Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Björn Dixgård i Mando Diao: Jag grät under inspelningen

18 jun, 2020 
Elin Samuelsson
Sångaren Björn Dixgård står på en strand och i bakgrunden syns havet och han berättar om bandet Mando Diao, uppväxten i Borlänge, konflikterna i bandet och om kärleken till hustrun och dottern.
Med tonsättningar av Frödings dikter och skivan Infruset nådde rockbandet Mando Diao en större publik. Nu släpper de skivan I solnedgången med tonsatta dikter av Karin Boye och Nils Ferlin samt låtar av sångaren Björn Dixgårds föräldrar. En av låtarna betyder något alldeles särskilt. Den är skriven till hans dotter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Åtta år har gått sedan rockbandet Mando Diao överraskade Sverige med skivan Infruset med tonsättningar av Gustaf Frödings dikter, deras första album på svenska. Singeln Strövtåg i hembygden blev en braksuccé och låg på Svensktoppen i hela 167 veckor.

Nu har borlängebandet släppt sitt andra album på svenska, I solnedgången, som också den innehåller tonsättningar av dikter. Denna gång får Fröding sällskap av Karin Boye och Nils Ferlin – och sångaren Björn Dixgårds egna föräldrar, Malin Holmlin, 68, och Hans Dixgård, 67.

– När de spelade upp låtarna för mig första gången tänkte jag: ‘Jäklar vilka fina låtar. Det här måste vi göra något av’, säger Björn Dixgård, 39.

Dramatisk ankomst

I februari åkte bandet till sin studio i Borlänge och spelade in skivan på fyra dagar. Pappa Hans medverkar på piano, bland annat på låten Vaggvisa under Stora björn, som han och Malin skrev till Björns dotter när hon föddes.

Annons

Det här är Björn Dixgård

  • Ålder: 39 år.
  • Bor: I Bromma.
  • Familj: Frun Emma, en son, 10 år,
  • och en dotter, 8 år.
  • Gör: Sångare och gitarrist i Mando Diao.
  • Karriär: Bildade Mando Diao i mitten
  • av 1990-talet och slog igenom med första skivan Bring ’em in 2002. Har släppt åtta skivor på engelska och två på svenska. Mando Diao består av Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou, Patrik Heikinpieti, Daniel Haglund och Jens Siverstedt.
  • I vintras var de ett av husbanden i SVT:s På Spåret.
  • Aktuell med: Skivan I solnedgången.
  • I framtiden: Musikföreställningen Infruset – Själens skrubbsår, som Björn gör med sångerskorna Arja Saijonmaa och Shirin El-Hage på Malmö Live hösten 2021.

– Vi fick pausa mellan tagningarna när vi spelade in den så att jag fick gråta av mig litegrann. Men det är så det ska vara, det är då det blir personligt och starkt, säger Björn.

I dag är dottern 8 år, och hennes ankomst var minst sagt dramatisk. Björn var på svärföräldrarnas lantställe i Roslagen med sin fru Emma, deras då tvåårige son och några vänner när Emma började få värkar.

– Jag tyckte att vi borde åka in till BB och trampade runt nervöst. Men vi väntade en stund och åkte in först när värkarna blivit mer intensiva.

Annons

Björn, som inte hade haft körkort så länge och var ovan att köra snabbt, fick trampa gasen i botten när de kom ut på Norrtäljevägen.

– Vi kom halvvägs till Danderyds sjukhus och sedan gick det extremt snabbt. Jag hörde från baksätet att vattnet gick och att Emma blev tyst, som det gör när någon har riktigt ont.

Samtidigt som han körde pratade Björn med BB som försökte lugna ner honom. ”Att barnet är såhär piggt på att komma ut betyder att det är friskt” sa de på andra sidan luren.

– Men jag var inte mottaglig, jag var hur stressad och livrädd som helst. Samtidigt kände jag ett lugn och tänkte att ”det här måste vi bara fixa, det är inte läge för mig att svimma bakom ratten nu!”

Björn hann knappt stanna bilen på en avfart nära Roslagsstoppet innan dottern bestämde sig för att komma till världen.

Annons

– Jag hann precis ta emot henne. Det var mäktigt, som en märklig urkraftskänsla blandat med rädsla. Jag hade inte velat vara utan den upplevelsen.

Björn Dixgård växte upp i Borlänge

Björn Dixgård växte upp utanför Borlänge i närheten av ett naturreservat. Han fiskade gärna mört till katten med grannbarnen och spelade musik tillsammans med föräldrarna och sin sex år äldre syster. Mamma Malin spelade bland annat piano och pappa Hans dragspel, gitarr och trummor.

Björn Dixgård var i tolvårsåldern när han lärde sig att spela gitarr och här sitter han uppkrupen i grönbrun en öronlappsfåtölj av äldre snitt med en elgitarr i knät och på golvet bredvid står en förstärkare.
Björn Dixgård var i tolvårsåldern när han lärde sig spela gitarr.

– Det fanns alltid instrument överallt i hemmet, det är säkert en stor anledning till att jag själv började spela musik, berättar Björn.

Annons

Som liten kände Björn en dragning mot det estetiska, han höll inte på med sport som många av hans vänner gjorde.

– Jag var lite teatralisk, men samtidigt extremt blyg. Det släppte lite i 12-årsåldern när jag började spela gitarr. Jag hade ett sånt driv att lära mig spela och satt mycket på rummet. Det var nästan så att mina föräldrar blev lite oroliga, men så småningom fick jag tillbaka intresset för det sociala, berättar Björn och ler.

Låtar av Björn Dixgårds föräldrar

Som barn var Björn ofta orolig, och föräldrarna var lyhörda.

– Vi pratade mycket om känslor, det var väldigt högt i tak hemma. Vi kan fortfarande prata om precis allt. Så vill jag att det ska vara med mina barn också. Jag tror att jag är bra på det, säger han.

Björns föräldrar började skriva musik tillsammans tidigt. Som unga var de kommunister, men när politiken kom i vägen för musiken la de den på hyllan.

Björn Dixgårds föräldrar Hans Dixgård och Malin Holmlin står bredvid varandra i en skog.
Björn Dixgårds föräldrar Hans Dixgård och Malin Holmlin har skrivit låtar till Mando Diaos nya skiva I solnedgången.

– I deras kretsar tyckte folk att det var för kommersiellt att sjunga Bä bä vita lamm, så när min syster föddes tyckte mina föräldrar att det fick vara nog.

Annons

Än i dag spelar familjen tillsammans när de ses.

För Björn kändes det helt naturligt att ha med Malins och Hans låtar på Mando Diaos nya skiva.

– De har alltid varit så stöttande i min karriär, och hela bandet har jättebra kontakt med dem. De var så himla tacksamma över att vi ville spela deras låtar, men vi har bara gjort det för att vi vill!

Mando Diao slog igenom i början av 2000-talet och har sålt 1,5 miljoner album världen över. Innan skivan Infruset släpptes 2012 sjöng de på engelska, och nu kommer alltså ytterligare ett album på modersmålet.

Se också! 10 superhits du aldrig glömmer från 00-talet:

10 superhits du aldrig glömmer från 00-taletBrand logo
10 superhits du aldrig glömmer från 00-talet

När Björn fick höra föräldrarnas låtar spelade han in dem själv och skickade dem till resten av medlemmarna i bandet.

– Jag ville inte att de skulle ha förutfattade meningar om de visste att mina föräldrar skrivit dem. Men de gillade låtarna, och så skrev vi ytterligare några nya låtar tillsammans i bandet.

Annons

Gemensamt för texterna på skivan är att de är ärliga och mänskliga. Paret Holmlin–Dixgårds texter gifter sig bra med de övriga låtarna.

– De har något underbart universellt över sig, det går inte att missförstå dem. Låten Sparven handlar till exempel om allt elände som vi människor skapat i världen, men så kommer sparven som symboliserar hopp. Låten Själens skrubbsår är också universell, alla får vi skrubbsår som vi bär genom livet. Vissa läker aldrig tyvärr, men många gör det.

Gustaf Norlén hoppade av Mando Diao

Ett skrubbsår som Björn fick var 2015 när vapendragaren Gustaf Norén hoppade av Mando Diao. De två bästa vännerna stod för stora delar av låtskrivandet, de var bandets ansikten utåt och bestämde i mångt och mycket vilka riktningar bandet skulle ta. Under åren har det skrivits mycket i medierna om Mando Diaos avhoppade och sparkade bandmedlemmar.

Björn Dixgård och Gustaf Norén var bästa vänner och frontfigurer i Mando Diao och här står de bredvid varandra framför ett grönskande träd
Björn Dixgård och Gustaf Norén har pratat med varandra för första gången på fem år.

– Att Gustaf slutade var både positivt och negativt. Det är klart det var sorgligt att vår relation gick åt pipsvängen. Men jag var inte förvånad, jag hade känt att han inte ville fortsätta på det sätt vi gjorde.

Annons

Först i våras pratade Björn och Gustaf med varandra igen, efter fem års tystnad.

– Det var skönt att bryta isen. Vi kommer inte att ha ett band ihop igen, men han verkar hålla på med det han vill göra, säger Björn.

Som band fick Mando Diao en nystart efter uppbrottet. Nya medlemmar tillkom och bandet började gå i gruppterapi.

Medlemmarna i Mando Diao står bredvid varandra och håller sina instrument.
Mando Diao har varit husband i tv-programmet På spåret.

– Jag började undra om det var något fel på oss, som precis innan Gustafs avhopp hade sparkat två medlemmar. Men tittar man på andra kända rockband så har de också haft väldigt många avhopp under sina karriärer. Nu träffas vi i bandet utan att spela musik ihop en gång per år och pratar igenom allt som händer i vår lilla ”organisation”. Det är extremt nyttigt.

Annons

Genom åren har bandet fått vänja sig vid snabba förändringar. Infruset kom till av en slump när bandet fick en förfrågan att tonsätta en Gustaf Fröding-dikt till en utställning. Därefter tonsatte de fler av hans dikter och när skivan gavs ut small det till. Den vann en Grammis, sålde fyrdubbel platina och nådde en lite annorlunda publik än Mando Diaos trogna rockfans.

– Infruset blev nästan som ett fenomen, jag hade aldrig trott att den skulle sälja så bra. Fröding verkar vara som Justin Bieber för en äldre generation, säger Björn och skrattar.

Att bandet nått en ny målgrupp märker Björn inte minst på alla de brev han får.

Fem snabba frågor till Björn Dixgård

  • Hur kopplar du av?

– Med fiske, gärna i Dalälven. Jag drömmer fortfarande om att få en öring, men får mest gäddor.

  • Vilken person, död eller levande, skulle du vilja ta en fika med?

– Janis Joplin. Hon har betytt mycket för mig sångmässigt, hon har en helt otroligt soulröst. Jag skulle vilja prata om livet med henne.

  • Vad hade du jobbat med om du inte blivit musiker?

– Fiskeguide eller lärare.

  • Vad skrämmer dig?

– Rädsla hos människor som kan leda till rasism och krig, att människor förstör jorden och girighet.

  • Vad har du på din bucket list?

– Åka till Amazonas regnskog, om den finns kvar, upptäcka fjällvärlden i Sverige och försöka vara en bra pappa.

Annons

– Det är underbart, folk är så gulliga. Det är människor i alla åldrar som skriver, från barn som vill ha ett plektrum till äldre som sett oss på tv. Men många glömmer tyvärr att skriva avsändare! Skriv gärna det i tidningen så kanske det blir ändring på det, säger Björn som svarar på alla brev.

Emma Dixgård friade till Björn Dixgård

Björn har bott i Stockholm i 20 år, i dag bor han med Emma och deras två barn i Bromma. Även Emma är musikalisk och innan de träffades sjöng hon i jazzband.

– Vi brukar spela ihop hemma och öva att sjunga stämmor, vilket kräver sin tid. Det är superkul.

Björn och Emma träffades på ett dansgolv 2003. I dag är hon lärare, men jobbade då som jurist i musikbranschen. Fem år senare friade Emma till Björn.

– Vi hade pratat om att gifta oss, men hon blev nog less och tänkte att nu är det dags. Hon hade bestämt att vi skulle på något konstigt styrdansevent på Grand Hôtel på nyår. Jag tyckte att vi kunde gå på en vanlig fest, men hon insisterade.

Annons

Emma hade letat upp en ostörd plats till tolvslaget där hon efter en kväll av vånda friade till sin blivande make.

– Jag undrade varför hon satt och grät hela kvällen och trodde att det antingen var något fel eller att hon var gravid. Men det var frieriet som hon satt och laddade upp inför, nervös och rörd, berättar Björn, som självklart svarade ja!

Likt relationerna till medlemmarna i sitt band tror Björn att öppenhet är en viktig ingrediens i ett fungerande äktenskap.

– Relationer är relationer, de är aldrig en dans på rosor, och det är klart att jag och Emma har haft våra svårigheter. Men att jag åkt på turnéer har nog varit bra för förhållandet, vi har fått längta lite efter varandra. Och vi pratar alltid ut om allt och kollar av varandra. Det är viktigt att hålla koll på varandras känslor. Ett förhållande är en konstant process, säger Björn.

Till hösten planerar Mando Diao en turné på konserthus runtom i Sverige med sin nya skiva. Om föräldrarna kommer vara med på scen och uppträda med sina låtar återstår att se.

– Det hade varit coolt om de vill vara med och gästspela lite, säger Björn med ett leende.

Annons