Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carolina Klüft: ”Jag var tvungen att berätta”

06 mar, 2019 
Carolina Kluft har bland annat programlett ”Wild kids”. Foto: Johan Paulin/SVT
Efter alla VM- och OS-guldmedaljer är livet ett annat för Carolina Klüft. Numera njuter hon av att leva i nuet. Samtidigt är hon djupt tacksam för den hårda idrottskarriären. Genom den fick hon en grundtrygghet – och träffade kärleken och pappan till hennes barn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I många år var Carolina Klüft en global superstjärna i friidrott. Kastade, hoppade och sprang som ingen annan sjukampare i världen. Som 22-åring blev hon den yngsta friidrottaren någonsin att ha vunnit samtliga fem internationella guldmedaljer: OS, VM och EM (i de två senare fallen både inom- och utomhus).

När hon klev upp på prispallen i Aten 2004 och fick den olympiska guldmedaljen hängd runt halsen sträckte hon på sig mer än vanligt. Marsipanrosen i tårtan.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Men allra mest stolt är jag ändå över att jag under min idrottskarriär behöll fokus på kärnan till varför jag höll på. Jag glömde aldrig mina viktigaste drivkrafter, och därför hade jag alltid kvar min grundglädje och mina motivationskällor. Det gav en trygghet som gjorde att jag klarade av olika svårigheter, säger Carolina Klüft.

Saknar inte pressen

– Jag kan inte säga att jag saknar min aktiva tid. Möjligtvis laget och sammanhanget och den där känslan av att verkligen vara i toppform, när jag och Patrik pratar gamla minnen. Men inte att ruta in livet helt efter idrotten och alltid pressa kroppen till det yttersta. Jag utmanar mig själv på andra sätt nu.

Annons

För sex år sedan sa Carolina, då 29 år, tack och hej till friidrottsarenorna. Nu är vardagen en annan för en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Halvtidsanställning, resterande arbetstid i eget företag och tvåbarnsmamma. Maken Patrik, före detta stavhoppare, hade avslutat idrottskarriären några år tidigare.

– Jag vet att det kan vara svårt för många när livet förändras så abrupt. Men för mig var det faktiskt inte det. Jag har alltid varit mån om att bygga min självkänsla i mig själv och inte genom det jag gjort inom idrotten. Jag fick snabbt utlopp för all min nyfikenhet på annat, säger Carolina Klüft.

– Och jag kunde ta mer sällskap av Patrik som redan var på väg och gå vidare i någonting nytt. Jag kände mig klar med idrotten och var sugen på ett nytt liv och på att hinna med annat kul. Skaffa familj och så.

Carolina är aktuell i den elfte säsongen av SVT:s Mästarnas mästare. Frågan om att medverka har kommit tidigare, men först nu passade det i pusslet. Hur det går i konkurrensen för en allroundidrottare av allra högsta klass återstår att se.

Maken Patrik träffade Carolina via idrotten. I dag har de två döttrar, Laleh, 4, och Amie, 1. Foto: TT

Hus på landet

Alldeles oavsett trivdes Carolina tillsammans med andra framgångsrika svenska idrottare under inspelningen i Grekland:

Annons

– Det var så kul att lära känna de andra och få höra om deras karriärer och historier. Vi hade en otroligt prestigelös gemenskap med mycket skratt och många intressanta samtal. Jag är väldigt tacksam för de nya vänskapsbanden.

Men i tävlingsmomenten ville alla vinna. Även Carolina.

– Gick det inte riktigt som det var tänkt blev jag väl lite förbaskad. Men sedan var det ändå inget mer med det, säger Carolina Klüft.

Hon imponerades av alla i sin grupp, inte minst av Kjell Isaksson, 70 år fyllda och en gång i tiden världsrekordhållare i stavhopp.

– Kjell är fortfarande otroligt vältränad och det kommer det verkligen att visas prov på. Han är fantastiskt rolig också, och bjöd mycket på sig själv.

Förra året fick Carolina och Patrik sin andra dotter. Familjen bor numera i Järvsö i Hälsingland. Livet i Stockholmsförorten Haninge kändes inte helt bra. De ville till ett hus på landsbygden eftersom det passar behoven bättre.

– Både jag och Patrik, som är utvecklingsansvarig i Östersunds Ishockeyklubb, har väldigt intensiva arbetsperioder. Nu bor vi mer privat, och lugnt och skönt nära naturen, när vi är lediga.

Annons

Carolina är noga med att inte dela med sig av allt. För att vara helt tillfreds vill hon ha vissa saker i fred. Att exempelvis prata öppet om sig själv som mamma och barnen kommer absolut inte på tal.

– Jag vill värna mina barns integritet tills de själv kan värna den. I övrigt vill jag ha delar av mitt liv som är reserverade åt min familj och mina vänner. Jag vill kunna ladda mina batterier utan att dela med mig av allt, säger Carolina Klüft.

– Att vara en känd person är jag inte alltid så himla bekväm med. Men jag ställer gärna upp om syftet är bra. Gör jag något ska det vara värt det.

Kronprinsessparet är initiativtagare till organisationen Generation Pep där Carolina är verksamhetschef. Foto: TT

Läskigt att vara privat

Därför var det exempelvis självklart att tacka ja när kronprinsessan Victoria och prins Daniel för ett par år sedan presenterade Generation Pep, en organisation med syftet att överallt i samhället sprida kunskap och engagemang kring barns och ungdomars hälsa. Efter att länge ha varit projektledare blev Carolina i början av året verksamhetschef för Generation Pep.

Annons

– Hälsa, kost och rörelseglädje är frågor som ligger nära mig naturligt och vi jobbar på många sätt bland annat genom folkrörelsen, skolan, näringslivet och offentlig sektorn, för att få fler att agera och förbättra för barn och ungas hälsa. Det är viktigt att vi når vuxna också och uppmuntrar dem till fysisk aktivitet, barn gör ofta som vuxna gör.

Halvtannat år efter sin sista idrottstävling, debuterade Carolina som TV-programledare under sportsändningarna från vinter-OS 2014.

Lyckosam även i det gebitet har hon fortsatt på den linjen. I höstas var Carolina programledare för SVT-underhållningen Duellen och nu under senvintern leder hon Wild kids i Barnkanalen.

– Jag började inte som programledare för att synas, utan för att få ny kunskap. Man lär så mycket om sig själv och livet om man utmanar sig själv. Sitter man bara tryggt i båten missar man mycket. Jag kan absolut tänka mig att göra mer tv, säger hon.

2016 utkom Carolina Klüft med boken Livet är en sjukamp: Min väg till prestation, balans och mening. En idrottslig memoarbok där hon berättar om hur hon skaffade sig nog med motivation, målmedvetenhet och ta mig tusan-attityd för att bli en riktig mästarinna. Boken är utgångspunkten i de föreläsningar Carolina kontinuerligt har.

Annons

– Det var lite läskigt att skriva den eftersom jag behövde vara privat. Jag fick göra ett litet avsteg. För annars hade läsarna inte förstått vad jag menar. Syftet är ju att dela med mig av väsentliga mentala saker, och då var jag tvungen att berätta sådant som många inte visste innan, säger Carolina.

Carolina är en av de tävlande i SVT:s Mästarnas mästare. Foto: SVT

Landat i nya livet

Hon är inte längre lika tävlingsinriktad som tidigare, säger hon, även om hon alltid förbereder sig väl inför en uppgift för att kunna ge allt hon har.

– Det är väl i och för sig en form av tävlingsinstinkt, men nuförtiden tävlar jag sällan mot andra.

Carolina har heller inget behov av att göra civil karriär och nå nya framgångar. Det räcker gott med både det ena eller det andra, om hon bara har roligt och lär sig nya saker.

Annons

Precis som det är för närvarande. En annan tårta, andra slags marsipanrosor.

– Jag har landat bra i mitt nya liv och är mycket i nuet. Tidigare tänkte jag i fyraårscykler med OS i sikte. Så är det inte alls nu. Jag är hela tiden just där jag ska vara och sedan får man se vad som händer, säger Carolina Klüft.

– Jag är otroligt glad och tacksam över den grundtrygghet och personliga utveckling som idrotten har gett mig. Genom den fick jag dessutom mina bästa vänner. Mina barn är också en frukt därifrån. Jag träffade ju Patrik.

Vi kan också se den före detta elitidrottaren som programledare för Wild kids i Barnkanalen. Foto: SVT

Detta är Carolina Klüft

Namn: Carolina Evelyn Klüft.
Aktuell: Är en av deltagarna i nionde säsongen av SVT:s Mästarnas mästare. Som programledare för Wild kids. Är verksamhetschef för Generation Pep som jobbar med att få barn och ungdomar att röra sig mer och äta hälsosammare.
Ålder: 36.
Yrke: Före detta elitidrottare, föreläsare, författare och programledare.
Bor: I Järvsö.
Familj: Maken Patrik Klüft (tidigare Kristiansson), 41, döttrarna Laleh, 4, och Amie, 1.
Fritidsintressen: ”I stort sett all min fria tid just nu ägnar jag åt min familj och mina vänner.”
Goda egenskaper: ”Jag är ambitiös, flexibel och glad.”
Mindre goda egenskaper: ”Slarvig, glömsk och envis.”
Karriären i korthet: 4 VM-guld, 1 OS-guld, 4 EM-guld, 4 JVM-guld, 5 JEM-guld, 19 SM-guld.
Några utmärkelser: Jerringpriset 2002. Utsedd till Europas främsta friidrottare 2003 och 2006. Svenska Dagbladets bragdmedalj 2003. H M Konungens medalj i 8:e storleken med högblått band 2005. Årets idrottsprestation 2008.

Annons

5 snabba frågor till Carolina Klüft

Vilket är ditt livsmotto?
– Du kan! Inget berg är för brant! Om du tror, blir det sant! Du kan!

Vad är du oväntat och överraskande bra på?
– Jag är ganska händig. Att snickra är lite som terapi tycker jag. Jag skulle gärna ha mer tid för det i mitt liv så småningom.

Varför gillar du att dansa?
– För att det är en frihetskänsla och total glädje. Vi dansar ofta hemma och att dansa med mina bästa vänner är bland det bästa jag vet.

Vad får dig att häpna?
– Livet och människor. Livet bjuder på många häftiga utmaningar och spännande möten med människor. Det får mig att häpna.

Vilka är dina största förebilder som människa?
– Pappa och mamma. Mina föräldrar har betytt otroligt mycket för mig och gör fortfarande. Jag är så tacksam för allt de har gjort för mig.

Av Hasse Gänger 

Läs också:

Skidprofilen Per Elofsson drabbad av stroke

Lena Kalla: Jag har delat många stora ögonblick med Charlotte!

Annons