Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Björn Skifs firar 50 år som artist 2018

29 aug, 2018 
AvAllers redaktion
Björn Skifs 50 år som artist 2018
Björn Skifs satte upp sin första show redan som tolvåring och har sedan dess levt ett liv i rampljuset som är få förunnat. Vid hans sida har alltid hustrun Pernilla stått – och äntligen har alla kraxande olyckskorpar tystnat!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Björn Skifs på turné 2018

Nu i höst ger sig Björn Skifs, 71, ut på Sverige-turné för att fira 50 år som artist. Vid sin sida har han som vanligt hustrun Pernilla, som regisserat showen ”Bitar ur mitt liv”.

Makarna har arbetat tillsammans ända sedan föreställningen Speldosan i Sälen år 2000.

– Länge fick vi höra att vad vi än gjorde så skulle vi inte jobba ihop, för det skulle leda raka vägen till skilsmässa. Med rädsla för detta vågade vi först inte prova. Men precis som när vi en gång träffades skulle vi inte ha lyssnat på vad andra tyckte och tänkte, säger Björn.

Läs också: Björn Skifs om den mystiska sjukdomen: ”Kan ha haft den i 15 år”

De möttes 1986 bakom scenen på Cirkus i Stockholm, då han var 38 och dansaren Pernilla 20 år.

– Vi fick höra att jag som är 18 år äldre var gubbsjuk och att Pernilla var lycksökerskan som enbart var intresserad av min berömmelse och mina pengar. Men vi brydde oss inte ett dugg och det känns rätt skönt i dag att kunna bevisa att de hade fel.

Annons

Björn och Pernilla upptäckte fort hur lika de är som personer.

– Vi skrattar mycket tillsammans och delar många intressen, som hemmet, jobbet, sport och resor. Det är så skönt att slippa tjafsa om fjärrkontrollen när det är sport på tv (haha). Men det är också viktigt att ha egna intressen som man kan ägna sig åt med sina polare.

Den 20 maj firade paret 30-årig bröllopsdag genom att åka till Island.

Björn Skifs vann Melodifestivalen 1978 med ”Det blir alltid värre framåt natten.”
Björn Skifs vann Melodifestivalen 1978 med ”Det blir alltid värre framåt natten.”

– Det är något vi är väldigt stolta och glada över förstås. Vi hade helt enkelt tur som träffade rätt. Pernilla är fantastisk på alla sätt och jag saknar henne faktiskt bara vi är borta en stund från varandra, säger Björn.

Annons

Läs också: Björn Skifs och Tommy Körberg i tungviktsmöte: ”Revansch!”

Pernilla Skifs regisserar Björn Skifs turné

Efter flera års tvekan på grund av andras varningar upptäckte Björn redan på första försöket att Pernilla var den ultimata regissören för honom.

Björn Skifs 50 år som artist – här ihop med frun Pernilla Skifs
Pernilla Skifs regisserar sin makes turné.

– Hon är dels väldigt duktig på det hon gör, dels är hon den som känner mig bäst av alla. Vi klarar av att hålla isär arbete och privatliv och kan vara ärliga mot varandra. Båda säger vad vi tycker, även om vi i stort sett aldrig bråkar. Man kan beskriva det som att vi tänker lika, men lagom olika för att det ska bli diskussioner.

Annons

Frånsett sport är resor ett av makarnas allra största nöjen. Ofta åker de iväg någonstans bara de två, men ibland också med vänner. Som exempelvis det par de nu gjort weekendtrippar tillsammans med i 22 år på raken.

Björn Skifs 50 år som artist: Klart det var häftigt att ligga etta på USA-listan
”Klart det var häftigt att ligga etta på USA-listan.”, säger Björn Skifs.

– Det började med att vi åkte till London. Efteråt var alla överens om att det var så kul att vi måste göra om det, fast till något annat resmål. De flesta gångerna stannar det ju vid det. Därför beslutade vi oss för att vid varje resa när väskorna hämtas upp på bandet på flygplatsen bestämma oss för vart vi ska åka nästa år, inleder Björn.

Annons

Han förklarar vidare:

– Vi brukar göra det på ett ganska roligt och annorlunda sätt. Alla fyra har skrivit upp på en lapp vart de vill bege sig nästa gång och sätter den på pannan. Om fler väljer samma är det redan klart. Men vanligast är att vi har fyra olika förslag och då får man välja ett av de andras alternativ. Och så satsar vi på den plats som får flest röster. Det fungerar jättebra!

Familjen Skifs trivs på landet

När makarna Skifs inte är på resande fot håller de sig gärna hemma och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Familjens 1700-talsgård i Österhaninge några mil utanför Stockholm ligger vackert belägen och har en härligt lummig tomt med pool som de gärna badar i.

Läs också: Björn Skifs självbiografi: ”Inga smaskiga avslöjanden”

– Det är en gammal prästgård där boytan ligger på cirka 300 kvadratmeter, så det är lite att städa, säger Björn och ler.

Björn Skifs 50 år som artist – 2015 gjorde han Björns show på Göta Lejon.
2015 var det premiär för Björns show på Göta Lejon och den gjorde succé direkt.

Han och Pernilla har bott här i 30 år nu, barnen är uppvuxna här. Genom åren har Björn dessutom blivit mer händig av sig.

Annons

– Det är väl inte så att jag ger mig på att bygga om en massa, men lite snickrande har det allt blivit, liksom tapetseringar och målande.

Pernilla är den av dem med gröna fingrar som gärna planterar rabatter, medan Björn nöjer sig med att klippa gräs.

– En handjagare är det inte tal om, det tar ändå runt två timmar med åkgräsklipparen. Det är ju mycket yta och jag får inte ta bort blommor ens på gräsmattan för hustrun, skrattar han.

Hemma med barnen

Sönerna Oliver och Jonathan har hunnit fylla 30 respektive 27. Så här i efterhand är Björn glad att han höll sig hemma mycket när de var små.

– Jag har varit en närvarande pappa, så det är inte som för en del andra i min bransch att jag har dåligt samvete för att jag var iväg så mycket när de var små. Nu kan jag börja hoppas på att bli farfar snart också, det vore roligt!

Björn Skifs 50 år som artist – med Arne Hegerfors i populära tv-programmet Kryzz 1987
Populära tv-programmet ”Kryzz” 1987 med Arne Hegerfors.

Björn är uppvuxen i Vansbro i Dalarna och gjorde scendebut redan som barn i pappa Anders lokalrevy. Där medverkade även mamma Britta och systern Rosita. Björn började tidigt spela trumpet i Vansbros gossmusikkår och satte som tolvåring upp egna shower under namnet Rock-Nalle.

Annons

1962 bildade han popbandet Slam Creepers, som vann Sveriges Radios popbandstävling 1966 och släppte debutskivan året därpå. Men det var först när bandet upplöstes 1969 som Björns karriär började ta fart på allvar.

Läs också: Björn Skifs om planeringen av sin begravning: ”Helt odramatiskt”

Björn Skifs 50 år som artist – tillsammans med Marie Fredriksson, Louise Hoffsten och Anne-Lie Rydé i slutet av 80-talet.

Fr v Marie Fredriksson, Louise Hoffsten, Björn Skifs och Anne-Lie Rydé under en turné med Badrock i slutet av 1980-talet.

Björn Skifs band turnerade i USA

Under 1970- och 1980-talen deltog han i Melodifestivalen fyra gånger som soloartist och vann två av dessa med låtarna ”Det blir alltid värre framåt natten” och ”Fångad i en dröm”. Dessförinnan slog Björn igenom stort med gruppen Blue Swede, vars superhit ”Hooked on a feeling” tog sig ända upp till första plats på amerikanska Billboardlistan 1974.

Annons

– Klart att det var enormt häftigt! Vi var till och med före ABBA som etta på den listan. Tack vare hiten kunde vi åka på turné i USA och intresset var stort. Annars är jag även extra stolt över det egna projektet Badrock, som inleddes 1986 med konserter på Öland under två somrar och slutade med turné runt om i landet under ytterligare fem somrar. Jag fick med mig många duktiga artister och det var väldigt roligt, minns han.

Ett annat minne som är speciellt för Björn är när han tillsammans med Agnes Carlsson fick äran att sjunga låten ”When you tell the world you are mine” på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop år 2010. Eller kärlekssången ”Håll mitt hjärta”, som låg hela 142 veckor på Svensktoppen mellan åren 2003 och 2006, och ofta spelas på bröllop och begravningar.

När Björn började sin karriär trodde han inte i sin vildaste fantasi att den fortfarande skulle pågå efter 50 år.

Björn Skifs 50 år som artist – här ihop med sönerna Oliver och Jonathan inför Björns överraskningsfest på 70-årsdagen
Med sönerna Oliver och Jonathan inför överraskningsfesten på Björns 70-årsdag

Läs också: 5 saker du kanske inte visste om Björn Skifs

– Jag minns att jag tyckte att Bill Wyman var fruktansvärt gammal när han som 53-åring höll på som basist i Rolling Stones. När jag var runt 20 var jag övertygad om att jag skulle lägga av innan jag fyllt 40! skrattar han medan han kelar lite med en av katterna där vi sitter i solen på tomten.

Annons

– Jag tycker att det är så jäkla roligt och längtar verkligen efter att möta alla fans på turnén, fortsätter han. Det är en stor anledning till att jag är kvar i branschen. Jag älskar det jag gör och det smittar förhoppningsvis av sig på lyssnarna och publiken.

Han säger att det har varit en fantastisk förmån att kunna växla mellan olika uppdrag. Att han även medverkat i musikaler, varit programledare på tv och spelat in film har säkert bidragit till att varken han själv eller publiken tröttnat på honom som artist.

– Det hade nog varit skillnad om jag gjort samma sak hela tiden, säger Björn.

Björn Skifs filmer

Björn skrev manus och spelade även huvudrollen i filmerna ”Strul” (med 789 000 biobesökare), ”Joker” och ”Drömkåken”, alla succéer. Han har också varit programledare för bland annat ”Kryzz” på Sveriges Television tillsammans med Arne Hegerfors.

Annons

Men någon återkomst inom film och tv är inte att räkna med.

– Jag har fått en hel del förfrågningar genom åren, men inte hittat något intressant manus som lockat. Kryzz hade jag kunnat tänka mig. Det var jättekul att spela in och jag kan sakna den typen av underhållningsprogram i dag. Men tyvärr är ju inte Arne Hegerfors hälsa så bra i dag, vi brukar höras av då och då, berättar Björn.

Många vill gärna se Björn i program som ”Så mycket bättre” och ”Stjärnorna på slottet”, men hittills har han tackat nej.

– Jag gillar konceptet med att artister tolkar varandras låtar, men är inte så sugen på den delen där man ska öppna upp sig om sin barndom, sjukdomar och tragedier. Lite om mig själv vill jag gärna behålla privat.

Så vi får nöja oss med att Björn Skifs delar med sig av sin låtskatt i höst. Och det är ju i och för sig inte så lite!

Annons

Sex snabba frågor till Björn Skifs!

Vilken övernaturlig egenskap skulle du vilja ha för en dag?

– Att kunna flyga skulle vara häftigt.

Vad för smaskigt upphällt i en skål kan du inte motstå?

– Favoriten är sega råttor, så jag får väl säga det. Vill man vara lite mer nyttig är oliver väldigt gott också.

Vilket var ditt bästa respektive sämsta ämne i skolan?

– Jag var bäst på engelska, teckning och musik, medan jag hade svårare för matte och kemi.

Hur många år känner du dig som?

– 36 år, ungefär hälften av vad jag är. Fast det är väl mest i sinnet, kroppen känns ju betydligt äldre än så (skratt).

Om du fick resa tillbaka i tiden – vart skulle du åka?

– Runt 1996 när barnen var små och man ibland kunde tycka att det var lite jobbigt att vara förälder. Men åren går ju otroligt fort och man skulle ha njutit ännu mer då.

Annons

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

– Larver tror jag. Det var inget vidare.

Fakta Björn Skifs

  • Namn: Björn Skifs.
  • Född: 20 april 1947 i Vansbro.
  • Familj: Hustrun Pernilla, 53, sönerna Oliver, 30, och Jonathan, 27, och så de två birmakatterna Lazy och Molly Malone.
  • Bor: I en renoverad prästgård i Österhaninge utanför Stockholm med 300 kvadratmeter boyta.
  • Intressen: Hus, hem och familj i första hand, annars jobbet, sport och resor.
  • Aktuell med: Turnén ”Bitar ur mitt liv” som har premiär 31/8 på Skansen. Därefter 24 föreställningar runt om i Sverige till och med 24/11.

Text: Joakim Löwing
Bild: Peter Ericsson, IBL, Pelle T Nilsson/Stella Pictures, Karin Törnblom/IBL, Roger Tillberg/IBL, Charles Hammarsten/IBL, Ola Axman/IBL

Läs också: Björn Skifs: ”Har många gånger fått höra att jag slarvat bort min karriär”

Björn Skifs: Jag har många gånger fått höra att jag slarvat bort min karriär.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons