Björn Skifs om sin mamma: Jag levde hennes dröm

Björn Skifs om sin mamma
Björns mamma Britta var primadonna i sin makes revyer och drömde om att åka till Stockholm och sjunga. ”Men att åka till Stockholm då var som att åka till månen nu” berättar Björn Skifs.

Egentligen är det inte alls konstigt att Björn Skifs blev den han är. Han har vuxit upp omgiven av musik, humor och värme.

Farfars bror var spelman och hans dotter blev Sveriges första kvinnliga riksspelman. Pappa Anders var revykung i Vansbro. Han satte ihop text och musik, skrev dikter och när det blev tid över i jobbet som konduktör skrev han monologer som Björn drog på roliga timmen i skolan.

Björns mamma Britta var primadonna i sin makes revyer. Hon sjöng i lokala folkparker, där Britta Tillman blev Titta Brillman, och drömde om att åka till Stockholm och sjunga.

– Jag levde deras dröm, säger Björn. Framför allt mammas. Hon hade nog ägnat sig åt sång om hon kunnat, men att åka till Stockholm då var som att åka till månen nu …

Å andra sidan kan man säga att Björn gjort en klassresa.

– På sätt och vis har jag väl det, men ändå inte. Jag är fortfarande en enkel mas från Västerdalarna. Så är det verkligen. Även om det gått bra för mig och jag sitter här i en renoverad prästgård, så är det inte så att jag lever på något annat sätt än jag gjort annars. Jag tror inte att jag kan det.

Läs också: Björn Skifs ilska mot fattigpensionärernas situation

Björn minns hur hans föräldrar, som båda är borta nu, reagerade när han sjöng på Berns salonger för första gången.

– De kom ner till Stockholm, fick gå på Berns – och där stod pöjken på scenen! För dem hade jag nog gjort en större klassresa än vad jag själv tycker.

Hörselproblem

Vi träffar Björn hemma på prästgården söder om Stockholm. Det är en solig dag. Blommorna lyser i gräsmattan och flygplan ritar vita kondensstrimmor genom de lätta fjädermolnen på den klarblå himlen. Björn brygger kaffe och ställer fram småkakor och vetelängd.

Han har fyllt 71 år, men klarat sig från svårare krämpor och är fortfarande smal som en sticka.

Han flinar nöjt.

Läs också: Björn Skifs hälsoknep: Får bara ont i kroppen på gym

– Jag har samma matchvikt som när jag var 17, trots att jag inte tränar regelbundet. Fast de perioder jag jobbar känns det som ett två timmars träningspass. Jag har lite problem med ryggen, så jag kan inte riktigt träna som jag vill.

Men 50 år på scenen har gjort att Björns hörsel tagit stryk. I dag är han tvungen att ha hörapparater, även om de är så små att de knappt syns.

– Jag började märka det för minst 15 år sedan, säger han. Först fick jag tinnitus, sedan började högerörat krångla. Det är en yrkesskada, det är jag säker på. Alla återkopplade gitarrer, alla cymbalkraschar och alla smällar jag fått genom åren …

– På 60-talet satt jag på små källarklubbar och spelade hammondorgel med gruppen Slam Creepers och hade högtalarkabinettet intill örat. Hur dum får man vara? Det ringde i huvudet efter varje spelning, men det tänkte jag inte på. Jag var ju ung och odödlig! Det är det jag får betala för nu …

Läs också: Björn Skifs om sina val: Jag har slarvat bort min karriär har jag fått höra många gånger

Björn påpekar att han tycker synd om ungdomar som måste skrika i varandras öron för att göra sig hörda på barer och diskotek.

– Det är livs- eller hörselfarligt! Vi kommer att få ett par generationer med hörselproblem, det är jag övertygad om.

Fick blodtrycksfall i trappan

Det var många som blev oroliga för ett och ett halvt år sedan när Björn drabbades av blodtrycksfall. Björn, som i vanliga fall har högt blodtryck, hade förmodligen tagit för mycket mediciner.

– Det gick bra första konserten med Tommy Körberg, men när jag kom hem tuppade jag av här i trappan och slog mig onödigt mycket. Men nu har vi fått ordning på blodtrycket och allt går bra.

Läs också: Björn Skifs om planeringen av sin begravning: Helt odramatiskt

Tur är väl det, för i höst ska Björn ge sig ut på en stor och påkostad Sverigeturné.

– Det började egentligen med att skivbolaget tyckte att det var dags för en cd-box med allt jag har gjort. 24 cd-skivor med allt från 1966 och Slam Creepers fram till i dag. Men nu är det både vånda och återseendets glädje när vi försöker få ihop ett konsertprogram av alla dessa plattor – oj, vad mycket låtar det var! Det hade jag inte riktigt insett …

Samtidigt med att cd-boxen ”Every Bit of My Life” kom ut fick Björn en förfrågan från Skansen om han ville ställa upp där två kvällar i sommar – med vad som helst. Björn funderade. Han hade spelat med ett litet band i fem säsonger på Göta Lejon i Björn Skifs – lite nu och då.

– Jag kände att det kunde vara kul att göra något med blås, stråkar och kör, men det går ju inte ihop ekonomiskt på två kvällar. Då fick jag idén att göra en liten turné också. Så att det i alla fall går jämnt upp …

Björn Skifs turné 2018

Mellan kvällarna på Skansen och turnéstarten i Karlstad är det bara en vecka.

– Det blir samma föreställning, fast med lite olika förutsättningar. Ute i landet bygger vi upp vår egen scen. Publiken får åka med mig på en musikalisk och mental resa genom 50 år. Låtarna blir våra guider och så blir det lite prator emellan – hur såg jag på världen då? Vad hände med världen – och med mig? Det är där vi är nu.

Läs också: Björn Skifs jubilerar med ny show: ”jag kan knappt vänta”

Vi, det är Björn och hans fru Pernilla, som började som dansare men blev tvungen att sluta på grund av skador. Då började hon i stället regissera barnteater. Nu är hon en del av det mesta Björn gör.

– Hon är spindeln i nätet, säger han. Vi har suttit och lurat och klurat i flera månader på vilka låtar vi vill ha med för att få ett bra flöde. Det blir mycket att sjunga, så det gäller att sjunga upp sig.

Paret har jobbat ihop sedan 2000.

– Det funkar så bra och det är skönt för mig, hon känner mig så pass väl. Hon vet vad jag kan och inte kan, och vad jag bör och inte bör. Ibland är det hon som sätter stopp för mina idéer, och ibland är det hon som drar iväg och jag som måste säga stopp.

Läs också: Björn Skifs: Jag tvivlar ofta på att jag är tillräckligt bra

Fast visst har paret också sina kontroverser.

– Det är klart att vi har. Det vore konstigt annars. Om man inte gnabbas lite kommer man inte framåt. Hon är en trygghet för mig. Jag litar på henne.

Sveket ledde till en svacka

För några år sedan hamnade både Björn och Pernilla i en svacka.

– Jag blev helt enkelt trött och besviken på den här branschen, säger Björn. Det var några människor som gjorde oss otroligt besvikna, folk som vi börjat jobba med som inte uppförde sig professionellt. Det var deras svek som gjorde att både Pernilla och jag gemensamt gick in i en svacka.

– Men det hade ingenting att göra med sjukdomar eller vårt förhållande, tillägger han. Där blev det snarare tvärtom. Men jobbet är ju mitt liv, så det är klart att det tar hårt när man känner sig sviken.

Läs också: Björn Skifs om den mystiska sjukdomen: Kan ha haft den i femton år

I vanliga fall är Björn en positiv person, men när Donald Trump valdes till president i USA blev han orolig på allvar.

– Ja, herregud i himlen! Jag tycker att jag får anledning att tvivla mer och mer för varje dag, blir mer och mer orolig i alla fall. Vart är vi på väg? Vad händer? Jag kan inte för mitt liv begripa att en så stor nation som Amerika kan välja så in i helvete vanvettigt! De måste fatta att de valt fel – det har han ju redan bevisat. Och han är inte ensam – det finns fler som borde gå i någon slags terapi.

Björn Skifs och Pernilla Skifs vid premiären av musikalen Spök på Cirkus i Stockholm i september 2013.

Björn Skifs och Pernilla Skifs vid premiären av musikalen Spök på Cirkus i Stockholm i september 2013. Bild: IBL Bildbyrå

Björn Skifs självbiografi

Samtidigt som han planerar höstens turné försöker Björn skriva ner historien om sitt liv tillsammans med journalisten Petter Karlsson.

– Det är ett pågående projekt. Vi har setts ett par gången och jag försöker komma ihåg något över huvud taget. Det är klart att jag har glömt vissa saker under alla dessa år, men jag blir påmind när vi sitter och pratar. Fast boken kommer inte i år – det hinner vi inte. Men kanske nästa år …

Björn föreslog att boken skulle heta ”Farbror doktorn, Hitler och jag”, men ångrade sig och nu vet han inte vad titeln blir.

– Det har att göra med att Hitler och jag har samma födelsedag – mer säger jag inte …

Läs också: Björn Skifs om självbiografin: ”minnen som lyfter ett och annat ögonbryn”

Det fanns en tid när Björn tänkte ägna sig åt reklam. Han utbildade sig till dekoratör och fick jobb på Konsum i Vansbro.

– Jag fick göra skyltar och små annonser, men jag drömde om att hitta på kampanjer och slogans. Jag har alltid döpt mina plattor själv och vill gärna vara med och skriva pressreleaser och lägga mig i omslagen.

Björn Skifs blev pappa

År 1988 var en vattendelare för Björn.

– Då hände det väldigt mycket i mitt liv. Giftermål, första barnet och så flyttade vi hit. Det var omvälvande, framför allt att bli förälder. I den här branschen går det inte att undvika att bli självcentrerad, men blixtsnabbt förflyttades världens centrum från mig till familjen och barnen, säger han och fortsätter:

– Det hände någonting med mig där. Jag tyckte nog att jag blev lite tråkigare – och jag är rädd att det sitter i fortfarande, skrattar han.

– Jag är inte samma spelevink som hittar på ”practical jokes” och av någon anledning tycker jag inte att jag får knäppa idéer lika lätt längre – som när jag skulle låtsas köra bil – fast jag bara hade en stol! Det är många som fortfarande säger att Sportbilen är min bästa låt, fast det inte finns en ton i den!

Känner sig hemma i Stockholm

Ändå tycker Björn att han fortfarande kan vara ganska barnslig.

– Pernilla är 18 år yngre än jag, men för mig är hon jämngammal, eller till och med lite äldre och klokare. Men det är ju så med tjejer – de är klokare och vettigare över huvud taget. Det kraxades mycket om den stora åldersskillnaden mellan oss, men nu har vi varit ihop i 30 år.

Läs också: Björn Skifs om hans och fruns intresse: Vi står i sofforna och hoppar

Björn börjar till och med känna sig hemma i Stockholm.

– Här finns alla mina vänner, och numera hittar jag nästan lika bra som i Vansbro. Fast Vansbro är fortfarande hemma för mig, men det handlar mycket om människorna där. Jag har både familj och kompisar kvar från den tiden.

Och visst är Björn nöjd med sitt liv.

– Lite örfilar har jag väl fått här och där – men inte storstryk. I stort sett har det gått oförskämt bra!

Björn Skifs på Lasse i Parken i Stockholm i juni 2018.

Björn Skifs på Lasse i Parken i Stockholm i juni 2018. Bild: IBL Bildbyrå

Detta här är Björn Skifs!

Namn: Björn Nils Olof Skifs.
Yrke: Artist.
Ålder: 71 år.
Familj: Hustrun Pernilla och sönerna Oliver, 29 och Jonathan, 27.
Bor: I en prästgård i Österhaninge.
Aktuell: Med showen ”Bitar ur mitt liv”, som har premiär på Skansen den 31 augusti. Den 7 september 2018 börjar Sverigeturnén med showen.

Text: Christer Olsson

Foto: Ulf Berglund

Läs också:

Björn Skifs och Tommy Körberg på scen – tog 50 år att få ihop

Björn Skifs tårar efter hyllningen i Allsång på Skansen

11 saker du kanske inte visste om Björn Skifs!