Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carola om första mötet med dottern Zoe: ”Det är oförglömligt”

13 feb, 2023 
Carola Häggkvist och Zoe Häggkvist
För tio år sedan adopterade Carola, som ensamstående mamma, dottern Zoe från Sydafrika. I en stor intervju med Elle berättar artisten om första mötet med den då tre-åriga flickan – och vad som fick Carola att utöka familjen som ensamstående .
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För två år sedan fick vi följa Carola Häggkvists son Amadeus Sögaards liv i dokumentärserien Amadeus – mer än en son. Amadeus har Carola ihop med Runar Sögaard, som nyligen släSpptes fri efter att ha suttit i fängelse i 439 dagar för bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Carolas andra barn, Zoe, är idag 13 år och adopterades för 10 år sedan från Sydafrika. Carola adopterade dottern som ensamstående mamma. I en ny intervju med tidningen Elle berättar hon om första mötet.

– Jag hade en stark längtan i hjärtat, jag ville få fler barn. Men jag hittade ingen man jag kunde tänka mig att ha barn med. Då ställde jag mig i adoptionskön. Bara tanken – det finns en möjlighet att få bli mamma till ett barn som redan finns och inte har föräldrar – den är så stor. Den har funnits med sedan jag blev fadder 1985, säger hon till tidningen och fortsätter:

Annons

– Jag ställde mig i kön men då var det inte tillåtet för ensamstående att adoptera. När det ändrades hann jag skicka in pappren i sista sekund innan jag blev för gammal. Det gick igenom.

Carola Häggkvist med Zoe Häggkvist och Amadeus Sögaard.
Carola Häggkvist med barnen Zoe och Amadeus.

Besökte barnhemmet

Carola berättar vidare att hon faktiskt ansökte om att bli mamma åt två barn, men fick avslag.

– På intervjun på kommunen vädjade jag till dem att inte se den kända Carola utan en människa med ett mammahjärta. Det gick bra, jag var övertygad om att de skulle säga ja. Men några veckor senare kom beskedet: nej. Det var en chock.

Annons

– I dag kan jag förstå det, men jag tänker ändå på att det fanns två äldre syskon till Zoe. Hon blev omhändertagen i en kåkstad, svårt undernärd, hon höll på att dö. Hon fick vitaminer och mediciner och överlevde precis. Men de andra två barnen vet vi ingenting om i dag. Det sörjer jag.

Vid det första mötet med Zoe satt Carola på knä på golvet när Zoe kom in i rummet med sina närmaste på barnhemmet, finklädd med små röda skor.

– Det är oförglömligt. Det var vi. Vi skulle lära känna varandra. Hon var tre år när hon kom hem till mig. Jag längtade så mycket. Nu är hon 13 och frågar mig om piercing! Hon är en estet, designar egna kläder. Men då, när vi kom hem till Sverige, stod kvällstidningarna där och väntade trots att jag hade bett dem att inte göra det.

Så är Carola som mamma

Carola får i intervjun frågan om hon reflekterat över symboliken i att Carola själv spenderade sin första tid på barnhem.

Annons

– Nej, faktiskt inte. Jag ser det som att alla människor hänger ihop. Min dotter och jag har olika färg på huden, men vi har samma färg på blodet, svarar hon.

Som mamma beskriver sig Carola som curlande, men att hon numera försöker sätta gränser. Hon och barnen skojar mycket, lyssnar mycket på musik och dansar ofta i köket, berättar hon.

– Men jag har haft ett ständigt dåligt samvete eftersom jag jobbar så mycket. Ibland har jag känt att jag inte räckt till. Ibland har jag verkligen önskat att jag hade haft min mamma och pappa i livet, och en man, och några anställda, haha! Jag är ärlig och tydlig som mamma. Har lärt barnen att det är viktigt att säga förlåt, att aldrig ha något ouppklarat när man går och lägger sig.

Zoe är idag 13 år och fick i 13-årspresent en kattunge, som döptes till Gucci.

”Zoe var nästan stum av beundran när hon öppnade presentboxen imorse och hörde ett litet jamande inifrån.. ( Hon var där bara i ca 15 sek, promise. ) Vi är så oerhört glada över att få välkomna denna lilla fina varelse som redan är så trygg, busig och nyfiken. Precis som Busis var som lämnade oss förra våren på ålderns höst”, skrev Carola på sin Instagram då.

Annons