Carina Bergfeldt är gravid – berättar om tuffa kampen

Carina Bergfeldt under presentationen av sommarpratare i P1 2018.
SVT-korrespondenten Carina Bergfeldt väntar barn. Hon berättar själv den glada nyheten på Instagram i ett känslosamt inlägg – och ger samtidigt en känga till alla som öppet frågat om hon inte längtar efter barn. "Ge fan i att fråga, även om det kryper i dig av nyfikenhet", skriver hon i inlägget.

Carina Bergfeldt, 39, har gjort en kometkarriär på SVT och är i dag tv-kanalens omtyckta och populära USA-korrespondent – en dröm hon har haft i hela sitt liv. Samtidigt som vi har sett henne analysera det politiska läget i Vita huset eller direktrapportera från skogsbränderna i Kalifornien, har hon de senaste två åren försökt att bli gravid.

Carina Bergfedlt med maken Jesper Zølk.
Carina Bergfedlt med maken Jesper Zølk. Foto: Privat
Annons

På Instagram berättar hon nu om den tuffa resan som hon och maken Jesper Zølk gått igenom – och att hon nu äntligen väntar barn.

”I ett hotellrum i Panama fick Jesper och jag reda på att vi ska ha barn. Han skrattade. Jag grät”, skriver hon på Instagram. På bilderna hon publicerar syns hon själv gråta glädjetårar och man får också se en liten filmsnutt från ultraljudet.

Annons

Carina Bergfeldt försökte bli gravid i två år

Mitt i lyckoruset berättar Carina Bergfeldt att hon och maken har försökt få barn i två år. ”Nästan två år av misslyckade försök, misslyckad IVF, misslyckad inseminering, hormoner och sprutor och östrogen och annat elände, och till sist, en liten person som genom ett mirakel bestämde sig för att bli till på naturlig väg”.

Samtidigt vill hon passa på att ge en känga åt alla de som har tyckt sig ha rätt att kommentera eller fråga om det inte är dags för barn snart, utan att ha en aning om vad paret genomgått. Hon berättar om främlingar som kommenterat med bebisemojis när hon lagt ut en bild på sig själv och maken, folk som mejlat att hon borde ”skaffa ett kärleksbarn” och bekanta som i all välmening upplust henne om att karriären inte är allt. Eller klassikern – att bara man slappnar av så löser sig allt.

Orden har tagit hårt på Carina Bergfeldt.

”Jag har blivit så fruktansvärt ledsen varje gång. Jag tror inte att en enda har haft en elak avsikt med sina ord. Det spelar ingen roll. Det gör lika ont ändå.”

Annons

”Ge fan i att fråga”

Hon ryter ifrån ordentligt och påminner om att ingen har något att göra med andra människors reproduktion. ”Ge fan i att fråga, även om det kryper i dig av nyfikenhet. Du har ingen aning om vad folk kan ha gått igenom som de kanske inte vill dela med just dig.”

I sitt Instagraminlägg vill hon också sprida lite kärlek till alla andra som kämpar för att bli gravida och påminner om att de inte är ensamma.

View this post on Instagram

I ett hotellrum i Panama fick Jesper och jag reda på att vi ska ha barn. Han skrattade. Jag grät. Nästan två år av misslyckade försök, misslyckad IVF, misslyckad inseminering, hormoner och sprutor och östrogen och annat elände, och till sist, en liten person som genom ett mirakel bestämde sig för att bli till på naturlig väg. Jag skulle kunna stanna där, och bara säga att vi är så glada att det gick till slut, men jag har under den här eländiga resans gång insett hur totalt omdömeslösa människor kan vara. Totala främlingar som kommenterar med bebisemojis i sociala medier när jag lägger ut en bild på oss, folk som kommit fram/mejlat mig och ”i all välmening” uppmanat mig att ”skaffa ett kärleksbarn”. Bekanta som berättat att jag måste komma ihåg att karriären ”inte är allt”. Personer som säger att ”bara vi slappnar av så löser det sig”. Jag har blivit så fruktansvärt ledsen varje gång. Jag tror inte att en enda har haft en elak avsikt med sina ord. Det spelar ingen roll. Det gör lika ont ändå. Det känns jätteviktigt för mig att samtidigt som jag berättar att jag äntligen är gravid också först och främst säga till er som kämpar att jag skickar all kärlek i världen, att ni inte är ensamma, men det känns också viktigt att säga till er som tycker att ni har med andras reproduktion att göra att nej, det har ni inte. Ge fan i att fråga, även om det kryper i dig av nyfikenhet. Du har ingen aning om vad folk kan ha gått igenom som de kanske inte vill dela med just dig. Låt folk berätta om – och när – de själva vill. Som nu. Jag är så fruktansvärt glad att den lilla människan i min mage får Jesper som pappa. Det är den finaste presenten jag kan ge till ett barn.

A post shared by Carina Bergfeldt (@cbergfeldt) on

Träffade Jesper Zølk på semestern

Carina Bergfeldt träffade kärleken i den danske journalisten Jesper Zølk under en semester hemma i Sverige och inledde då ett distansförhållande.

– Det sa inte klick, det sa snarare bang bom smack, och nu har vi helt enkelt gett oss tusan på att det ska fungera, trots 6 500 kilometer emellan. Jag får ju inte lämna landet, så han får alltid komma hit, och då är det bara att be till högre makter att inget stort händer just de dagarna. Men första tillfället han kom och hälsade på så kom orkanen Irma. Jag fick pussa honom i hallen och säga ”välkommen”, och sedan gå in i studion, har hon tidigare berättat för allas.se.

Paret gifte sig i juni i år. I sitt känslosamma Instagraminlägg hyllar hon maken och skriver att den bästa presenten hennes lilla barn kan få är honom som pappa.

I sitt hyllade sommarprat i P1, som sändes i juni i år, berättade Carina Bergfeldt öppet om sin tuffa uppväxt med en våldsam pappa.

– Jag fick berättat för mig vad jag var, innan jag hade en chans att bestämma det själv. Jag var en snorgris och en ungjävel, sa hon bland annat samtidigt som hon berättade att hon hittade tröst i skrivandet.

Vid sidan av jobbet som korrespondent, har Carina Bergfeldt också gjort en dokumentärfilm om hur hon hittade en hemlig bror i USA via ett DNA-test. Gensvaret från tittarna blev stort.

– Det är väldigt häftigt! Jag har fått så mycket fina historier där folk berättar om försvunna halvsyskon som de har hittat. Eller familjer där man har vägrat att ta emot en tidigare försvunnen släkting, och motsatsen där de mottagits med öppna armar. Jag är så tacksam för alla som hört av sig. Det är verkligen en jättebonus att så många har engagerat sig, har hon tidigare sagt.

Foto: TT

Mer nöjesinnehåll från allas.se: