Björn Ulvaeus och dottern Annas fina initiativ för ensamma äldre

Björn Ulvaeus och yngsta dottern Anna Ulvaeus bjöd in till ett lyxigt julbord för 150 av kommunens äldsta och ensammaste invånare.
Läs allt om den fina gesten här – det värmer verkligen upp i rådande vinterkyla!
Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen
1:21

Efter reklamen: Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen

(1:21)

Slå på ljud

Abba-ikonen Björn Ulvaeus driver, sedan några år tillbaka, Slottsholmen i Västervik tillsammans med yngsta dottern Anna Ulvaeus.

Slottsholmen, som gått och blivit något av ett landmärke i den småländska staden Västervik, är ett hotell med restaurang och spa. Hotellet ligger fint vid havet och hälften av hotellets rum är dessutom flytande. Enligt hörsägen har Björn alltid en av sviterna bokad för eget bruk.

Björn, som är ägare, och dottern Anna, som i dag är vd, bjöd in till kalas med lyxigt julbord, för kommunens äldre på Slottsholmen, år 2018. En otroligt fin tradition som införlivats varje år sedan dess.

Björn Ulvaues fyra barn – så lever de i dag

Under nästan hela 70-talet var Björn gift med Abba-kollegan Agnetha Fältskog. Under exmakarnas äktenskap fick de två barn tillsammans; dottern Linda, född 1973, och sonen Christian, född 1977.

Linda har, precis som sina föräldrar valt en kreativ karriär i rampljuset. Även om hon inte är lika känd som föräldrarna, så syns hon ibland i tv-rutan, så hon som skådespelare synts i en del mindre roller. Bland annat i filmen Quick från 2019 och komediserien Playa del sol från 2007.

Christian däremot lever ett mer anonymt liv. Som barn var han dock på god väg mot en musikkarriär, då han medverkade på några av mamma Agnethas låtar på albumet Kom följ med i vår karusell. Men där tog artistaspirationerna slut.

Linda Ulvaeus på röda mattan-vimmel tillsammans med mamma Agnetha Fältskog år 2009.

Linda Ulvaeus på röda mattan-vimmel tillsammans med mamma Agnetha Fältskog år 2009.

Cecilia Liljeton/TT

År 1981 gifte sig Björn med kärleken Lena Kallersjö. Paret, som nyligen meddelade deras skilsmässa efter 41 års äktenskap, är i dag vänner och stolta föräldrar till två döttrar: Emma och Anna.

Enligt Svensk dam arbetade Emma på bokförlaget Mondial år 2018. Vilket hon verkade trivas bra med. Hon syns sällan offentligt, men ibland visar hon upp sig på röda mattan med någon av föräldrarna.

Anna, som i dag är 36 år, arbetar tätt med pappa Björn. Genom arbetet med hjärteprojektet Slottsholmen i Västervik har hon blivit något av en lokalkändis.

I oktober firade Slottsholmen ettårsjubileumet av förvärvet av hotellets spalokal Warmbadhuset. Se bild nedan:

Björn Ulvaeus och dottern Annas fina initiativ för ensamma äldre

Björns och dottern Annas fina jultradition på Slottsholmen, att bjuda kommunens äldsta och mest ensamma invånare på julbord, startade år 2018.

Första året bjöds ett 80-tal personer in. Förra året kom 120 och i år var det hela 150 personer på plats. Det är alltså en uppskattad gest som skalats upp över åren.

Kändisarnas galna hår – trendigaste frisyrerna året du föddes

– Det är verkligen årets bästa dag. Det finns inget bättre, rent själviskt. Att se alla så glada. De klär upp sig. Det livar upp lite när det händer någonting sådant här i vardagen, sade Anna till Newsner i en intervju från 2021.

Hon berättade vidare:

– Jag har haft mor och farföräldrar som haft hemtjänst eller bott på äldreboenden i kommunen och, utan att kritisera allt för mycket, så har det ju inte alltid varit superkul mat.

Nedan ser du idylliska bilder från Slottshomens julmarknad, som ägde rum dagarna innan julbordet för kommunens äldre:

I år ägde festligheterna för Västerviks ensamma och äldre rum den 6 december, i hotellets restaurang med 360 graders havsutsikt. De bjudna var personer som har hemtjänst, boendestöd eller är ensamma.

– Alla var uppklädda till tänderna. Der är en sådan vacker miljö, lugnt och fin musik. Det är verkligen ren glädje, sade Inger Jakobsson från Västerviks kommun till tidningen i år.

Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT, Instagram