Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Christer Sjögren – från viking till riddare

22 nov, 2018 
AvHenrik Högström
Christer Sjögren – en karriär i bilder!
Christer Sjögren är en av de stora stjärnorna i Så mycket bättre. Och dansbandskungen har en lång karriär att ösa låtar och berättelser ur. Här är några stolpar ur hans liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Christer Sjögren, 68, är dansbandskungen med ett helt yrkesliv i musiken. Den före detta sångaren i Vikingarna är därmed en av de mest bekanta deltagarna i årets uppsättning av Så mycket bättre. Och hittills har veteranen bland annat hunnit chocka milt (sträckte långfingret mot kameran i sin tolkning av Eric Gadds My personality) och röra publiken till tårar med en hyllning till sin pappa.

Men vem är han egentligen den trygga värmlänningen med den mörka rösten? Här är några ledtrådar i bilder.

Christer Sjögren i bandet Pelles när det begav sig.
Christer Sjögren, längst fram till höger, började spela i band redan på 60-talet. Här i Mariestadsbandet Pelles under dansbandens gyllene era på 70-talet. Foto: svenskadansband.se

Genombrottet

Christer Sjögren är värmlänningen som förblivit bygden trogen. Född i Hagfors och numera bosatt i Hammarö utanför Karlstad. Började spela i band redan på 60-talet och startade bakom orgeln. Karriären fortsatte i dansbanden Jupiters och Pelles där han spelade bas och sjöng. 1978 värvades han till det i sammanhanget legendariska dansbandet Vikingarna som funnits i olika konstellationer sedan 50-talet.

Annons
Vikingarna Djingis khan
Vikingarna hann bjuda publiken på en hel rad skivor på titlarna Kramgoa låtar.

Vikingarna

Vikingarna höll dansbandspubliken i ett fast grepp under många år. Sångaren Stefan Borsch var före Christer Sjögren vid mikrofonen. På den här tiden var det brukligt att internationella hits översattes till svenska och fick ett eget liv på våra listor. Så blev till exempel fallet med Djingis Khan som Tyskland deltog i Eurovision song contest med 1979. Vikingarna hade för övrigt framgångar även i Tyskland och Österrike under namnet Vikinger.

Annons
Se också: 4 saker vi älskar med Kikki DanielssonBrand logo
Se också: 4 saker vi älskar med Kikki Danielsson

På Vikingarnas låtlista med Christer Sjögren finns till exempel Till mitt eget Blue Hawaii, Du är min sommar Marie och Aldrig mer får jag se dig. Vikingarnas version av Leende guldbruna ögon är också en dansbandsklassiker.

Vikingarna återförenades i TV4:s Tack för dansen 2016. Här spelar de Leende guldbruna ögon.

Efter Vikingarna har Christer Sjögren haft en framgångsrik solokarriär med både musikalroll (Kapten Von Trapp i Sound of music) och bidrag i Melodifestivalen
Efter Vikingarna har Christer Sjögren haft en framgångsrik solokarriär med både musikalroll (Kapten Von Trapp i Sound of music) och bidrag i Melodifestivalen. Foto: IBL

Christer Sjögrens solokarriär

Vikingarna höll sin sista konsert sommaren 2004 då 7 000 personer kommit till Arvika för att ta farväl. Sedan dess har Sjögren haft en solokarriär som pågår än. Christer Sjögren har tolkat både Elvis Presley, Frank Sinatra och gett ut album med andliga sånger. 1997 gjorde han rollen som Kapten Von Trapp i Sound of music på Göta Lejon i Stockholm.

Annons
Christer och Birgitta Sjögren har varit ett par sedan tidigt 70-tal och håller ihop än.
Christer och Birgitta Sjögren har varit ett par sedan tidigt 70-tal och håller ihop än. Foto: IBL

Som soloartist har han dessutom deltagit i melodifestivalen. Bland annat med bidraget I love Europe 2008.

Christer Sjögrens fru

Christer och Birgitta Sjögren gifte sig 1970 och har en dotter tillsammans. Äktenskapet är intakt trots att Christer Sjögren hade ett kort förhållande med artisten och kollegan Lotta Engberg under tidigt 90-tal. En affär som båda varit öppna med och berättat om efteråt. Bland annat i Christer Sjögrens biografi Får jag lov att berätta? Kramgoa minnen från Christers garage.

Annons

Äktenskapet överlevde krisen.

– Jag har alltid brytt mig om Birgitta och velat ha just henne och jag tror att hon också har velat hålla fast vid mig. I dag är vi väldigt glada över det, kommenterade Christer Sjögren i Expressen 2017.

Christer Sjögren och Lotta Engberg har jobbat tillsammans både före och efter ”affären”.
Christer Sjögren och Lotta Engberg har jobbat tillsammans både före och efter ”affären”. Bland annat med bidrag i Melodifestivalen. Foto: IBL

I biografin berättade Christer Sjögren även om hur han brottats med alkoholproblem under perioder i livet. Problem som han tagit tag i.

Christer Sjögrens garage

Christer Sjögren har sålt mer än 12 miljoner skivor under karriären och har kunnat investera en del. Och bilar verkar vara ett investeringsobjekt som ligger honom varmt om hjärtat. Hemma bredvid den arkitektritade villan har dansbandskungen ett garage med runt 15 samlarbilar.

”Jag har varit rädd att folk ska tycka jag var skrytsam. I dag bryr jag mig inte och njuter av att ta Bentleyen för tre miljoner när jag ska handla toapapper. I dag skäms jag varken för mina bilar eller min ekonomiska framgång. Jag har jobbat hårt för varje krona”, skriver Sjögren i självbiografin.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Belönad med medalj

Annons