Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carolina Klüfts utmaning i relationen med Patrik: ”Stärkte mig”

09 feb, 2023 

Sjukamparen Carolina Klüft och stavhopparen Patrik Kristiansson blev Sveriges hetaste friidrottspar på 00-talet.
I dag är paret lyckligt gifta, men att vara nyförälskade och samtidigt prestera på så världsnivå var emellanåt en utmaning för relationen.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kajsa Bergqvist om karriären och kärlekenBrand logo
Kajsa Bergqvist om karriären och kärleken

Den före detta friidrottsstjärnan Carolina Klüft är en av landets främsta idrottare genom tiderna. Under den aktiva karriären, som hon valde att avsluta år 2012, kammade hon hem elva internationella mästerskapsmedaljer, där OS-guld och tre VM-guld i sjukamp hör till de mest minnesvärda.

I dag, bara några dagar efter Klüfts 40-årsdag, är träning och hälsa fortfarande en stor del av hennes liv. Sedan år 2019 är hon verksamhetschef för Generation Pep, som arbetar för barns hälsa, och driver även hälsohotellet Camp Järvsö tillsammans med maken Patrik.

I det senaste avsnittet av podcasten Vägen till toppen berättar sportprofilen om det mentala arbetet bakom framgångarna och svårigheterna i att balansera relationens hälsa vid sidan om karriären.

Annons

Carolina Klüft om tuffa tiden och stödet från tränaren

I podcasten intervjuar tv-profilen Camilla Nordlund några av Sveriges största idrottsprofiler för att gräva i frågor som ”hur blir man bäst i världen?” och ”vilka med- och motgångar har format karriären?”.

Trots att Carolina Klüft nådde oerhörd framgång under karriären, så kämpade hon mot en mängd mentala hjärnspöken och stor prestationsångest. Hon avslöjar att hon till och med var nära att avbryta flera stora tävlingar under storhetstiden.

Det pratades inte så mycket om den mentala biten då, men i dag vet de flesta att den mentala biten är lika avgörande som den fysiska – om du ska nå de resultat som Carolina gjorde under karriären.

Patrik Kristiansson och Carolina Klüft visar upp sina respektive medaljer i samband med friidrotts-EM inomhus i Wien år 2002.
Patrik Kristiansson och Carolina Klüft visar upp sina respektive medaljer i samband med friidrotts-EM inomhus i Wien år 2002.

Under intervjun med Camilla berättar den före detta friidrottsstjärnan att det var tränaren Agne Bergvall som blev räddningen för henne.

Annons

Han var så lugn och sa att ”Det här är kul. Det är bara idrott. Nu kör vi.” Det stärkte mig mentalt och påverkade mig långt efter. Då var det bara ångest, men de här varven vände mitt mindset, förklarar Carolina.

Under OS i Aten år 2004 var Klüft på toppen av karriären och tog hem guld. Trots det präglades upplevelsen till stor del av skam och skuld, då fästmannen Patrik Kristansson, numera maken Patrik Klüft, missade medalj i stavhopp.

De äkta makarna Carolina Klüft och Patrik Klüft på Idrottsgalan i januari tidigare i år.
De äkta makarna Carolina Klüft och Patrik Klüft på Idrottsgalan i januari tidigare i år.

Carolina Klüfts utmaning i relationen med maken Patrik

I början på 00-talet träffades sjukamparen Carolina Klüft och stavhopparen Patrik Kristansson under ett träningsläger på Lanzarote. Resan arrangerades av deras respektiva klubbar; klubb Växjö och KA 2 i Karlskrona.

Annons

Sedan dess var friidrottsstjärnorna ett oskiljaktigt par och sommaren 2002 förlovade de sig. Sedan år 2007 är de äkta makar.

I podcasten Vägen till toppen vittnar Carolina om utmaningen i relationen under OS år 2004, då hon brottades med skuldkänslor över den egna guldglädjen, efter fästmannens tuffa medaljmiss.

Jag kan väl säga att jag lade undan mitt OS-guld då, jag gömde det. Den upplevelsen stärkte mig i att jag behövde idrotta på mitt sätt, för jag såg hur hårt fallet blev för Patrik. Han har ändå sagt att det tog knäcken på honom. Det var där hans karriär tog slut, även om han officiellt slutade ett par år senare, förklarar hon.

Patrik avslutade karriären officiellt år 2008 och har, under såväl den aktiva karriären som efteråt, alltid stöttat Klüft under hennes framgångar.

Foto: Janerik Henriksson / TT, Anders Wiklund/TT

Annons