Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Birgitta Ohlssons ärliga bild av cancern: ”Ett halvtidsjobb”

21 nov, 2021 
Jessica Rådne
Fotograftt
Birgitta Ohlsson före och efter cancerbehandling
Liberalernas Birgitta Ohlsson har sedan i somras cellgiftbehandlats för en aggressiv form av bröstcancer. Med egna ord beskriver hon nu hur sjukdomen påverkar henne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I augusti berättade Liberalernas tidigare riksdagsledarmot och EU-minister Birgitta Ohlsson, 46, att hon drabbats av bröstcancer. I dagarna genomgick hon sin sista planerade cellgiftsbehandling. Med ett starkt inlägg på Instagram vill Birgitta ge behandlingen av sjukdomen ett ansikte.

Se också: Anna fick bröstcancer under graviditeten

Anna, 41, fick cancer under graviditetenBrand logo
Anna, 41, fick cancer under graviditeten

Drog ut slangen vid hjärtat

”Jag pendlar mellan känslan av att detta bara är en otäck mardröm som någon kommer att väcka mig ur till att faktiskt se mig själv under tidig vår ha genomgått cellgifter, operation och strålning”, skrev Birgitta Ohlsson på Instagram i augusti i år när hon gick ut med att hon drabbats av bröstcancer.

Annons

I helgen gav Birgitta sina 12K Instagram-följare en ny uppdatering av sjukdomsförloppet. Hon skrev:

”I går gjorde jag min åttonde och förhoppningsvis sista cellgiftsbehandling. Det vet man ju aldrig. Även min piccline - den slang som via en nål i armen via venerna gått enda fram till 1,5 centimeter från mitt hjärta är nu utdragen”

birgitta ohlsson med familj
Birgitta Ohlsson med döttrarna Stella och Olivia och maken Mark Klamberg på röda mattan 2016.

I december väntar en ny undersökning hos patologen som ska avgöra om mer cellgifter behövs, fortsätter hon.

”Om datortomografin (röntgen hals till höft) i januari visar fler fläckar på inre organ blir det än tuffare behandling”.

Annons

Stolt över sig själv

Birgitta skriver att hon är stolt över sig själv och sin kropp som behandlats med cellgifter varannan vecka sedan i augusti.

”Min kropp (…) varit så tålig och uthållig genom svagt immunförsvar, dåliga värden, nervskador på fötter, skelettvärk, trötthet, RS-virusinfektion, Zarzio-sprutor för att hjälpa benmärgen, bröstsmärtor, infektioner, små blödande sår på kroppen blir lätt stora vid svagt immunförsvar med mera”, skriver hon.

Birgitta beskriver vidare en känsla av att ”vakna upp och se sig själv i spegeln och undra vem hon är”.

Tacksam för ork och högintensiv träning

Under hösten har Birgitta trots allt haft en oväntat stor energi, skriver hon. Hon har orkat med att träna spinning 6-7 dagar i veckan.

”Högintensiv träning är utmärkt för att minska biverkningarna av cellgiftsbehandlingen samt biter mot tumörerna. Jag tänkte att jag skulle vara mycket tröttare. Men det är mest dag fyra och fem under cellgiftsbehandlingen som jag varit riktigt trött”, skriver hon.

Annons
birgitta ohlsson i riksdagen
Birgitta Ohlsson var riksdagsledamot för Liberalerna åren 2002-2018, samt Sveriges EU-minister och demokratiminister 2010-2014.

Birgitta skriver även att hon är tacksam över att ha ett jobb som hon kan sköta på distans.

”Det har varit väldigt viktigt att kunna yrkesarbeta om än inte heltid. Då har jag fått annat att tänka på, bibehållit mycket av min identitet och inte bara tänkt på cancern”.

Hon avslutar med att konstatera att cancersjukdomen trots allt tar mycket tid och kraft.

”Nästan ett halvtidsjobb att ha cancer med alla läkarbesök, prover och sjukhusbesök som min kontaktsjuksköterska brukar säga”.

Annons

Foto: TT, Instagram

Se också: 5 snackisar från veckan som har gåttBrand logo
Se också: 5 snackisar från veckan som har gått
Annons