Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför var Börje Salming så lätt att älska – samtidigt som han var en superstjärna

25 nov, 2022 
Margareta Gotthardsson
FotografTT
Till vänster: Porträtt av hockeylegendaren Börje Salming som dog i ALS den 24 november 2022. Till höger: Ryggen på hockeyspelare med nummer 21 och texten Salming.
In i det sista delade Börje Salming och hans familj generöst med sig av sin dyrbara sista tid med världens alla fans. Han kommer för alltid vara en av våra största idrottsprofiler, samtidigt som han alltid kändes som allt annat än en svåråtkomlig superstjärna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kanske handlade det om barndomen, uppväxten i Kiruna, och pappan som tidigt gick bort under en gruvolycka. Eller så var han bara ett barn av sin tid. Börje Salming ville aldrig ta plats från någon annan, han var ödmjuk och vänlig i varje situation. Tog aldrig kärleken från världens fans för given. Kanske just därför blev han otroligt älskad. Från starten i NHL, ända in i de sista stunderna, då hans kropp inte längre tillät honom forma ord av känslorna han hade inombords.

Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriärenBrand logo
Se Börje Salmings mest minnesvärda ögonblick i karriären

Det var under sommaren 2022 som Börje Salming gick ut i media och berättade att han drabbats av nervsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. På ett ögonblick förändras allt, sa han i ett uttalande.

Annons

Därefter gick det snabbt. Ofattbart snabbt.

Den 24 november 2022 dog den svenske hockeyikonen. Han blev 71 år gammal. Den sista matchen blev en han aldrig kunde vinna.

Börje Salming blev en förebild

Som hockeyikon avklarade Börje över tusen matcher i Toronto Maple Leafs, i en stad som många kallar hockeyns hem. Han var Europé i en liga där de flesta spelare var Nordamerikaner. Han var något nytt. Hanterade kändisskapet med värme. Banade väg åt andra unga efter honom. Blev den förebild som behövdes.

Men karriären hade egentligen startat långt tidigare. Efter att pappan Erland gick bort såg Börje upp till storebror Stig, en då framgångsrik hockeyspelare som alltid stöttade sin lillebror. År 1972 togs Börje ut i landslaget, ett landslag som tog VM-brons samma år. I VM 1973 kammade han hem ett silver, och samma år, knappt 20 år gammal, värvades Börje Salming till NHL

Resten är hockeyhistoria.

Under 16 år älskades Börje Salming av sina fans. Men även efter karriären, hemma i Sverige, blev han en uppskattad person. Sin stjärnstatus var aldrig något Börje spelade på. I stället mötte han alla med ett leende. Tog sig tid för alla fans. Gav av energi och glädje. Ända in i det sista.

Bara en kort tid innan Börje Salmings bortgång hyllades han stort, först i Toronto, senare i Stockholm. Efter dessa känslofyllda kvällar meddelade Börjes kärlek Pia att det var dags för henne och de fyra barnen Anders, Teresa, Rasmus och Bianca, att stänga dörren. Men innan dess bad hon oss alla minnas de ledord Börje alltid höll fast vid. Ha alltid kul och ge aldrig upp. Ord som en dag som denna känns otroligt fina och viktiga att komma ihåg.

Annons