Cecilia Hagen skräms inte för att bli gammal: "Rent av njutbart"
Men i dag, när hon närmar sig 80, omfamnar hon åldrandet – och allt som det innebär.
Det här är Cecilia Hagen!
Du kanske känner igen hennes vassa iakttagelseförmåga från hennes omtyckta krönikor i Expressen eller så känner du hennes som författaren bakom ”De osannolika systrarna Mitford” ur bokserien med samma namn? Eller så är de populära böckerna om Kulla-Gulla mer din grej?
Kanske känner du igen henne som återkommande deltagare i SVT:s långkörare På spåret? En tävling som hon för övrigt vann år 1995 när hon tävlade tillsammans med journalistkollegan Tomas Tengby.
Ja, Cecilia Hagen är en kvinna med många strängar på sin lyra. Och med en så lång karriär i backspegeln finns det helt klart många beröringspunkter.
Barndomen och föräldrarnas tuffa skilsmässa
Hon är en diplomatdotter med rötter i den välrenommerade Bonniersläkten som sattes i internatskola vid blotta elva års ålder. Det låter kanske som upplagt för en spännande barndom? På många sätt var det säkert det.
När Cecilia talat om uppväxten i tidigare intervjuer har hon nämnt föräldrarnas skilsmässa, som tog hårt på henne, då hennes far flyttade utomlands och startade ny familj. Varpå hon blev lämnad kvar med sin äldre bror Robert och deras moder Lena, som hade ”problem med nerverna”.
– Jag är mer omvårdad av tjänstefolk och guvernanter än av mina föräldrar, konstaterar Cecilia. När jag var 16 år skildes de, vilket var ett hårt slag, sa hon till Hemmets Journal 2008. Hon skuldbelägger dock inte sin far, som hon menar var ”barn av sin tid”.
I samma intervju med tidskriften öppnar hon även upp sorgen efter att ha förlorat sin bror alldeles för tidigt. Han dog vid unga 47 års ålder år 1991.
– Han var ekonom och bevistade en konferens, när han fick en infarkt under en joggingtur. Han var snäll och uppmuntrande mot sin lilla stygga syster. Det är mycket tråkigt att nu inte ha någon att diskutera sin barndom med, någon som var med och vet hur det var.
Sonen Jonatan Unge och tv-projektet Cecilias unge
Mellan åren 1976 och 1989 var hon gift med journalistkollegan Ingemar Unge. De båda två tillhör några av Sveriges mest lästa skribenter och kan båda stoltsera med att de vunnit Stora Journalistpriset.
Under äktenskapet blev de dessutom föräldrar till de två gemensamma barnen Josefin och Jonatan. Sonen har i dag en framgångsrik karriär som komiker. Och förutom hennes egen lysande karriär är Cecilia Hagen kanske mest känd för just det epitetet; Jonatan Unges mamma.
– Vi kan verkligen bli tokiga på varandra. Jag kan irritera mig himla mycket på att hon, och hela hennes del av familjen, är så ångestfylld. Man går runt och bär på varandras ångest hela tiden. Men jag trivs väldigt bra i hennes sällskap, har Jonatan tidigare sagt om sin mot i en intervju med Aftonbladet enligt Nyheter24.
Men det går åt båda hållen. Jonatan Unge är lika känd han för att vara Cecilias son, eller Cecilias unge, som är namnet på mor- och sonduons gemensamma tv-projekt i SVT. En varm serie om deras gemensamma (men något kaotiska!) Europaresa, som enligt beskrivningen bär uppdraget: ”att lära Unge bli självständig innan det är för sent”.
– Det hela började med att jag vid 44 års ålder insåg att min mor är dödlig. Vi har alltid haft en nära relation men på grund av geografiskt avstånd och att jag blivit småbarnsfarsa igen så har vi umgåtts allt mer sällan. Så efter min insikt beslöt jag mig för att ta med min mor på en kombinerad jobb och nöjesresa i Europa för att ta igen för förlorad tid, har han sagt om programmet i ett pressmeddelande från SVT.
Blivit ansiktet utåt för flygrädsla
Transportsträckorna, som duon ställs inför i tv-serien Cecilias unge, sker för övrigt med tåg. Detta eftersom Cecilia Hagen, under åren i rampljuset, blivit lite av ansiktet utåt för flygrädsla.
I en intervju med Hemmets Journal från 2013 får hon frågan om när hon flög senast, varpå hon svarar:
– I 20-årsåldern. Jag flög väl första gången när jag var 14-15 och sedan blev det en del flygresor fram till 20, men jag var alltid skräckslagen, övertygad om att något hemskt skulle hända. Sedan tillät jag mig själv att låta bli, sa hon.
Cecilia Hagens sommarprat – en homage till åldrandet
Det där med att tillåta sig själv att avstå från saker är nog en visdom som kommer med åldern. Och just ålder är något som varit centralt i Hagens arbete.
Vi nämnde ju Kulla-Gulla tidigare i artikeln. Många unga kvinnor i Sverige, födda på 40- och 50-talet, växte nämligen upp med Martha Sandwall-Bergströms ungdomsböcker om den föräldralösa flickan Kulla-Gulla.
1994 skrev Hagen boken Kulla-Gulla i övergångsåldern - eller Nu fyller alla duktiga flickor 50 för att bearbeta sin egen ålderskris och för att synliggöra en hel åldersgrupp; kvinnor över 50. Några år senare kom uppföljaren Kulla-Gulla stretar vidare. Lägesrapport vid 60+.
Sommaren 2025 står Cecilia Hagen inför ännu en fjäder i hatten; Sommar i P1. I hennes sommarprat, som sänds den 10 juli, ska hon passande nog prata om (ja, du gissade rätt): ålder.
– Jag tänkte berätta om hur det är att bli gammal. Det vet man inte förrän man är det men det kan vara bra att känna till lite om det i förväg, att få veta att det inte bara är något negativt och skrämmande utan också något positivt och rent av njutbart.