Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carina Bergfeldt om makens stöd: ”Jobbar med mina monster i huvudet”

31 jan, 2020 
Minna Wallén-Widung
Carina Bergfeldt och Rolf Lassgård i Skavlan.
Foto: Karin Törnblom/TT
I sitt sommarprat berättade SVT-journalisten Carina Bergfeldt om sin tuffa uppväxt och om den dåliga självkänsla hon ofta brottas med som en följd. I dag är maken Jesper Zølk ett stort stöd när de mörka tankarna börjar komma.
– Det som är så fantastiskt med Jesper är att han aldrig någonsin har sagt "skärp dig" till mig, säger hon i SVT-programmet Skavlan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Carina Bergfeldt, 39, har de senaste åren jobbat som utrikeskorrespondent för SVT i USA och snabbt blivit väldigt populär bland tittarna. Även innan sin debut i tv-rutan gjorde hon en spikrak karriär och vann bland annat Stora journalistpriset 2012.

Carina Bergfeldt vinner Stora journalistpriset 2012.
Carina Bergfeldt vann Stora journalistpriset 2012. Foto: Christine Olsson/TT

Men trots att hon yrkesmässigt har haft stora framgångar, har hennes liv också kantats av svårigheter. När hon 2019 sommarpratade i P1, berättade hon öppenhjärtigt om sin svåra uppväxt med en pappa som utövade såväl fysiskt som psykiskt våld mot sin närmaste familj.

”Jag fick berättat för mig vad jag var, innan jag hade en chans att bestämma det själv. Jag var en snorgris och en ungjävel”, sa hon då.

Annons

Även om hon redan för många år sedan bröt all kontakt med sin pappa, har den tuffa barndomen och alla hårda ord satt djupa spår i Carina Bergfeldt. På sitt populära Instagram-konto beskriver hon hur hon har en röst i sitt huvud som ständigt försöker trycka ner henne. Hur hon på ett professionellt plan kan ha ett gott självförtroende och samtidigt ha noll självkänsla på det personliga planet.

Carina Bergfeldt i Skavlan

I SVT-programmet Skavlan berättar nu Carina Bergfeldt om hur mycket maken Jesper Zølk, som hon träffade och gifte sig med i Washington, har betytt för henne och hur han stöttar henne när de mörka tankarna smyger sig på. Tidigare har hon fått höra att hon ska "skärpa sig" när hon berättat om rösten.

– Det som är så fantastiskt med Jesper är att han aldrig någonsin har sagt "skärp dig" till mig. Jag förklarade att för mig är det helt normalt att man slutar älska mig efter tio timmar, det är inte konstigt, säger hon i programmet.

Carina Bergfeldt i SVT-programmet Skavlan tillsammans med Rolf Lassgård.
Carina Bergfeldt i Skavlan, här tillsammans med skådespelaren Rolf Lassgård. Foto: Karin Törnblom/TT

Hon berättar att maken hittat ett lika genialt som romantiskt sätt att hantera sin hustrus känslor på.

Annons

– Hans lösning på det problemet är att varje morgon klockan sex, när vi är på olika ställen i världen, så skickar han ett sms till mig som jag har när jag vaknar. Där skriver han att han älskar mig idag också, att han stannar kvar och att jag inte behöver vara orolig.

Bröllopspresenten – en påse med lappar

Carina Bergfeldt berättar vidare i programmet att hon i bröllopspresent av maken fick en stor påse full med lappar han skrivit. När inte det dagliga sms:et lyckas få tyst på rösten ska hon ta en lapp.

– Det är väldigt häftigt att för första gången i sitt liv ha en partner som jobbar med mina monster i huvudet, snarare än att försöka motarbeta dem, säger hon i Skavlan.

På Instagram utvecklar hon sina tankar.

"Vetskapen att han ställer klockan för att få mig att vakna trygg, är bland det finaste jag vet, och jag märkte på de 4000 mejl och meddelanden jag fick efter sommarpratet hur många som delade samma känsla, som hade liknande uppväxter, och som längtade efter att hitta sätt - och människor - som skulle hjälpa dem att jobba med, inte mot, sina sår", skriver hon i inlägget.

Annons
Visa det här inlägget på Instagram

I mitt sommarprat försökte jag förklara det här med att leva med monster i huvudet, (förhoppningsvis utan att låta alltför konstig på kuppen). Hur det är att ha en liten djävul sittandes på axeln. Hur ditt självförtroende gällande professionella prestationer kan vara på topp, men din självkänsla gällande dig som person kan vara på noll, på grund av vad människor sagt och gjort mot dig som liten. Väldigt tidigt när jag träffade Jesper, berättade jag om rösten. Han reagerade annorlunda än alla partners jag någonsin haft. Inga ”skärp dig”, eller ”det måste du sluta med”. Han bad mig förklara hur det händer, vad den säger, hur snart det börjar. Vi kom fram till att det fanns ett fönster på ett par minuter, mellan att jag vaknade och att den elaka rösten vaknade. Och vi kom fram till att jag i princip aldrig vaknade innan 06. Så från och med den dagen är kl 06, var jag än befinner mig i världen, ”international morning time”, och varje dag som vi varit från varandra finns det ett sms som väntar på mig när jag slår upp ögonen. Där det står att han finns kvar. Att han stannar. Även de dagar då vi bråkat dagen innan finns det där. För att försäkra mig om att även om det inte är tipp topp just där och då, så kommer det bli det igen. Vetskapen att han ställer klockan för att få mig att vakna trygg, är bland det finaste jag vet, och jag märkte på de 4000 mejl och meddelanden jag fick efter sommarpratet hur många som delade samma känsla, som hade liknande uppväxter, och som längtade efter att hitta sätt - och människor - som skulle hjälpa dem att jobba med, inte mot, sina sår. Så jag blev glad av att få en fråga om det i Skavlan. I morgon kväll sänds hela intervjun i @skavlantvshow SVT1 kl 21.

Ett inlägg delat av Carina Bergfeldt (@cbergfeldt)

Carina Bergfeldt väntar barn

Carina Bergfeldt och Jesper Zølk väntar sitt första barn tillsammans och har nu flyttat hem till Sverige. Nyligen avslöjade hon könet på bebisen – en pojke. Carina Bergfeldt har varit öppna med sin långa kamp för att bli gravid.

Carina Bergfeldt med maken Jesper Zølk.
Carina Bergfeldt tillsammans med maken Jesper Zølk. Foto: Privat

”Nästan två år av misslyckade försök, misslyckad IVF, misslyckad inseminering, hormoner och sprutor och östrogen och annat elände, och till sist, en liten person som genom ett mirakel bestämde sig för att bli till på naturlig väg”, skrev hon på Instagram i slutet av oktober.

Skavlan sänds fredagen den 31 januari klockan 21.00 i SVT1 och på SVT Play.

Annons