Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carina Bergfeldt ryter ifrån på Instagram: ”Duger som man är”

27 nov, 2020 
Minna Wallén-Widung
Carina Bergfeldt, som nyligen anlitade Filippa Rådin som stylist, sitter i en soffa på Kristallengalan 2020.
SVT-journalisten ryter ännu en gång ifrån på Instagram. Den här gången handlar det om kommentarer hon fått där hon påstås uppmuntra till vikthets, för att hon nyligen berättade att hon anlitat en stylist som ska hjälpa henne att känna sig bekväm i tv-rutan.”Jag hoppas att INGEN tolkar det som att man inte duger som man är”, skriver hon bland annat i inlägget.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I början av hösten blev det offentligt att den omåttligt populära SVT-journalisten Carina Bergfeldt, vars rapporter om det politiska läget i USA vi länge har kunnat ta del av i tv-rutan, tar över talkshowen Skavlan. Efter 20 år som programledare för den egna showen, har Fredrik Skavlan bestämt sig för att vara föräldraledig under våren 2021, och frågade då Carina om hon ville bli hans ersättare under tiden.

5 saker du kanske inte visste om Carina BergfeldtBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Carina Bergfeldt

De senaste månaderna har Carina Bergfeldt gett sina följare på Instagram små hintar hur hon och redaktionen jobbar för att ro hela projektet i hamn – redan i januari ska det första avsnittet sändas. Och nyligen berättade hon att hon också fått möjlighet att välja en stylist som skulle hjälpa henne med kläder inför premiären. Hon valde Filippa Rådin efter att ha sett bilder på skiddrottningen Anja Pärsson, som stylats av just Filippa som också är gift med henne.

Carina Bergfeldt om att anlita stylisten Filippa Rådin

Så här skrev Carina om det hela:

Annons

”Det finns sa manga programledare som ar typ 175 langa och vager 55 kilo, men jag – med mina 164 centimeter och mina extra gravidkilon som inte försvinner – vill ocksa kanna mig fin och trygg i min kropp nar jag staller mig framfor sisadar 1.6 miljoner tittare i januari som bland annat har en massa åsikter om hur jag ser ut.”

Tillsammans med Filippa tillbringade hon tidigare i veckan hela åtta timmar åt att prova olika kläder och tillsammans välja ut outfits till de kommande sändningarna. Att Carina var nöjd med dagen gick inte att ta miste på i ett senare inlägg, men en drös ovälkomna kommentarer lade snabbt sordin på den goda stämningen.

Carina Bergfeldt om kommentarerna på Instagram

I ett nytt, långt inlägg beskriver hon känslan av att aldrig kunna göra rätt.

”Igår, när jag träffade Filippa, la jag först bara ut en kort text om att jag verkligen ville ha just henne som stylist. Jag lät bli att skriva varför, för jag tänkte att det kunde missförstås. Då skickade dansken ett meddelande och frågade varför jag inte berättade anledningen. Att det är relaterbart att vilja vara bekväm i sin kropp. Så då skrev jag om. Och då fick jag ett flertal meddelanden om vilken dålig förebild jag var för unga kvinnor, att jag borde agera på ett sätt som inte uppmuntrar till vikthets.”

Annons

Dansken är Carinas man, den danske journalisten Jesper Zølk som hon har sonen Hamilton ihop med. Hon känner sig nödgad att också förklara för sina följare vad det egentligen var hon ville förmedla med sitt inlägg.

Carina Bergfeldt ryter ifrån

Carina skriver bland annat att det finns en mall för hur man ska se ut i tv, och att hon inte passar in i den. Vidare skriver hon att hon har fött barn, vilket förändrar kroppen och det kan ta tid att anpassa sig till sitt nya jag. Carina berättar också om alla de kränkande kommentarer om sin kropp hon regelbundet får av främlingar:

”Jag har ett jobb där främmande människor med regelbundenhet kommenterar mitt utseende. Jag har fått höra av en man att jag har en ”så bred röv att hela inte syns trots att jag har storbildsteve”. En annan person skrev om ”min härligt rultiga kropp”. En tredje om att det märktes att Jesper var på besök i USA för att jag såg ”tillfredsställd” ut i rutan. Och nu, när jag la ut bilder igår och skrev att jag kände mig fin, ja... då går någon kvinna in direkt och berättar om hur jag absolut inte ska ha knytblusar. Allvarligt. What. The. Fuck.”

Annons

Handlar om att vara bekväm i sin kropp

I inlägget skriver Carina också att det för henne inte handlar om att gå ner tio kilo eller växa till sig tio centimeter – det är omöjligt. För henne handlar det istället om att det enkla faktum att hon vill känna sig så fin som möjligt i den kropp hon har.

”Så jag hoppas att INGEN tolkar det som att man inte duger som man är. Det gör du, alldeles utmärkt. Det är bara fantastiskt med folk som tar fram det absolut bästa i en - precis som man är”, skriver hon.

Här kan du läsa hela hennes inlägg:

I kommentarsfältet får hon många stöttande kommentarer från sina följare som verkar hålla med i hennes åsikter.

Det kom fram igår i texten och på nytt idag. Förstår man inte det så är det inte ditt fel. Alla vill känna sig bekväma i sin kropp och fin och bekväm i kläderna. Den som säger något annat ljuger. Du är fortfarande klok. Däremot undrar man om hur vissa människor fungerar”, skriver en av dem.

Annons