Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Börje Salmings svåra ALS – stöttas av familjen

18 okt, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Pia och Börje Salming
I somras fick hockeylegendaren Börje Salming, 71, veta att han drabbats av ALS.
Nu talar hustrun Pia Salming ut om den svåra tiden och det nya livet med diagnosen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det var i maj som Börje Salming, en av svensk hockeys största spelare genom tiderna, berättade att hans hälsa försämrats. Det första symptomet var att han började ha svårt att prata.

– Jag började prata konstigt och var lite ansträngd. Men vi håller på att reda ut det här, så jag hoppas vi hittar vad fan det är för skit som händer. Det kom från ingenstans, berättade Börje Samling i en intervju med Expressen.

Se också: Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Se också: Det här är ALS – så utvecklar det sig

Och några månader senare, i augusti, berättade han för TT att han fått diagnosen ALS.

”Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt” säger Börje Salming.

Annons

”Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet”.

Pia Salming: ”Vi har knappt om tid”

Nu har det gått en tid sedan det omskakande beskedet, och i en ny intervju med Expressen berättar Pia Salming att hans sjukdom är jättesnabbt galopperande. Nu får de kommunicera med hjälp av gester, kramar och en Ipad.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger Pia Salming till Expressen.

Annons

Än så länge kan Börje Salming vara hemma själv, och sjukdomen har inte gått så långt att han behöver sjukhusvård hela tiden. Hemtjänst kommer på vissa tider under dagen men någon personlig assistent får han inte.

– Jag lämnar honom någon timme, jag går ner och tränar eller går ut och går. Men det är klart, man har alltid den här oron, att nåt ska hända. Men det finns alltså inte vård i hemmet som fungerar för folk som är sjuka i ALS. Och jag är så jävla frustrerad och förbannad och ledsen, det här är så sjukt, säger Pia.

Stöttas av familjen

Därför får hon och Börjes fyra barn – Bianca, Teresa, Rasmus och Anders – hjälpas åt och göra vad de kan. Pia har gått ner och jobbat 75 procent som polis för att hinna med allt.

Annons

– Jag skulle kunna tänka mig att gå ner till 50 procent också. Men jag måste få gå härifrån, och få jobba. Det är inte bara de praktiska sakerna – han är inte riktigt den personen han var tidigare heller, för du kan också få kognitiv påverkan, vilket han har fått. För att jag ska vara älskvärd och kunna ta hand om honom på bästa sätt, så måste jag få andrum. Det är fruktansvärt tufft att vara i den här miljön hela tide, säger hon.

Foto: TT

Annons