Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Bildextra! Prinsessan ­Madeleine 40 år!

27 apr, 2022 
Johanna Svan
Prinsessan Madeleine som liten med sin kanin och prinsessan 2021.
Den 10 juni 2022 fyller prinsessan Madeleine 40 år. Här minns vi en del av ögonblicken för kungaparets yngsta dotter genom åren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prinsessan Madeleine har alltid sagts gå sin egen väg. Hon har uppmärksammats för vågade urringningar på Nobelfesten, kallats för partyprinsessa och bosatt sig utomlands.

Många menar dock att bilden av prinsessan varit felaktig.

– Hon är en jättebra person. Folk måste förstå det. Hon är oerhört empatisk och en fantastisk barnmänniska. Hon är undervärderad. Hon gör ett otroligt jobb med Childhood och har en massa idéer, har Barbro Hultman, som arbetat vid hovet, sagt till Svensk Damtidning.

Se också: 9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamlaBrand logo
Se också: 9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla

Prinsessans arbete med Childhood

Samtidigt som Prinsessan studerade som ung blev hon allt mer aktiv i World Childhood Foundations arbete, en organisation grundad av mamma Drottning Silvia. Tillsammans reste de bland annat till Brasilien för att medverka vid en kongress om frågor rörande sexuell exploatering av barn.

Annons

I USA arbetade prinsessan därefter på Childhoods kontor, bland annat med projektbesök i olika delar av landet. Madeleine arbetade även med samordning av humanitära insatser och projekt för att förebygga människohandel och sexuellt utnyttjande, uppsökande verksamhet för att öka allmänhetens medvetenhet om dessa frågor samt insamlingsarbete.

Madeleine arbetar även idag med Childhood där hon deltar i olika projekt som organisationen driver, både i Sverige och utomlands.

Förlovning och bröllop med Chris O'Neill

När prinsessan Madeleine mötte finansmannen Chris O'Neill för första gången 2010 hade hon nyligen brutit förlovningen med sin mångåriga pojkvän Jonas Bergström. Hon och Jonas hade då varit tillsammans i åtta år och förlovade i ett.

Samtidigt som hovet publicerade pressmeddelandet om den brutna förlovningen, satt Madeleine på ett plan till New York. Där slog hon sig till ro och arbetade med Childhood Foundation-organisationen. Och snart träffade hon alltså finansmannen som skulle bli hennes make.

Annons

I en intervju på hovets hemsida har Madeleine tidigare berättat om hur paret träffades:

– Vi träffades genom gemen-samma vänner. För mig började det med en nära vänskap. Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände.

2012 avslöjades prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills förlovning. Men det var inte själva förlovningen som blev en snackis. I stället var det prinsessans ”tihi” i slutet av förlovningsfilmen som hamnade på allas läppar.

Vigseln ägde sedan rum i Slottskyrkan den 8 juni 2013.

År 2014 föddes prinsessan Madeleines och Chis O’Neills första barn, prinsessan Leonore. Parets andra barn, prins Nicolas, kom till världen år 2015. Prinsessan Adrienne, parets tredje barn, föddes år 2018.

Familjen var en period bosatt i New York och sedan i London, men de bor sedan hösten 2018 i Florida.

Madeleine gav ut barnbok

2019 gav Madeleine, som gärna själv läser för sina barn, ut en barnbok, Stella och hemligheten, som har sin grund i en fråga som prinsessan genom sitt arbete med World Childhood Foundation känner ett starkt engagemang för: barns rättigheter. I centrum av den vardagsnära berättelsen står Stella, en nioårig flicka som försöka anpassa sig till sitt nya liv efter att familjen flyttat. En dag berättar en ny kompis en fruktansvärd hemlighet för Stella, och säger att hon måste lova att inte berätta för någon.

Annons

– Vår förhoppning är att boken kan hjälpa barn att hitta styrkan inom sig själva att säga ifrån om något inte känns bra, och visa för barn som utsätts att de inte är ensamma, sade Madeleine i samband med boksläppet.

Som privatpersoner

Prinsessan Madeleine framstår ofta som den av kungabarnen som lever ett mest ”vanligt” liv, även om det ingår en hel del officiella plikter. På hennes Instagramkonto hittar man både familjen utklädd inför Halloweenfestligheter, hunden Teddy, söta bilder på barnen, prinsessan som tar selfies med fans och bilder från hennes arbete.

När Chris O’Neill gifte sig med prinsessan tackade han nej till att bli prins och hertig, han ville fortsätta med sina egna verksamheter.

Kung Carl Gustaf har även beslutat att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset – i stället ska de betraktas ”mer som privatpersoner”.

Madeleine tillhör dock fortfarande den svenska tronföljden, där hon är nummer åtta. Vad många kanske inte vet är att hon även finns med i den brittiska tronföljden. Som nummer 286.

Annons

Kolla in bilderna genom åren på prinsessan Madeleine här nedan!

Prinsessan Madeleine som nyfödd.
Som nyfödd 1982.
Prinsessan Madeleines konfirmation
Prinsessan konfirmerades i Vadstena klosterkyrka i augusti 1997.
Kungafamiljen på Öland.
Kungafamiljen samlad på Solliden på Öland 1985.
Annons
Prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2008.
Madeleine på Nobelfesten 2008.
Prinsessan Madeleine, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, Christopher O'Neill och prinsessan Leonore
Prinsessan Madeleine, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, Christopher O'Neill och prinsessan Leonore efter prins Julians dop i Drottningholms slottskyrka 2021.
Annons
Bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris.
Vigseln mellan prinsessan och Chris ägde rum i Slottskyrkan den 8 juni 2013.
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine i publiken när Peter Jöback uppträdde under Solliden sessions.
Annons
Prinsessan Madeleine 4 år
Prinsessan Madeleine håller om sin kanin Snuffe medan hon leker med en barnvagn på Solliden på Öland 1986.
Prinsessan Madeleine hos Skavlan
– Mina föräldrar var väldigt kärleksfulla och generösa, men de var borta mycket när vi var små. Så jag känner att jag nu vill ge all min tid till mina barn för det var något som jag saknade lite, sade Madeleine när hon gästade Skavlan ihop med sin man, Adele och Jamie Oliver.
Annons
Prinsessan Madeleine och Emma örtlund
The World Childhood Foundation i USA samarbetade med ett produktionsbolag när dokumentären Catwalk, med Emma Örtlund i huvudrollen, gjordes för att lyfta fram problematiken med de förutfattade meningar människor med funktionshinder får stå ut med dagligen över hela världen.
Prinsessan Madeleines hus.
Familjen bor i Pinecrest i Florida i ett hus på cirka 600 kvadrat – med bland annat sex sovrum, åtta badrum, pool och en separat barnflygel.
Annons

Det här är prinsessan Madeleine!

Namn: Madeleine Thérèse Amelie Josephine.

Titel: Prinsessa och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.

Född: På Drottningholms slott den 10 juni 1982.

Familj: Maken Christopher O’Neill, barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. Hunden Teddy.

Bor: Florida, USA.

Arbete: Är engagerad i World Childhood Foundation och deltar i olika projekt som organisationen driver, både i Sverige och utomlands.

Utbildningar i urval: Juridik, konstvetenskap, etnologi, historia, magisterstudier på Socialhögskolan, barnpsykologi.

Aktuell: Fyller 40 år den 10 juni.

Instagram: princess_madeleine_of_sweden

Annons