Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Bibi Rödöö: Sommar bygger på förtroenden

20 jun, 2021 
Maud Holmberg Klyft
Sommar i P!-producenten Bibi Rödöö lutar sig mot en gammal trädstam.
Ingen sommar utan Sommar i P1! I år 25-årsjubilerar producenten Bibi Rödöö, kvinnan som alltid lyckats locka spännande personer att berätta om sina liv i radio. Här berättar Bibi om överraskningar och kriser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Årets Sommar i P1 startar på midsommardagen. Minns du när du själv för första gången lyssnade på ett Sommar-program i radio?

Nej, det gör jag faktiskt inte !

Se också: Alla sommarvärdar 2021

Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021Brand logo
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

Vad var det första du tog tag i när du började med Sommar i P1 för 25 år sedan?

– Jag ville att Sommar skulle spegla samhället utifrån ett bredare perspektiv. Det fanns en avsaknad av personer från bland annat näringsliv, sport och den akademiska sfären. Vi bokade då in personer som inte hade någon erfarenhet av att skriva ett manus eller prata i en mikrofon, vilket innebar att vi behövde hjälpa dem mer bakom kulisserna.

Sommar i P1-vinjetten med sommarblommor.

– Producentrollen blev viktigare och samarbetet mellan värd och producent är fortfarande den enskilt viktigaste anledningen till att många program blir så bra. Tänk att för första gången sätta sig i en studio och vara programledare för ett 1,5 timmes radioprogram. Jag är så imponerad av att Sommarvärdarna klarar det så bra!

Annons

Hur lyckas du och redaktionen få så många starka personligheter att berätta varje år?

– Det bygger på förtroende. Något jag varit mycket noga med att sätta i fokus under alla mina år. Värdarna ska känna att vi tar väl hand om dem och det har hänt många gånger att vi givit dem rådet att avstå från att berätta saker som säkerligen hade renderat en stor uppmärksamhet. Efteråt har de tackat oss.

– Vi är inte ute efter att maximera klick eller löpsedlar. Vi bygger förtroenden och det gör att personer som har anledning att sky media törs tacka ja.

Kan du nämna någon, eller några, vars program överraskat dig riktigt positivt?

– Åh, det är så många. Vi blir ofta överraskade!

Anders Hansen överraskade i Sommar i P1 2019.
Anders Hansen överraskade både sig själv och Sommar i P1-redaktionen.

– Den enorma responsen efter läkaren Anders Hansens program (2019) överraskade både honom och oss. Hans Sommar om hur hjärnan fungerar och hur vi kan leva för att må bättre har nu 3,4 miljoner lyssningar och räkneverket fortsätter att ticka uppåt.

Annons

– När jag erbjöd Stina Wollter ett Sommarvärdskap visade det sig att hon bar på en historia hon ville berätta i Sommar. Det blev ett gripande program om hennes vänskap med en cancersjuk flicka som valde henne för att förbereda sig inför sin kommande död.

– I fjol berättade deckarförfattaren Sofie Sarenbrant sitt livs hemlighet som hon sparat till den dagen hon kanske skulle få frågan om att Sommarprata. Många bär på historier som passar att berättas just i ett Sommarprogram.

Sofie Sarenbrant berättade om sina hemligheter i Sommar.
Sofie Sarenbrant berättade om sitt livs hemligheter i Sommar i fjol.

Har det varit riktig kris vid något tillfälle?

– Oh, ja. Många gånger…

– Det händer ofta mycket bakom kulisserna med så många aktiva och starka personligheter inblandade. Vi löser det mesta utan att berätta utåt om vad som hänt.

Annons

– En kris som inte gick att hålla ”inom familjen” var när Sara Danius blev så sjuk att hon inte kunde genomföra det planerade Vinter-programmet 2018. Sara Danius var önskad av lyssnarna efter sitt starka program samma sommar om sin tid som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Vi skickade ut ett pressmeddelande om att Sara Danius tvingades lämna återbud p g a sjukdom. Vi skrev inte att det handlade om obotlig cancer. Det hela löstes med kort varsel genom att Katarina Wennstam inledde det årets upplaga istället.

Vad är en perfekt sommar för dig – och vad ska du själv göra i sommar?

– Denna underbara årstid då man kan vara ute i en grönskande natur och himlen ofta är blå. Något av det bästa jag vet är att vara nära vatten, ligga och titta rakt uppåt och se vackra cumulusmoln röra sig över himlen. Att då lyssna på ett Sommar som berör, berikar och vidgar perspektiven är magiskt.

Bibi Rödöö med den klassiska Sommarkransen i håret.
Bibi Rödöö älskar den svenska sommaren. Och den franska!

– Antingen lägger jag mig platt på ett älskat ställe i södra Frankrike eller på ett lika älskat ställe i Stockholms skärgård nära havet.

–Vi har inte kunnat åka till Frankrike under nästan två år p g a pandemin. Hoppas, hoppas att det ska gå bra nu i sommar!

Detta är Bibi Rödöö

Yrke: Journalist och radioproducent, programchef för Sommar och Vinter P1.
Aktuell: Gör sitt 25:e år som ansvarig för Sommar i P1, som 2021 sänds 26 juni – 22 augusti.
Ålder: 60 år.
Bor: I Stockholm.

Annons