsoperation, tappat mycket i vikt efter problem med fickor på tarmarna och opererat bort en tumör, som visade sig vara godartad, skriver tidningen.

Arne Weise har även tampats med en efterhängsen lunginflammation. På ”Kristallen” hade Arne Weise stöd av en käpp och fick hjälp att ta sig upp och ner för scenen.

– Det har varit ganska jobbigt sista året. Men nu är det på bättringsvägen, av många skäl. Och när man får så här underbara reaktioner från publiken blir man jädrans tacksam, säger Arne Weise till Expressen.

Förhoppningen är, givetvis, att förbättringen ska hålla i sig. Arne Weise är inte främmande för att tacka ja till att leda ett program om erbjudande skulle dyka upp.

– Jag tycker det är roligt med offentligheten. Det ska jag inte sticka under stol med.

Arne Weise firar jul

Arne Weise i bekant miljö. Under många år var han den givne programledaren i SVT:s julafton. Bild: IBL

Läs också: Arne Weise om julvärdarna: ”Det är så jävla viktigt att man sitter där”