Artikeln innehåller reklamlänkar

Boktips för dig som vill starta om på nytt

Böcker i en hög på ett bord på en innergård i solsken med träd i bakgrunden.
Känner du att livet står och stampar eller att du egentligen borde göra något annat? Här är åtta feelgood- böcker att inspireras av.

1. Det lilla bageriet på strandpromenaden

Polly har allt som hon någonsin velat ha. Bostadsrätt, pojkvän och eget företag. Men bakom fasaden lurar ett stundande misslyckande. Företaget går i konkurs och förhållandet upp i rök. Polly måste hitta någonstans att bo, något som är lättare sagt än gjort. Av en slump faller valet på det lilla fiskeläget Cornwall, en vacker kuststad vars enda förbindelse med fastlandet är en stenbelagd väg vilken tidvattnet översvämmar flera gånger per dygn. Ovanför ett nedlagt bageri hyr Polly in sig billigt. Bara tills hon fått ordning på sitt liv igen, så lyder åtminstone ursprungsplanen.

Men livet ville något annat och Polly blir förälskad i den lilla orten och dess udda karaktärer (och i en och annan man). Snart är hon ägare till bageriet en trappa ner, möter ett och annat nederlag och flyttar in i en fyr. Störst blir kärleken till den lilla lunnefågeln Niel som är en trofast följeslagare genom hela bokserien. En bokserie i tre delar som ger läsaren en hel del skratt, några tårar och feelgood så det står härliga till.

Författare: Jenny Colgan
Läs mer och köp här (länk till Apprl)

2. Rosengädda nästa!

”Är livet inte mer än så?”, den frågan ställer sig tjugonioåriga Tessan i en närförort till Stockholm. Här har hon bott i hela sitt liv och bara flyttat några meter från sitt barndomshem. Hon är tillsammans med sin barndomskärlek med smeknamnet ”Flatan”, en man som är lika charmerande som en hundbajspåse. I en korvkiosk runt hörnet vänder Tessan hamburgare hela dagarna trots att hennes kulinariska kunskaper är på en mycket högre nivå. Någon kväll då och då bjuds Tessan och Flatan på middag av hennes mamma vars främsta hobby är att trycka ner henne i skorna.

Svaret på frågan är, ”jo, livet är mer än så”. Tessan flyr tillvaron och flyttar in hos en charmerande och lite smågalen äldre kvinna i Stockholm. Här blir hon vän med en egensinnig tonårspojke vid namn Bror, som också han rymt hemifrån. Liksom Polly i Jenny Colgans böcker om det lilla bageriet på strandpromenaden, blir även Tessan kompis med ett djur. Denna gång är det geten Bella som följer med genom bokserien och får se sin älskade mänskliga kompis ta över en restaurang mitt ute i ingenstans. Eller snarare i den lilla orten Rosengädda.

Författare: Emma Hamberg
Läs mer och köp här (länk till Apprl)

3. Ensam i Paris och andra historier

Boken ”Ensam i Paris och andra historier” är en samling av nio noveller och två kortromaner. En av dessa har just titeln ”Ensam i Paris” och handlar om tjugosexåriga Nell som bjuder sin pojkvän på en tågresa till den franska huvudstaden. En tågresa som pojkvännen ”missar” (han lovar att ta nästa tåg, men det händer aldrig). Nell som är neurotiskt lagd och aldrig varit utomlands på egen hand, är redo att bryta ihop och åka hem. Men hon ger sig den på att åtminstone försöka ge sig hän och får god hjälp av en trevlig ung fransman med författarambitioner.

Författare: Jojo Moyes
Läs mer och köp här (länk till Apprl)

4. En liten hattaffär på hörnet

Det hela inleds tämligen sorgligt. Ellie Matthews mamma dör. Plötsligt är Ellie ensamt ansvarig för mammans hattaffär i hjärtat av Dublin. En butik som ett större multinationellt bolag vill köpa för dyra pengar, bara för att kunna jämna med marken. Samma sak vill företaget göra med en lång rad verksamheter på den charmiga gatan.

Ellie, som är tjänstledig från sitt arbete för att ta tag i sorgen och arvet, ställs inför ett kval. Ska hon sälja butiken eller driva den vidare i mammans ära? (Spoiler alert!) Klart som korvspad driver hon butiken, räddar gatan från företagets klor och skaffar sig en hel drös med nya vänner. En trevlig bok full av fjädrar, band och brätten.

Författare: Marita Conlon-McKenna
Läs mer och köp här (länk till Apprl)

Författaren Marita Conlon-McKenna.

Författaren Marita Conlon-McKenna. Bild: Norstedts

5. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Tycker du om hundar eller vill du förändra ditt liv? Då kan Lucy Dillons ”Ensamma hjärtan och hemlösa hundar” vara något för dig. Bokens huvudkaraktär är Rachel som just blivit av med sitt arbete på en reklambyrå. Ungefär samtidigt får hon reda på att hon ärvt sin mosters tillgångar bestående av ett hus och inte minst ett hem för övergivna hundar. Snart engagerar hon sig för att rätt hund ska hitta rätt husse eller matte. En bok om hur livet ibland gör val åt en och om kärlek mellan människor och djur.

Författare: Lucy Dillon
Läs mer och köp här (länk till Apprl)

6. Den lilla bokhandeln runt hörnet

Nog är parallellerna många mellan Jenny Colgans bok ”Den lilla bokhandeln runt hörnet” och hennes tidigare böcker om det lilla bageriet på strandpromenaden. Likväl är det separata berättelser. Men temat känns igen. Nina Redmond jobbar som bibliotekarie men blir tämligen omedelbart av med sitt arbete. En konsekvens av samhällets digitalisering där bibliotek görs om och bokvurmande anställda ersätts av yngre förmågor som lever sitt liv på Instagram.

På en kurs för blivande arbetslösa får Nina frågan vad hon helst vill göra. Svaret blir oväntat, åtminstone för henne själv. Hon vill driva en bokbuss. Sagt och gjort, om än med en hel del motgångar längs vägen. I en liten udda ort i Skottland slår hon sig ner och driver en uppskattad verksamhet. Boken bjuder på en hel del kärlek, ett tågdrama och en romantiserad bild av Skottland och dess invånare.

Författare: Jenny Colgan
Läs mer och köp här (länk till Apprl)

7. Ester Karlsson med K

Livet kan förändras även för den som är 78 år. Det lär sig Ester Karlsson i Lund efter att en död man hittas i den välmående bostadsrättsföreningens vindsförråd. Ester beslutar sig för att starta en egen utredning, parallellt med polisens arbete. Ett beslut som skiljer sig helt från hennes tidigare liv där det mest spännande som hände i trapphuset var att hissen krånglade eller att någon bråkade om tvättider. Ester Karlsson med K är författarduons första bok om Ester, en bok som följer på deras deckarserie om morden i Falsterbo. Böcker med viss spänning men främst humor.

Författare: Olséni & Hansen
Läs mer och köp här (länk till Apprl)

Författarna Christina Olséni & Micke Hansen

Författarna Christina Olséni & Micke Hansen. Bild: Erik Grönlund

8. Vid foten av Montmartre

Mancebo bor ovanför sin lilla jourbutik, eller ”arabic shop” som turisterna kallar det, i ett livligt kvarter i Paris. På andra sidan gatan driver kusinen Tariq ett skomakeri och tillsammans äter de lunch varje dag. Livet går din gilla gång i och utanför den lilla butiken vid foten av Montmartre (även om butiken inte alls ligger särskilt nära Montmartre men Mancebo menar att fötterna sträcker sig långt). En dag får han ett erbjudande av en förmögen grannkvinna om att spionera på dennes man som antas vara otrogen.

Inte långt därifrån sitter en kvinnlig journalist och arbetar på ett café. En man kommer in och frågar om hon möjligen väntar på ”monsieur Belliver”. Utan att riktigt veta varför svarar hon ”ja”, ett svar som leder till en anställning på ett märkligt företag med underliga arbetsuppgifter. En bok om hur beslut och infall kan få oväntade konsekvenser.

Författare: Britta Röstlund
Läs mer och köp här (länk till Apprl)