Carolina Gynning om uppbrottet och ångesten

Carolina gynning med döttraran och i ateljen

Efter uppbrottet från barnens far har livet varit tungt. Nu gläds Carolina Gynning åt att fira 40-årsdagen på Ibiza och hoppas att mediets spådom ska slå in. "Det där galna finns kvar inom mig", säger hon.

Snart fyller Carolina Gynning 40 år, och det ska hon fira stort på sin älskade ö Ibiza.

– Det är förstås underbart med förmånen att få bli äldre, samtidigt skulle jag inte ha något emot att stanna i den här åldern några år. Livet är så roligt, och jag vill inte att det ska försvinna.

Hon har redan hunnit med mycket. Allt från att jobba utomlands som fotomodell i tio år – till att vinna dokusåpan Big brother 2004.

– Då var jag ung och ganska galen. Nu är jag en mogen kvinna som vet vad jag gör och vad jag vill. Men det där galna finns ändå kvar inom mig, man vill ju inte bli tråkig, avslutar hon med ett skratt.

De senaste åren har hon livnärt sig som konstnär och designer, hon har skrivit fem böcker och varit programledare för flera olika tv-program. Dessutom har hon testat på att vara skådespelare på film och tv.

Läs också: Helena Bergström: ”Mina barn har råkat ut för jobbiga saker”

Senast med komediserierna Lingonligan och Torpederna.

Utöver mångsysslande entreprenör är hon också mamma till Alicia, 6, och Adele, 4.

Carolina och pappan till döttrarna, Alexander Lydecker, gick skilda vägar i mars i år. I samband med avslöjandet förklarade hon att paret valt att fortsätta umgås som vänner.

Men tiden efter separationen har varit tung för Carolina. På sin blogg skriver hon om känslorna som går upp och ner:

Kan inte förstå när den här dippen efter skilsmässan ska försvinna. Vårt förhållande hade varit skit länge så det var mer eller mindre på tiden att vi separerade. Men det gör ju inte saken enklare tydligen. Jag trodde att jag skulle flyga högt över ängarna, i stället kändes det som att jag kraschlandade med ett flygplan ut från ett berg. Jag har mått fruktansvärt dåligt, känt mig misslyckad. Tagit på mig skulden själv när det verkligen inte bara är en person som gör att en relation kraschar.

Carolina och hennes döttrar i en kampanj för Ellos.

Carolina och hennes döttrar är aktuella i en kampanj för Ellos. Bild: Jonatan Hultman/Ellos

Bearbetat smärta

Carolina berättar att hon alltid varit en mycket impulsiv person och har till och från mycket ångest.

– På senare år har jag gått i terapi för att lära mig att hantera min självdestruktivitet och ta hand om mig själv bättre. Men allt jag varit med om är ändå en del av mig. Det handlar om att hela tiden jobba med sig själv. Ska jag se något positivt med det hela har ångesten varit bra i mitt konstnärskap, ångesten och svärtan är en fördel där. Genom konsten har jag bearbetat mycket smärta.

Numera är det ridningen som blivit räddningen när det mörka tar över.

– Hästen och stallet är väldigt ångestbefriande. Innan jag började rida kände jag att jag behövde något nytt, och det har blivit min häst. När jag åker från stallet mår jag mycket bättre. Hästar har en fantastisk inverkan på ångest.

Läs också: Egna hästen är bästa sporren för cp-skadade Louisa

Det händer fortfarande att hon får panikångestattacker.

– Den delen har blivit ännu värre sedan barnen föddes, då jag har två små tjejer att oroa mig ännu mer för. Men jag har blivit bättre på att hantera panikattackerna. De kan komma trots att jag trivs bra med mitt liv och har det väldigt bra med allt.

En stor orsak till panikångesten tror Carolina beror på alla de droger hon tog under sin modellkarriär.

Den berättar hon om i sin debutbok,  självbiografin Ego girl, som gavs ut 2005 och i dag har sålt i över 300 000 exemplar.

Upptäckt i Falsterbo

När Gynning studerade i gymnasiet på Spyken i Lund upptäcktes hon en dag vid busshållplatsen hemma i Falsterbo av en talangscout från Malmös största modellagentur Sweden Models.

Hennes första kampanj var ett sminkmärke som följdes av en karriär som fotomodell i städer som Milano, Paris och Aten.

Vardagen präglades av droger, ätstörningar och relationer med män som utnyttjade henne.

Dokusåpan Big brother – som Carolina deltog i 2004 och vann efter 108 dagar inspärrad i ett hus – blev som en sorts avgiftningsklinik för henne.

Läs också: Connie växte upp med missbruk: Som barn är man lojal vad som än händer

Plötsligt var hon ett känt ansikte nästan överallt i Sverige. Hon deltog i Let’s dance och började jobba som programledare för talkshowen Förkväll tillsammans med bland andra Carina Berg och Kayo. Senare även med Idol, samt det första egna programmet I huvudet på Gynning och Stjärnor på is.

– I början fick jag kämpa mot många fördomar. Det tog tid att bli av med stämpeln som något av en korkad bimbo. Många trodde säkert att jag bara halkat in på ett bananskal. De hade ingen aning om att jag jobbat tio år som modell och haft utställningar som konstnär.

Carolina Gynning och mamma Agneta Gynning har en nära relation.

Carolina Gynning och mamma Agneta Gynning har en nära relation. Bild: IBL

Nära band till mamma

Att vara en mångsysslande affärskvinna är något som passar Carolina mycket bra.

– Jag är och har nog alltid varit väldigt driven som person. Jag är inte precis den som ligger på latsidan. Snarare har jag väldigt mycket energi och är också en rastlös själ, så jag vill att det ska hända saker hela tiden.

Konsten finns långt bakåt i Gynningsläkten – och hennes mamma Agneta har arbetat många år som skulptör.

– Mamma öppnade den här världen för mig och är min stora förebild. Hon har alltid uppmuntrat och stöttat mig. Jag ställde mig framför staffliet redan som sjuåring första gången och hade min första utställning då jag var 15 år och hade skissat i blyerts.

Läs också: Lars Lerin om sitt mörka förflutna: Gjort så många kränkande saker

– Därför är det fantastiskt roligt att vi i dag har utställningar tillsammans. Hon med sina skulpturer och jag med mina tavlor. Mamma betyder enormt mycket för mig och vi har en väldigt nära relation.

I sin egen mammaroll kan hon ibland känna sig otillräcklig.

– Ibland har jag kanske lite för höga krav på mig själv, och då kan det ta stopp. Jag vill klara av allting. Att vara en bra mamma och framgångsrik inom mitt yrke. Jag vill gärna ha barnen nära hela tiden, men måste ibland ta hjälp av en barnflicka. Helst så sällan som möjligt, förklarar hon.

Carolina Gynning på sitt älskade Ibiza.

Klädkampanjen är fotograferad på Carolina Gynnings älskade Ibiza. Bild: Jonatan Hultman/Ellos

Spådd att bli skådis

En av Carolinas drömmar har också varit att jobba som skådespelare – och 2004, innan hon medverkade i Big brother – kom debuten i den franska filmen Happily ever after. I denna spelade även superstjärnan Johnny Depp.

– Tyvärr hade vi inga scener mot varandra, så vi träffades aldrig. Det hade varit fantastiskt annars, ler hon.

2012 var det dags för nästa film, svenska Blondie, och där agerade Carolina i en av huvudrollerna.

Trots att Gynning hyllades av både recensenter och publik hände ingenting efteråt.

– Jag tänkte att nu kommer de att ösa roller över mig. I stället blev det helt tyst. Det är klart att jag tyckte det var jobbigt och började tvivla på mig själv. Samtidigt blev jag mamma två gånger inom loppet av två år, så de tänkte väl att jag är hemma med barn, berättar Carolina.

Men nu har det börjat hända saker.

– Ärligt talat var jag aldrig så orolig. Jag har varit hos olika medier och alla har sagt att de ser mig som skådespelerska i framtiden, skrattar Carolina.

Läs också: Terry Evans: Andarna sa att hon skulle bli min

Det här är Carolina Gynning!

Namn: Carolina Gynning.
Född: 6 oktober 1978 i Helsingborg.
Familj: Döttrarna Alicia, 6 år och Adele, 4 år.
Bor: I en villa på 250 kvadratmeter på Ekerö utanför Stockholm.
Yrke: Konstnär, formgivare, programledare, författare, skådespelare, bloggare.
Bästa egenskap: Positiv.
Sämsta egenskap: Otålig.
Största fobin: Har inga.
Aktuell med: Ellos mor och dotter-kampanj.

Text: Joakim Löwing
Foto: Cecilia Cia Liljeton, Johan Hultman/Ellos, IBL 

Läs också:

Britt Ekland, 75: Jag trivs som singel just nu

Marie Göranzon: Vill man inte byta karl får man byta jobb

Claes Elfsberg om sorgen efter dottern

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: