Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Bästa aprilskämten från 70-talet tills nu – bluffarna vi minns

31 mar, 2022 
Elin Jonsson
första aprilskämt genom tiderna
April, april! Nu gäller det att hålla huvudet på skaft.
Vi ska ta en nostalgitripp tillbaka i tiden med alla de bästa aprilskämten från slutet på 70-talet fram tills idag!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 kändisar som började sina karriärer som Fröken SverigeBrand logo
7 kändisar som började sina karriärer som Fröken Sverige

Behövs aprilskämten i denna tid av fake news? Svaret är enligt många fortfarande ja! April april-skämten sägs ha sina anor redan från 1600-talet men det finns en drös olika teorier om bakgrunden till skämtarens stora dag.

April april-skämt genom åren

Många minns väl, eller har i varje fall hört talas om, när Kjell Stensson visade upp hur man på ett enkelt sätt kunde få färg-TV med hjälp av en vanlig nylonstrumpa 1962? Men det finns många fler bluffar som gått till historien.

Därför vill vi nu dels påminna er om att hålla huvudet på skaft denna dag av lurendrejeri, samt erbjuda en tripp tillbaka i tiden där vi listar de senaste årtiondens bästa (och sämsta) aprilskämt!

Annons

1979 – inga bilar inne i stan

Detta var året då SVT:s Rapport valde att skoja lite med de boende på Södermalm i Stockholm. Det sades i direktsändning att miljöaktivister valt att bygga murar kring Södermalm – för att skapa ett bilfritt område! Vidare i inslaget visade man på att initiativet lett till total kaos bland de förargade bilisterna. Tut, tut!

Ett par år senare, den 1 januari 2010, infördes faktiskt dubbdäcksförbud på större delen av Hornsgatan på Södermalm. Med syftet att få lägre halter av farliga partiklar i luften på och omkring dessa centrala gator. Så i viss mån blev bluffen lite sann bara en sådär 30 år senare!

1980 – vad är klockan egentligen?

Detta år var det Dagens Nyheter som slog till med ett lattjo skämt! De lät meddela att sommartid, i smyg, hade införts fem dagar tidigare. Vilket lett till att en stor del av befolkningen inte visste vad klockan var på riktigt, vilket i sin tur ledde till stor kalabalik på både arbetsplatser och i hemmet. Vid tidpunkten infördes sommartid den 6 april!

Ingen visste att vi levt i sommartid i hela fem dagar redan.

1987 – grödor i micron

Sju år senare gjorde SVT det igen. Detta var mikrovågsugnens stora glansdagar och nu valde kanalen att slå till lite extra, nu sades att man kunde odla grödor i ett kick i sin micro hemma i köket. På bara ett par minuter kunde både morötter och rädisor gro i ett naffs! Men icke sa Nicke, allt var bara på lur!

1987 kunde du utöver att värma upp din mat, även odla i micron!

1988 – odlar sina egna telefonstolpar

I slutet på 80-talet visade SVT upp ett reportage om hur en odlare på plats i Småland börjat plantera telefonstolpar – utan kvistar! Stor grej då, idag vore det väl rimligare att plantera 4G-master!

Annons

1989 – fjärrkontroller på vift

Året efter var det reportern Mikael Esping tillsammans med Rapports programledare Claes Elfsberg som lurade SVT-tittarna på bästa sändningstid. Man sade att bilar med fjärrkontrollerade lås och larm kunde öppnas och fifflas med med hjälp av en vanlig fjärrkontroll till tv:n! April april, va!?

1997 – legendaren till Stockholms-klubben

På SVT:s text-tv gick man detta år ut och lurade alla fotbollsfantaster! Det skrevs att den brasilianska proffsfotbollspelaren Ronaldo skrivit på papper och var redo för att kliva över till Stockholms-laget AIK. Men hör och häpna, det var inte sant – alls!

1998 – burgare för vänsterhänta

I slutet på 90-talet gick amerikanska hamburgerkedjan Burger King ut med att de skapat en burgare – för vänsterhänta! Hamburgerkedjan skojade om att man nu roterat alla ingredienser 180 grader som för att underlätta för den vänsterhänta! Enligt Sydsvenskan ska ett tusental vänsterhänta och hungriga personer dykt upp till restaurangen för att testa på den flippade burgaren... Som dessvärre inte fanns på menyn.

Annons

2007 – posta dina mejl

Detta år var det megaföretaget Google som bland andra valde att skoja till det lite extra. De sa att de lanserat en ny tjänst under namnet Gmail Paper, där Goolge skrev ut dina mejl för att sedan lägga dem i en postlåda, för att sedan skicka hem mejlet i pappersform i brevlådan! Google skapade en sajt där man beskrev hur man skulle gå till väga till punkt och pricka, men senare avslöjades det hela vara ett aprilskämt.

2007 kunde den som ville posta sina mejl!

2008 – inga plasttofflor i tunnelbanan

Nu var det brittiska nyhetskanalen BBC som blåste brallorna av både nationell och internationell press. Enligt nyhetsinslaget från 2008 hade forskare hittat en flock pingviner – som kunde flyga! Vidare fick man höra att de svartvita djuren nu var på väg bort från kylan för att flyga söder ut till varmare breddgrader.

Annons

Samma år valde Stockholms lokaltrafik att narras lite med sina resenärer då de plötsligt förbjöd den klassiska foppatofflan när de äntrade perrongen. SL sade att de bekväma plastskorna alstrade statisk elektricitet och hotade att slå ut deras biljettsystem.

SL förbjöd Foppatofflan i lokaltrafiken!

2011 – större lem till guden

Statyn av Poseidon i Göteborg ska glädja varje sann göteborgare! Därför tyckte TV4 detta år att det var skoj att berätta att man planerade förlänga Poseidons penis med 20 centimeter, då den tycktes vara oproportionellt liten. I inslaget framfödes även att den planerade penisförlängningen också kunde ge män komplex. Men där fanns då en sexolog i inslaget som lugnade dessa oroliga killar.

Här glänser Poseidonstatyn i Göteborg!

2015 – träffa kärleken på bibblan i Göteborg

Nu var det Göteborgs stadsbibbla som valde att agera matchmakers! Skämtet gick ut på att man nu kunde hitta kärleken samtidigt som man bläddrade bland böckerna. Göteborgs stadsbibliotek uppmanade sina besökare att fylla i sin relationsstatus i bibliotekssystemet, för att då kunna matcha ihop denne med en annan passande boklånare!

Annons

2016 – öl-piller

Ölbryggeriet Carlsberg gick 2016 ut med nyheten att de nu lanserat världens absolut första, och enda, ölbrustablett! Stoppa tabletten i ett glas vatten och 90 sekunder senare kunde man avnjuta en fin stor och god öl! Kul grej, dock inte sant!

Brustabletten som blev till en öl!

2019 – nya larmnummret

Detta år valde SOS Alarm att lansera ett nytt larmnummer, 211, även denna gång för att underlätta för vänsterhänta människor. Något som uppmärksammades väl. Dock var det hela en kampanjs vars grund var att lyfta problemet med antalet busringningar till det riktiga larmnumret 112.

Annons

2020 – mindre angenäm kola

År 2020 valde Fazer att skoja till det men en något udda Dumle-smak. De ville att konsumenterna nu skulle få fresta smaklökarna med Dumle Ketchup, som skulle funka finfint tillsammans med pommes. Ingen hit om du frågar oss!

Samma år skrev sajten Allt om elbil att IKEA lanserat en elbil som gick loss för 200 000 kronor. Enda kruxet – du monterar den själv! Bluffbilen gick under bluffnamnet Elbert.

2021 – Årets bästa kändisskämt

År 2021 drog skidhjälten Charlotte Kalla det i särklass mest ambitiösa kändisskämtet genom årtiondena! Hon lånade ut sitt namn till Kronans Apotek som i ett fejkat pressutskick lät meddela att de skulle lansera Charlotte Kalla-kondomer och glidmedel. Kondomerna gick under namnet Bättre glid, och glidmedlet fick namnet Valla by Kalla.

– Äntligen blir det lite åka av. Bra glid borgar för en säker målgång, skojade Charlotte Kalla i det uppdiktade pressutskicket då.

Bättre glid med Charlotte Kalla!

Foto: TT

Annons