Stora glädjen efter coronaåret: Bilbingot i Lönsboda är tillbaka

Delad bild. Bilbingo i Lönsboda till vänster. Bingospelaren Britta Andersson till höger.

Foto: Privat

Äntligen kan bingofantaster från hela landet samlas i Lönsboda för att spela bilbingo igen. Förra året satte coronapandemin stopp för den mångåriga traditionen och det går inte att ta miste på glädjen när den nu återupptas igen.
– Det känns lite som om livet har börjat fungera som vanligt igen, säger Britta Andersson, som har spelat bingo i över 40 år.

Varje fredag kväll under sommaren brukar hundratals bingospelare samlas på idrottsplatsen Snapphanevallen i Lönsboda. Det populära bilbingot drar normalt mellan 400 och 500 bilburna ekipage och när det vankas storbingo kan så många som 2 000 personer dyka upp.

– Det är en liten folkfest kan man säga, säger Carola Lood, 54.

Ingrid Pettersson och Carola Lood på bilbingot i Lönsboda sommaren 2021.

Carola Lood, till höger, tillsammans med bästa vännen Ingrid Pettersson på bilbingot i Lönsboda.

Foto: Privat

Hon har spelat bilbingo i över 30 år och tycker fortfarande att det är lika roligt. Tjusningen ligger inte bara i spänningen med själva spelandet, utan också i det sociala.

– Man träffar så mycket folk där. Man lär känna varandra och det uppstår helt klart en gemenskap. Om det är fint väder tar man med sig fika och stolar och sitter ute i pauserna. För många äldre är bingot det enda de har, så jag skulle säga att det är väldigt viktigt för många, säger Carola.

Coronapandemin satte stopp för bilbingot

Steve Stigsson har varit den drivande kraften bakom bilbingot ända sedan 1984, då han tog över efter sin pappa som ville trappa ner. Steve gör allt jobb på frivillig basis och inte sällan är det hans röst man hör när de olika bingonumren ropas ut i både högtalare och radio.

Se också: Myggor – 5 tips för att slippa sommarplågan

1:11

Efter reklamen: Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

(1:11)

– Jag kallas för bingogeneral, men vi är många som hjälps åt. Det är idrottsföreningen och pistolskytteklubben här i Lönsboda som driver det, så alla inkomster går dit, säger han.

Under förra sommaren satte coronapandemin stopp för det årliga bilbingot, som ställdes in helt och hållet. Många i och omkring Lönsboda saknade den mångåriga traditionen.

Steve Stigsson på bilbingot i Lönsboda.

Steve Stigsson ropar ofta ut numren på bilbingot.

Foto: Privat

– Det var väldigt tråkigt, man saknade det verkligen. Genom alla åren har man lärt känna en väldig massa folk från när och fjärran och nu sågs vi inte alls. Vart jag än har gått under det här året har folk kommit fram och frågat när det blir bilbingo igen, säger Steve.

Stor gemenskap på bilbingot

Och i början av juni i år kunde man återuppta den uppskattade aktiviteten. Eftersom alla kommer i egen bil och bingot hålls utomhus är det relativt enkelt att hålla avståndet och Steve har goda förhoppningar om att sommaren ska kunna fortlöpa någorlunda som vanligt. Och det är många glada för – nu tutas det i Lönsboda igen, precis som det ska på fredagskvällar om sommaren.

– Jag saknade verkligen det förra sommaren. Framför allt det sociala, att komma ut och träffas och spela tillsammans, säger Britta Andersson, 71.

Britta Andersson på bilbingot i Lönsboda sommaren 2021.

Britta Andersson.

Foto: Privat

I över 40 år har hon spelat bingo och så ofta hon kan kör hon ner till parken för att vara med. Ibland har hon med sig en väninna, ibland kör hon ensam. På bilbingot behöver man oavsett aldrig känna sig ensam.

– Det är så roligt nu att få träffa gamla spelare igen. Man känner igen många vid det här laget och alla hälsar på varandra, det är väldigt trevligt. Det känns lite som om livet har börjat fungera som vanligt igen. Här i Lönsboda har de så fina vinster också. På vissa ställen är det så låga belopp, men här är det alltid bra.

Kan vinna 100 000 kronor

År 2012 spelades det första så kallade superbilbingot, med en huvudvinst på hela 100 000 kronor. Det gör bilbingot till det näststörsta bingot i hela landet och hit kommer folk inte bara från olika delar av Sverige utan också från Norge och Danmark.

Bilbingo på Snapphanevallen i Lönsboda.

Bilbingot i Lönsboda drar alltid mycket folk.

Foto: Privat

– För spelarna är det spänningen och att kunna vinna högsta vinsten som är frestande. En grej som jag tycker är kul med vårt bilbingo är att det kommer mycket ungdomar hit. Folk tror att bingo bara är för pensionärer men så är det ju inte, säger Steve.

Träffade sin fru på bingot

Steve själv har fortfarande inte tröttnat på att komma hit om fredagskvällarna och hålla i utropandet av siffror och sedan höra spelarna tuta när de fått bingo. Men för honom är det sociala den viktigaste biten. Och frågan är om inte Steve själv är den som har gått hem med den största vinsten av dem alla.

Margareta Börjesson var spelberoende – levde dubbelliv

– Jag har alltid varit föreningsmänniska, jag gör det här helt ideellt för att det känns bra helt enkelt. Jag har träffat en massa folk här genom åren, till och med hon som skulle bli min fru. Alicja jobbade i kiosken där vi hade inhyrd personal som sålde korv, och nu har vi varit gifta i 17 år. Det var en riktig högvinst.