Britt Ekland, 75: Jag trivs som singel just nu

Britt Ekland bor i Hollywood men är ofta på besök i Sverige

Foto: Thomas Hjertén

Hon har levt med några av världens mest eftertraktade män, men sällan har Britt Eklands hjärta blivit så krossat som när hennes älskade hund Tequila dog. Nu har hon en ny fyrbent livskamrat, Bowie. ”Hon dämpar den oro och ångest jag har.”

Tillbaka i tiden, närmare bestämt 1963, turnerade gräddan av dåtidens svenska revyelit landet runt med Knäppupprevyn Dax igen. Bland etablerade scenrävar som Povel Ramel, Brita Borg och Martin Ljung fanns den 20-åriga nykomlingen Britt-Marie Eklund som nyligen gått ut Calle Flygare teaterskola.

Britt-Maries framtid var redan utstakad. Efter Knäppupp skulle hon medverka i en musikal som var tänkt att bli början på en lång karriär inom den svenska musikteatern. Men när turnésällskapet nådde Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset, kom ett oväntat telefonsamtal från Italien: Ville Britt möjligtvis flyga till Rom och göra en roll i en film?

– Jag gick till Felix Alvo, som tillsammans med Povel Ramel ägde bolaget Knäppupp AB. ”Snälla, kan ni släppa mig så att jag kan åka till Rom och göra film”, bad jag honom.

”Ja, om du kan hitta en ersättare och lära henne alla dina scenanvisningar och repliker så kan du åka”, blev hans svar.

– Jag letade upp en tjej som kunde göra rollen. På tre dagar lärde jag henne allt hon behövde kunna. Sedan sa jag bara ”hej då!” och satte mig på planet till Rom.

”Stark för min ålder”

Därmed var en internationell karriär inledd. Britt fick ett sjuårskontrakt med filmbolaget 20th Century Fox som ändrade hennes namn från Britt-Marie Eklund till det mer engelskklingande Britt Ekland. Med tiden skulle Britt bli Bondbrud, sexsymbol världen över och omskriven för sina relationer med diverse kända män.

Länge var hon sparsmakad med framträdanden i svensk tv, men på senare år har vi kunnat se Britt i såväl Stjärnorna på slottet som Svenska Hollywoodfruar. Och efter att ha tackat nej flera gånger passade det så denna vår att tävla i Let’s dance, där hon slår rekord som den äldsta deltagaren någonsin. Själv har Britt en pragmatisk syn på åldrandet.

Se också: Shima Niavarani om Stjärnorna på slottet

4:13

Efter reklamen: Shima Niavarani om Stjärnorna på slottet

(4:13)

Slå på ljud

– Jag har inget annat val än att acceptera det. Det spelar ingen roll hur många skönhetsoperationer eller botoxbehandlingar man gör för att se yngre ut, alla går vi mot ett slut. Men jag är stark för min ålder och tar bra hand om min kropp genom att motionera och äta rätt. Om man vill leva ett långt och bra liv måste man ta ansvar för sin hälsa. Då kan man inte bara sitta och trycka i sig godsaker. Det måste finnas disciplin!

Britt Ekland är den äldsta som dansat i Let

Britt är den äldsta som dansat i Let’s dance. Foto: IBL

Engagerad farmor

Mellan träningspass och jobbåtaganden hinner hon också tillbringa en hel del tid med sina två barnbarn, Cash, 4,5, och Lucas, 1 år. Att Britt är en engagerad farmor behöver ingen betvivla. Hon konstaterar att sonen Nicholai och svärdottern Alison har en helt annan syn på föräldraskap än vad hon själv har haft.

– De vill ha barnen hos sig i sängen och vara en stor gosefamilj. Det där förstår jag inte alls. Själv uppfostrade jag mina barn helt annorlunda. Jag ville aldrig ha barnen i sängen med mig. I stället tyckte jag det var viktigt att de från tidig ålder blev självständiga och sov i sina egna rum.

Läs också: Är det onormalt att inte vilja gulla med barnbarnen?

Vis av egen erfarenhet har Britt uppmanat sina tre barn att inte stadga sig och bilda familj för tidigt. Själv gifte hon sig som 21-åring med den 17 år äldre skådespelaren Peter Sellers efter bara tio dagars bekantskap.

– Det var helt vansinnigt! Jag var i princip ett barn både fysiskt och psykiskt. Peter skulle inte ha friat till mig. Han borde ha varit normal nog att säga: ”Vi bor ihop ett tag och har roligt, så får vi se hur det går.” Nu blev det i stället så att jag över en natt slängdes in i en värld med kändisar och kungligheter. Dessutom skaffade vi barn på en gång. Det fanns ingen tid att lära känna varandra och ha kul på tu man hand innan vi blev föräldrar.

Peter Sellers var knappast en lätt man att leva med, hon beskriver det som om det var som att ”gå på äggskal varje dag”.

– I dag skulle han nog ha fått diagnosen bipolär. Hans humörsvängningar var enorma. När han satt vid ett middagsbord med drottning Elizabeth, Charlie Chaplin och andra kända människor runt sig var han i sitt esse, rolig och underhållande. Men så fort vi kom hem började han anklaga mig för att jag hade tittat för mycket på någon man i sällskapet. Han beskyllde mig till och med för att ha en affär med vår 65-åriga manliga massör. För mig, som aldrig hade levt i tvåsamhet förut, var det en enorm chock att bli anklagad för saker som jag inte hade gjort mig skyldig till.

Läs också: Så tacklar vi att Henrik är bipolär

– När det blev för svårt hemma flydde jag hem till en väninna. Gång på gång fick Peter åka dit och hämta mig. Till slut sa min väninna: ”Britt, du kan inte leva så här. Du måste lämna honom!”

Sambo med Rod Stewart

Britt lyssnade på väninnans råd och skiljde sig från Peter Sellers efter fyra års äktenskap. Efter en kort affär med skådespelaren George Hamilton träffade hon skivproducenten Lou Adler som är pappa till hennes äldste son, Nicholai. Därefter var hon under en tid sambo med sångaren Rod Stewart, men förhållandet fick ett abrupt slut då Britt kom på Rod med att ha varit otrogen. 1984 gifte sig Britt med den nära 20 år yngre musikern Slim Jim Phantom som hon också fick sin yngste son, T J, med.

– Jim är utan tvivel den bäste mannen som jag varit tillsammans med. När vi träffades var han bara 22 år, men trots sin unga ålder hade han redan då ett enormt intellekt. Vi älskar fortfarande varandra och har ett fantastiskt fint förhållande. Detsamma gäller Nicholais pappa Lou Adler. Vi tillbringar alla högtider tillsammans och betraktar oss som en storfamilj.

Läs också: Moa Herngren: Min dröm om en lycklig bonusfamilj gick i kras

Britt är sedan många år tillbaka singel och menar att hon så kommer att förbli.

– Jag har massvis med underbara, generösa manliga vänner, men hur konstigt det än kan låta känner jag mig inte redo att gå in i ett nytt förhållande. Många kvinnor tycker inte att de duger om de inte har en man vid sin sida, men så känner inte jag. Jag har inga problem att gå på restaurang eller fest själv, det gör mig varken generad eller rädd. Jag trivs väldigt bra i mitt eget sällskap.

Britt och dottern Victoria Sellers.

Britt och dottern Victoria Sellers.

Foto: IBL

Krossat hjärta

Den livskamrat som Britt tillbringat längst tid tillsammans med är chihuahuan Tequila. När hunden i september 2016 dog i en bakterieinfektion skrev Britt på Facebook: ”Mitt hjärta är krossat i småbitar och kommer aldrig att läka.”

– Efter Tequilas död var jag utslagen i nästan ett år. Jag hade inga planer på att skaffa en ny hund, men när jag i mars förra året körde bil i Los Angeles såg jag en man promenera med en hund som såg så konstig ut. På ren impuls stannade jag bilen och gick fram till honom och frågade vad det var för hund som han hade. Han förklarade att det var en omplaceringshund som han var fosterpappa åt.

Läs också: Hunden Kellbo misshandlades och lämnades: Man blir chockad

Mötet fick Britt att bestämma sig för att hon ville göra samma sak.

– Efter att ha lämnat alla möjliga upplysningar om mig själv blev jag till slut godkänd som fostermamma. Min hund Bowie blev väldigt misshandlad i sitt förra hem och var så undernärd att ryggraden stack upp. När jag fick henne vägde hon 2,8 kilo, nu väger 4 kilo. Hon är en väldigt viktig del av mitt liv, säger Britt och klappar Bowie som yrvaket kikar upp från fåtöljen bredvid där hon ligger omstoppad med päls och kashmir.

– Det var någonting som styrde mig till just Bowie. Jag kände att jag var tvungen att ta hand om henne och ge henne ett bra liv, och det har jag gjort.

Sedan Bowie kom till sin nya matte har hon fått vänja sig vid att flygpendla mellan Los Angeles och Stockholm. Britt själv njuter av att hela tiden vara igång och att fortsätta jobba.

– Det är kul! Jag gillar att underhålla folk. När publiken applåderar och ser nöjd ut känner jag stor tillfredsställelse. Jobbet har alltid kommit före allting annat i mitt liv. Det är det enda som jag känner att jag kan riktigt bra.

Det här är Britt Ekland!

Yrke: Skådespelerska.

Ålder: 75 år.

Familj: Barnen Victoria Sellers, 53, Nicholai Adler, 44, T J (Thomas Jefferson) McDonnell, 30, samt två barnbarn och hunden Bowie.

Bor: I hus i Hollywood, Los Angeles. Har även ett lantställe på Dalarö i Stockholms skärgård.

Vilket är ditt livs största misstag?

– Att jag för tio år sedan sålde mitt hus i Londonstadsdelen Chelsea som jag hade ägt i 24 år. Jag sålde huset precis innan bostadspriserna gick upp. Strax efter försäljningen var det värt en halv miljon pund mer än vad jag hade fått för det.

Vilken är din käraste ägodel?

– Mitt hus i Los Angeles som jag har ägt sedan 1969.

Vilken är din största extravagans i vardagen?

– Jag unnar mig allt jag vill ha. Jag tycker inte att man ska vara restriktiv mot sig själv om man har ekonomiska medel. Däremot är jag inte intresserad av lyx. Jag skulle aldrig gå och köpa en Louis Vuitton-väska eller en Balmainklänning. Jag kör med lite billigare märken.

Vilket är ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– När min äldste son Nicholai ringde mig juldagen 2012 och sa: ”Mamma, vi ska ha barn!” Jag skrek rakt ut av lycka där jag stod i mitt hotellrum i England.

Hur finner du sinnesro?

– Sinnesro är inte lätt att hitta. Det är därför jag måste ha hund. Min hund Bowie dämpar mycket av den oro och ångest som jag har inombords. Hennes lugn smittar av sig på mig.

Var tillbringar du helst sommaren?

– Semestern kommer jag i vanlig ordning att tillbringa på Dalarö. Det finns alltid saker att göra där. Bara att klippa gräset på min egendom tar tre timmar.

Hur är vänskapen med kollegan Marie Göranzon?

– Vi har känt varandra sedan vi som 17-åringar kom in på Calle Flygares teaterskola. När vi var unga skrev vi brev till varandra och när jag är i Sverige ringer vi till varandra nästan varje dag. Vi talar om allt: konst, teater, film, barn och barnbarn.

– Jag har sett det mesta som både Marie och Janne (Malmsjö) har gjort på scenen, men Marie förbjuder mig att komma på hennes premiärer.

Läs också: Marie Göranzon: Vill man inte byta karl får man byta jobb

Läs också:

Här är deltagarna i ”Let’s dance” 2018

Margaretas succé i Hollywood: ”De ville ta selfies på röda mattan”

Därför nobbade Peter Stormare James Bond: ”Uruselt”