Carola Häggkvist om skilsmässan, barnen och pojkvännen

Porträtt av Carola Häggkvist som i stor intervju berättar om skilsmässan, barnen och kärleken.
Dottern Zoe sjunger, precis som mamma. Amadeus spelar elitfotboll och sedan han blivit vuxen känner 
Carola att hon fått tillbaka min son efter de tuffa åren som följde skilsmässan. ”I dag har vi en stark och vänskaplig relation”, säger Carola som känner att hon befinner sig på en plats i 
livet där hon har det bästa framför sig.

Förberedelserna i slottsladan vid Steninge slottsby är i full gång och Carola Häggkvist berättar att inför årets julkonserter ska taket vara helt utbytt.

– I år ska ingen frysa, utbrister hon och drar åt det svarta skinnskärpet kring midjan på den färgstarka klänningen. Hon förklarar att man har försökt att behålla det genuina i ladan och att det måste vara springor i den för att den inte ska rasa.

– Den är stor som en hangar, en katedral, och sedan har vi den här fina väggen som nästan ser ut som ett kyrkfönster, säger hon och pekar mot den bortre väggen, där scenen kommer stå.

Mamma till Zoe och Amadeus

Carola rör sig hemvant mellan byggnaderna, slottsbyn har blivit hennes hem. Hon har bara bott här i 1,5 år, men stormtrivs.

– Zoe har just börjat på en skola inte långt härifrån och hon cyklar dit varje dag, vilket är jätteskönt. Nu slipper jag skjutsa till Bromma tidiga morgnar i rusningstrafiken.

Zoe, redan skoltjej. Och med en mamma som artist är dottern scenvan. Carola berättar att på sin födelsedag fyllde hon ladan med tusen personer och höll en konsert.

– Det var en fantastisk dag. Det finaste minnet är nog när Zoe och jag sjöng Stand by me tillsammans.

Jag brukar säga till Zoe att hon föddes i mitt hjärta

Dottern Zoe började fråga om sitt ursprung redan när hon var 3 år.

– Vi har haft många väldigt fina och öppna samtal kring vad adoption innebär. Detta bör ju vara något väldigt naturligt, det handlar ju om att man bjuder in en individ i en familjegemenskap. Blod är tjockare än vatten, men kärlek är starkare än blod. Kärleken är den absolut största kraften och jag brukar säga till min dotter att hon föddes i mitt hjärta och att hennes ”magmamma”, som idag inte längre lever, är glad över att vi två har varandra.

Carola på scen tillsammans med dottern Zoe. I bakgrunden syns Carolas pojkvän Jimmy.

Zoe och Carola sjöng tillsammans på födelsedagsfesten. I bakgrunden kompar Carolas pojkvän Jimmy. Foto: TT

Med i Så mycket bättre

Carola är inte det minsta rädd för att bli äldre.

– Att vara på andra sidan 50 tycker jag är fantastiskt. Åldern ger mig en knuff i att göra verklighet av mina drömmar eftersom jag inser att jag inte är 27 längre. Födelsedagar blir på så vis en positiv väckarklocka. En del kanske inte tror att jag har det kämpigt, men det är klart att jag går runt med krämpor, jag har smärtor i knäet och så. Men jag fokuserar aldrig på mina laster eller på det som gör ont utan i stället på det jag kan. Jag lägger all energi på min spetskompetens och får på så vis mer gjort, säger hon.

– Jag älskar att få känna mig produktiv och kreativ. Skulle jag vänta med att leverera fullt ut tills jag är smärtfri, har en ring på fingret eller tills jag är så smal som jag egentligen önskar då skulle jag ju inte få mycket gjort.

Känslan att Carola någonsin tar det lugnt finns inte riktigt där.

– Jag är väldigt intagande och på gudstjänst och med mina vänner samlar jag ny energi. Jag ser till att få marginaler i mitt liv. Jag brister också när oväntade saker i livet sker, erkänner hon och vi kommer in på ämnet utbrändhet.

Jag fokuserar aldrig på det som gör ont

Hon tror att utbrändhet till stor del har med våra val och vårt kompromissande att göra.

– Alla har ju inte förmånen att som jag kunna känna in varje val eller jobbuppdrag. Men för mig har det känts viktigt att inte bara säga ja till allt. Jag tror att om man kompromissar med ett jobb som man kanske inte känner sig helt bekväm med i själen, då mår man inte bra. Besluten måste få gå i enlighet med visionen för mitt liv. Att till exempel vara med i ännu en säsong av Så mycket bättre kändes inte som ett svårt val.

– Det var ju en positiv upplevelse för mig redan första gången så jag kände att det var en förmån att få vara med på det här 10-årsjubileet. Programmet lägger fokus på musik och karriär och det blir oftast en väldigt härlig och spännande dynamik mellan de artister som träffas. Så mycket bättre har blivit en ögonöppnare för mig när det kommer till att prata om hur andra artister talar, resonerar och är mot varandra.

Carola

”Åldern ger mig en knuff i att göra verklighet av mina drömmar eftersom jag inser att jag inte är 27 längre”, säger Carola. Foto: Frida Funemyr

Inspirerad av Miss Li

Men Carola erkänner att kanske blev hon mer tajt med första omgångens deltagare än årets.

– Det beror främst om att vi inte spelade in under lika många dagar samtidigt i år. Miss Li är den som jag bondade bäst med. Hon inspirerar mig och har precis som jag en frikyrklig bakgrund. Carola berättar att under programmets gång inspirerade Miss Li henne att ta ännu mer plats på scen.

– Vi fick en fin kontakt. Sedan hade ju jag och Danny väldigt kul ihop! Alla öppnade upp sig och jag hade inte tänkt att bli så emotionell som jag faktiskt blev, tårarna rann nog varje dag.

Carola beskriver tillfället när hon framförde låten som var tillägnad hennes son.

– Jag känner att sedan Amadeus blivit vuxen så har jag på något vis fått tillbaka min son.

Skilsmässan från Runar tuff

Carola berättar att efter skilsmässan från Runar följde en tuff tid, många turbulenta år. Alla barn påverkats olika under en skilsmässa och det var inte lätt för Amadeus.

Kärlek är starkare än blod

– Nu när han är över 20 år visar han han mer omtanke och respekt för mig och på ett sätt som jag som mamma faktiskt känner att jag behöver. Jag har saknat det.

Carola berättar om tillfället på festen då hon fyllde 50 och blev firad av sitt närmaste gäng i Frankrike. Amadeus hade överraskat henne och sjungit låten A song for mama.

– Åh, jag blir rörd till tårar bara jag tänker på det. Han gjorde det så otroligt fint. Amadeus sjunger superärligt, sådär souligt och modernt. Han är en mycket bättre sångare än jag. Jag klarade inte av den där upplevelsen, det var så starkt och tårarna bara rann, säger Carola och beskriver Amadeus som en son hon aldrig behövt oroa sig för, inte ens under tonårstiden.

– Nej, han har alltid varit väldigt skötsam, gjort läxor, gått till kyrkan, tagit sig till träningarna. Ja, det är enbart fotbollen som gäller nu, men allt har sin tid, menar Carola.

Låten hon valde i Så mycket bättre handlar om att Amadeus idag är Carolas bäste och närmaste vän.

– Han är min son, men idag har vi dessutom en vänskaplig, stark relation och vi kan ha bra och djupa samtal kring middagsbordet, ofta tillsammans med hans flickvän.

Särbo med pojkvännen Jimmy

– Men titta, där kommer Jimpa…. Jimmy kom hit och hälsa! Carolas pojkvän Jimmy Källqvist kommer förbi, iklädd en stickad polo och ett par ljusa jeans.

Carola son Amadeus

– Jag känner att sedan Amadeus blivit vuxen så har jag på något vis fått tillbaka min son, säger Carola Foto: TT

Jimmy och Carola har varit ett par i över fem år och det är en relation som Carola ser på med försiktighet.

– Efter en tuff skilsmässa blir man mer trevande. Vi är fortfarande särbor och jag vill ha det så med tanke på att vi varken är förlovade eller gifta.

Carola erkänner att det är inte heller något som ligger inplanerat inom den närmaste framtiden.

– Vi är inte där ännu. För mig är det viktigaste delen i en relation att man går i takt med varandra. Jag är ganska snabb och då är det kanske inte lätt att hänga med, men jag springer inte alltid. En relation handlar om att kunna samtala och förstå varandra. Jimmy och jag är inte alltid i takt med varandra, men just nu känner jag att vi har en bra struktur och vi finns här för varandra. Men med det sagt är inte ristat i sten att det blir vi.

Aktuell med Carolas advent

Förutom att förberedelserna inför julkonserterna ska Carola spela in serien Carolas advent för TV3.

– Det känns fantastiskt att jag nu får min första egna tv-serie, säger Carola och berättar hur hon i varje program kommer bjuda in två gäster som hon ska sjunga, pyssla, laga mat och äta tillsammans med.

– Advent betyder ju väntan, ankomst och är en enda stor upptrappning inför julen som för mig ju är absoluta toppen av hela året.

Carola tillsammans med pappa Jan 1983.

Carola och pappa Jan 1983. Foto: TT

Ja, julen är verkligen Carola personifierad och för henne som är kristen handlar högtiden främst om att Gud gav det finaste han hade till människan, nämligen Jesus.

– Gud gav räddaren till oss, en gåva vi får ta emot utan att behöva ge något i gengäld. Jag tycker julen bör vara en tid av försoning och frid i hjärtat. Det är något speciellt med barnens tindrande förväntansfulla ögon, det finns något positivt under julen som handlar om generositet.

Slog igenom med Främling

Redan när Carola som 15-åring slog igenom med låten Främling i Melodifestivalen och tackade Gud offentligt har hon också blivit starkt förknippad med sin starka Gudstro.

– Jag har under åren ifrågasatt Gud, inte minst under perioder som varit mer tuffa än andra. Men aldrig någonsin har jag tvivlat på hans existens. Tron finns ständigt med mig i min vardag.

Nu känner Carola att hon befinner sig på en plats i livet där hon har det bästa framför sig.

– Jag har fortfarande massor kvar att ge – både till de som alltid följt mig från början av min karriär men även till den yngre generationen. Jag har bara roligare och roligare, är mig själv allt mer och känner att det till exempel är en ny tid även rent medialt.

Carola säger att hon inte känner sig lika jagad längre. Dessutom kan hon nu, genom sina egna sociala kanaler, med egna ord och bilder berätta om sitt liv.

– Jag har massor av drömmar att förverkliga här i ladan. Det finns fortfarande en stor rocker i mig. Jag vill göra svängig musik och jag vill göra spelningar unplugged här. Samtidigt vill jag starta en artistakademi med terminskurser av olika slag. Bland annat tänker jag ha countrykvällar, gospelfestivaler och även ”Ladies Night”. I den här fina lokalen kommer det att bli Carola hela året!

Sex snabba frågor till Carola

Hur är du som mamma?

– Jag har kul med mina barn och busar gärna. Vi skojar och skrattar mycket, tycker om att spela charader. Jag ger även mina barn en hel del ansvar, jag vill att de ska se att de kan klara av ganska mycket på egen hand. Zoe har jag väl av naturliga skäl curlat lite mer med, men jag tycker att både hon och Amadeus blivit väldigt självständiga och även ärliga individer. De har alltid pratat med mig om det varit något som oroat dem eller om de gjort något som inte känns rätt i hjärtat, vilket visar att de bär på ett samvete.

Vad skrämmer dig?

– När hjärtan hårdnar. När till exempel någon går förbi en skadad person på stan eller när någon vägrar ge sin hjälp till en människa i nöd. Min allra största rädsla såklart att jag själv ska hårdna, att jag förlorar min ödmjukhet.

Vad är ett måste på ditt julbordet?

– Julskinka! Och så brukar min syster göra mammas recept på Janssons frestelse.

Speciellt julminne?

– Åh, jag minns den där högtidliga känslan på mina barndoms julaftnar då pappa brukade åka och tvätta bilen. Han klädde sig i finkostymen och åkte och hälsade ensamma på olika ålderdomshem. Först efter att jag som 13-åring blev kristen tog jag med mig resten av familjen på gudstjänst varje julafton.

Hur ska du fira jul i år?

– Numera har mina julkonserter blivit ett fantastiskt sätt för mig att fira in julen på. Under julhelgen brukar vi åka in till stan och lyssna på Zoe som sjunger i Adolf Fredriks kyrkokör. I år hoppas jag att vi också kan åka till mitt hus i Sydafrika någon gång under jul. Och gärna ta med Amadeus, hans flickvän och hennes mamma också.

Vem är Carola Häggkvist?

  • Namn: Carola Maria Häggkvist
  • Ålder: 53 år.
  • Familj: Barnen Zoe och Amadeus samt katten Busis.
  • Bor: I Steninge Slottsby, Sigtuna.
  • Yrke: Artist.
  • Aktuell: I Så mycket bättre i TV4, Carolas advent, TV3 och julkonserterna Jul med Carola.

Av  Frida Funemyr

Foto:  Frida Funemyr, TT