Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kronlöfs lycka över partnerns stöd: Kan vara en avslappnad förälder

29 nov, 2022 
Skådespelaren Bianca Kronlöf och sambon Petter Oest väntar just nu deras andra barn tillsammans.
I en ny intervju med Femina reflekterar Bianca över föräldraskapet med partnern och vilken typ av mamma hon identifierar sig som.
– Jag kan vara den sköna och avslappnade föräldern, säger hon till tidningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Skådespelaren, komikern och författaren Bianca Kronlöf fick stor medial uppmärksamhet när hon gav sig in i jämställdhetsdebatten i svallvågorna av metoo-rörelsen, då hon publicerade en serie öppna brev till Soran Ismail.

Se också: Bianca Kronlöf om nya serien, vaniljsex och dotternBrand logo
Se också: Bianca Kronlöf om nya serien, vaniljsex och dottern

Just nu väntar Bianca sitt andra barn tillsammans med kärleken och sambon Petter Oest. År 2020 välkomnade paret dottern Nila till världen och snart får hon alltså ett syskon.

I en ny intervju med Femina reflekterar Bianca över det enorma genomslaget med brevet till Soran, tankarna kring föräldraskapet – och vilken typ av mamma hon får lov att vara i och med Petters jobb.

Bianca Kronlöfs uppmärksammade brev

Kronlöf har genom åren och de många intressena blivit en riktig mångsysslare. Inom skådespelaryrket har hon fått syssla med såväl tv och film som med teater. Som komiker har plattformen på sociala medier hjälpt henne enormt och dessutom har hon en viktig röst som också får ta sig uttryck i bokform.

Annons

–Det ger mig en frihet, konstaterar hon i intervjun med tidningen.

I boken Brev till mannen, som komikern skrev efter det stora genomslaget med brevet till Soran Ismail, diskuterar Bianca de strukturella problemen kring jämställdheten i Sverige. Hon avhandlar tankar om giftig tystnadskultur, som uppstår i rädslan för ”dålig stämning” och säger att hon själv därför kände sig tvungen att säga sin mening.

–Mitt politiska engagemang är en galenskap som bara har vidgat sig genom åren… Nä, men jag tror jag har haft det med mig länge. Ända sedan jag var barn faktiskt. Orättvisor intresserar mig.

Kanske var det just på grund av tystnaden, som Biancas brev kunde bli en så tydlig röst?

Kronlöf om partnerns jobb: Jag kan vara en avslappnad förälder

Det politiska engagemanget är inte helt och hållet separerat från föräldraskapet heller. Bianca har tidigare uttryckt tankar om hur det faktiskt är en aktiv och praktisk gärning att vara förälder, och inte något som förpassas till den akademiska idéen.

Annons

Hon uppfostrar den nu 1-åriga dottern efter mantrat ”barn gör inte som föräldrar säger, barn gör som föräldrarna gör.”

Bianca visade upp bebismagen på röda mattan i samband med Årets mama-galan i november 2022.
Bianca visade upp bebismagen på röda mattan i samband med Årets mama-galan i november 2022.

Men hon är inte ensam i att uppfostra dottern. Nilas pappa Petter, som Bianca bor tillsammans med, är den andra delen i den ekvationen.

Petter arbetar till vardags som barnläkare och är även känd som programledaren för SVT-programmet Bacillakuten. Bianca menar på att Petters jobb ger henne en otrolig trygghet i föräldraskapet. Något som tillåter henne att vara en mindre orolig mamma.

–Det är fantastiskt att leva med en läkare! Min man är ju inte bara läkare utan också barnläkare, så det gör att jag kan vara den sköna och avslappnade föräldern. Jag kan alltid fråga honom om det är lugnt, berättar hon och fortsätter:

Annons

– När vår dotter hade vattkoppor blev det så tydligt. Jag kunde fråga allt som ”Funkar den här salvan? När smittar det inte? Vad är sant på riktigt?”.

Hon utvecklar tanken och berättar hur hon och Petter fungerar som ett team. De kan, på pappret, tyckas väldigt olika; en läkare och en skådespelare. Men det finns likheter i yrkena som bidrar till att de har en ömsesidig förståelse för varandra.

–Till exempel att man jobbar på oregelbundna tider, att ens jobb kräver förberedelse. Att man vill avancera och lära sig mer. Han vill läsa på om ett nytt eksem och jag behöver plugga repliker. Vi har stor förståelse för varandras arbete, förklarar Bianca.

Annons