Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Så tänker Charlotte Perrelli kring barnens julklappar: Viktigt

12 dec, 2022
author Ebba S. Dahlman
Ebba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, Instagram
Charlotte Perrellis jultraditioner innehåller ”megamycket musik”, asiatisk mat, Polarexpressen och ett besök i kyrkan för själens skull.
I en ny intervju med Amelia berättar hon hur hon tänker kring barnens julklappar – så att det blir rättvist!
– Köper jag en jättefin dyr present, måste alla få var sin dyr fin present för samma värde, förklarar hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker om Charlotte Perrelli du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Charlotte Perrelli du kanske inte visste

Schlagerikonen Charlotte Perrelli firar julen uppe i Åre. Där har hon och maken Anders Jensen tillflyktsorten på vinterhalvåret. I år blir de 14 julfirare i det pampiga timmerhuset, inklusive äldsta sonen Angelos flickvän.

I en ny intervju med tidningen Amelia berättar artisten om julens måsten, samt hur hon resonerar kring barnen julklappar.

– Under julen är det megamycket musik. Jag har en flygel i Åre, som Angelo spelar på och jag sjunger till.

Charlotte Perrellis och Anders Jensens jultraditioner

En tradition i familjen Perrelli/Jensen är att äta julgröt på morgonen. Därefter drar Charlotte med familjen till kyrkan – det är ett måste som hon inte tummar på!

– Vi börjar alltid julafton med att gå i Åre gamla kyrka för att få en härlig liten stund med lugn och ro och lite julmusik. Det är så skönt för själen att få landa, förklarar hon. Därefter väntar träff med tomten.

– Eftersom vi har småbarn som väntar på tomten, går vi ner på torget och dansar runt granen. Jultomten kommer alltid dit med ren eller häst och vagn.

Under dagarna som leder upp till julafton är det främst drycken som står i fokus. Julmust och glögg. Det är också tradition att glasera egna pepparkakor, som sedan hängs upp i fönstren som julskyltning.

Annons

– Under julmiddagen blir det janssons frestelse, skinka, veganska köttbullar, vanliga köttbullar, kålpudding. Varje år lägger vi till ett nytt inslag, exempelvis en asiatisk rätt.

Charlotte berättar att familjen kollar på den animerade julfilmen Polarexpressen för att komma i stämning. Även pyntet är viktigt för att uppnå den rätta julkänslan. När barnen har julpysslat i skolan lägger Charlotte stor vikt vid att deras kreationer ska hamna i blickfånget.

– Annars försöker jag hålla det lite ”cleant”, så det inte blir för stökigt och står hundra tomtar överallt. Vi julpyntar både i Stockholm och i Åre och ska så klart ha julstjärnor. Här hemma tänker jag köpa nya i år. Innan har jag haft klassiska vita julstjärnor i papper, men nu ska jag ha snöstjärnor. De ser ut som snöflingor i papper. Det är kul att variera sig lite.

En tät kungsgran som inhandlas under devisen ”ju rejälare desto bättre” hör också till ett av julens måsten.

Så tänker Charlotte kring barnens julklappar: Viktigt att det blir rättvist

Charlotte berättar att familjen festar på julbordet först efter julklappsutdelningen är avhandlad.

– Barnen längtar förbaskat mycket efter julklapparna, så vi brukar äta julbordet på kvällen efter att vi öppnat klapparna, säger hon till tidningen.

Charlotte har fyra söner. Med nuvarande maken Anders Jensen, har hon minstingarna Adrian, 9, och Alvin, 4. Sönerna Angelo, 18, och Alessio, 17, har hon sedan tidigare äktenskapet med Nicola Perrelli.

Även om artisten tycker att det är roligare att själv få julklappar som hon inte behöver, så tänker hon ofta på en mix, med vissa ”funktionsklappar”, till barnen.

Annons

– När det kommer till julklappar ska man hitta en kompott, där barnen både får det de önskar sig samtidigt som det är något de behöver. Det kan vara nya hörlurar, skidor, en skidjacka, skolväska och något år Playstation. Högt och lågt.

Men det är viktigt att det blir rättvist syskonen emellan. Både gällande klapparnas värde och antalet paket de får öppna.

– Köper jag en jättefin dyr present, måste alla få var sin dyr fin present för samma värde. Men antal klappar känns nästan ännu viktigare, så inte ett barn sitter med tio julklappar och ett annat med två dyra, berättar hon och fortsätter:

– Vissa jular kan jag känna: Oj, vad dyrt allting blev i år. Sedan kan det komna en jul när ingen knappt önskar sig något. De har det mesta och vill bara ha lite leksaker.

Avslutningsvis berättar hon att hon och maken ofta är väldigt generösa mot varandra när det kommer till just julklappar. Hon berättar att Anders är bra på det där med överraskningar. Något som Charlotte uppskattar!

Foto: Claudio Bresciani/TT

Annons