Babben Larsson: ”På tiden att införa läskskatt”

Babben Larsson porträttbild

Babben Larsson är positiv till en sockerskatt.

Robin Loretnz-Allard/Aftonbladet/TT

Babben Larsson har tidigare talat öppet om sitt sockerberoende, som hon kämpat med hela sitt liv. Nu tycker hon att det är på tiden att Sverige inför sockerskatt.

Skådespelaren och komikern Babben Larsson, 66, har sedan ung ålder haft ett komplicerat förhållande till socker, något hon talat öppet om i media.

Sedan fem år tillbaka lever hon sockerfritt, efter att ha medverkat i ett behandlingsprogram för sockerberoende. Till Aftonbladet berättar Babben att hon gick i en grupp och fick flera lektioner i veckan.

Se också: Se 3 snabba frågor med Babben Larsson
0:57

Efter reklamen: Se också: Se 3 snabba frågor med Babben Larsson

(0:57)

Slå på ljud

– Jag slutade med sockret direkt och sötsuget minskade efter hand. Varje dag skulle man ha kontakt med någon annan i gruppen för att stötta varandra, säger hon.

Men det var en jobbig resa, berättar hon.

– Som med alla andra beroenden innebär det abstinens, humörsvängningar och depressioner.

Sockerskatt

I veckan rapporterade Sveriges Radio att Livsmedelsverket tycker att Sverige borde införa en sockerskatt. Det eftersom att många har en sämre hälsa på grund av sina kostvanor. Till Aftonbladet berättar Babben Larsson att hon tycker att sockerskatten är en bra idé.

5 saker du inte visste om Babben Larsson

– Jag tycker att det är på tiden. Våra grannländer har infört det redan. Det har visat att det minskar försäljningen av läsk, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte hur många unga människor jag känner som dricker läsk och energidryck varje dag. Jag ser det inte minst när jag jobbar, många kollegor har den vanan.

Hon tycker inte att sockerberoende tas på allvar, och att politikerna borde borde arbeta mer aktivt med frågan – till exempel erbjuda bättre vård.

– Behandlingen jag gick på var privat. Tyvärr är vården lite på efterkälken när det gäller det här. Sockerberoende är något som ses lite över axeln. Andra typer av missbruk som alkohol- eller spelberoende tas på allvar. Men socker, det tyder bara på dålig karaktär, säger Babben Larsson.

#kvinnorochalkohol
35 procent har försökt dra ner på alkoholen – så lyckas du

Införde sockerfri dag

I höstas medverkade Babben Larsson i Nyhetsmorgon och berättade om sitt sockerberoende. Hon är en av initiativtagarna till den Sockerfria dagen som firas 12 oktober varje år.

– Den stora vinsten för mig med att sluta äta socker, är att hjärnan klarnade upp. Jag har mer tålamod, jag har impulskontroll på ett annat sätt och jag orkar jobba och koncentrera mig längre.

Babben Larsson om sockerberoendet: “Min hjärna blev kidnappad”

– Det är något jag hoppas kommer mer forskning på för jag tror att mycket av dem koncentrationsproblemen och impulskontrolls-problemen man ser hos barn idag är pågrund av att dem överkonsumerar socker. Det är ett ständigt matande och belönande med socker idag, säger Babben Larsson. berättade Babben i Nyhetsmorgon då.