Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Babben Larsson: ”På tiden att införa läskskatt”

17 jan, 2023 
Babben Larsson porträttbild
Babben Larsson är positiv till en sockerskatt.
Babben Larsson har tidigare talat öppet om sitt sockerberoende, som hon kämpat med hela sitt liv. Nu tycker hon att det är på tiden att Sverige inför sockerskatt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Skådespelaren och komikern Babben Larsson, 66, har sedan ung ålder haft ett komplicerat förhållande till socker, något hon talat öppet om i media.

Sedan fem år tillbaka lever hon sockerfritt, efter att ha medverkat i ett behandlingsprogram för sockerberoende. Till Aftonbladet berättar Babben att hon gick i en grupp och fick flera lektioner i veckan.

Se också: Se 3 snabba frågor med Babben LarssonBrand logo
Se också: Se 3 snabba frågor med Babben Larsson

– Jag slutade med sockret direkt och sötsuget minskade efter hand. Varje dag skulle man ha kontakt med någon annan i gruppen för att stötta varandra, säger hon.

Annons

Men det var en jobbig resa, berättar hon.

– Som med alla andra beroenden innebär det abstinens, humörsvängningar och depressioner.

Sockerskatt

I veckan rapporterade Sveriges Radio att Livsmedelsverket tycker att Sverige borde införa en sockerskatt. Det eftersom att många har en sämre hälsa på grund av sina kostvanor. Till Aftonbladet berättar Babben Larsson att hon tycker att sockerskatten är en bra idé.

– Jag tycker att det är på tiden. Våra grannländer har infört det redan. Det har visat att det minskar försäljningen av läsk, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte hur många unga människor jag känner som dricker läsk och energidryck varje dag. Jag ser det inte minst när jag jobbar, många kollegor har den vanan.

Hon tycker inte att sockerberoende tas på allvar, och att politikerna borde borde arbeta mer aktivt med frågan – till exempel erbjuda bättre vård.

Annons

– Behandlingen jag gick på var privat. Tyvärr är vården lite på efterkälken när det gäller det här. Sockerberoende är något som ses lite över axeln. Andra typer av missbruk som alkohol- eller spelberoende tas på allvar. Men socker, det tyder bara på dålig karaktär, säger Babben Larsson.

Införde sockerfri dag

I höstas medverkade Babben Larsson i Nyhetsmorgon och berättade om sitt sockerberoende. Hon är en av initiativtagarna till den Sockerfria dagen som firas 12 oktober varje år.

– Den stora vinsten för mig med att sluta äta socker, är att hjärnan klarnade upp. Jag har mer tålamod, jag har impulskontroll på ett annat sätt och jag orkar jobba och koncentrera mig längre.

– Det är något jag hoppas kommer mer forskning på för jag tror att mycket av dem koncentrationsproblemen och impulskontrolls-problemen man ser hos barn idag är pågrund av att dem överkonsumerar socker. Det är ett ständigt matande och belönande med socker idag, säger Babben Larsson. berättade Babben i Nyhetsmorgon då.

Annons