Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Christina Schollin om långa äktenskapet: ”Vi är totalt olika”

16 mar, 2021 
Minna Wallén-Widung
Christina Schollin och Hans Wahlgren fotograferade i sitt hem i Värmdö 2018.
Christina Schollin och Hans Wahlgren har varit ihop i 63 år. I Tillsammans med Strömstedts berättar paret om hur de har gjort för att hålla ihop under alla år – trots att de faktiskt är väldigt olika som personer.
– Ett tag sa vi att köksbordet var det som höll ihop vårt äktenskap, säger Hans Wahlgren i programmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Christina Schollin och Hans Wahlgren träffades första gången hemma hos Christinas kusin, skådespelerskan Helena Brodin. Det var i slutet av 1950-talet och de båda 19-åringarna studerade till skådespelare. Sedan den där första träffen har de hållit ihop – ifjol firade de 63 år tillsammans.

Se också: Christina Scholin i Tillsammans med Strömstedts

Christina Schollin och Hans Wahlgren gästar Tillsammans med StrömstedtsBrand logo
Christina Schollin och Hans Wahlgren gästar Tillsammans med Strömstedts

I Tillsammans med Strömstedts, konstaterar Jenny Strömstedt att Christina och Hans är tv-programmets ”rekordpar” sett till antal år ihop. I programmet berättar paret om hur de har gjort för att hålla ihop så länge. Att lita på varandra och hålla svartsjukan stången har varit ett framgångsrecept för skådespelarparet, som i perioder varit ifrån varandra under föreställningar och filminspelningar.

Annons

Christina Schollin spelade med Jarl Kulle

Under 1960- och 70-talet var Christina en av landets mest eftertraktade skådespelare och flitigt uppvaktad av manliga kollegor. Men för henne fanns det ingen annan än Hans, berättar hon.

– Jarl Kulle och jag spelade ju väldigt många kärlekspar. Och han sa faktiskt så här: ”Alla var förälskade i Christina Schollin, men det var ingen idé att göra någonting för hon skulle bara hem till Hans Wahlgren hela tiden”, säger hon i programmet.

Har en stor familj tillsammans

Familjen har alltid varit viktig för Hans och Christina, som har fyra barn tillsammans – Pernilla Wahlgren, Linus Wahlgren, Niclas Wahlgren och Peter Wahlgren. Med fyra barn och två karriärer kunde det lätt bli tjafs och bråk hemma. Hans berättar att köket blev centralt för deras äktenskap när det stormade.

Christina Schollin och Hans Wahlgren tillsammans med sina barn – Niclas Wahlgren, Peter Wahlgren, Pernilla Wahlgren och lilla Linus Wahlgren i slutet av 70-talet.
Christina Schollin och Hans Wahlgren tillsammans med sina barn – Niclas Wahlgren, Peter Wahlgren, Pernilla Wahlgren och lilla Linus Wahlgren.

– Ett tag sa vi att köksbordet var det som höll ihop vårt äktenskap, för när vi kom hem efter varsin föreställning och satt och käkade på kvällarna så pratade vi igenom de problemen som kanske hade uppstått.

Annons

Christina Schollin om sitt dåliga självförtroende

Trots en strålande karriär som skådespelare och en stor familj, berättar Christina i programmet att hon under många år brottats med ett dåligt självförtroende.

– Jag har aldrig trott på mig själv. Dåligt självförtroende har jag haft gott om, om jag säger så. Jag har aldrig kunnat luta mig tillbaka och vara nöjd med mig själv. Jag har fått jobba med att känna mig värdefull, säger hon till Jenny Strömstedt.

Hans Wahlgren och Christina Schollin tillsammans med Niklas Strömstedt och Jenny Strömstedt under inspelningen av Tillsammans med Strömstedts.
Hans Wahlgren och Christina Schollin tillsammans med Niklas Strömstedt och Jenny Strömstedt.

Christina säger att hennes dåliga självförtroende i perioder har påverkat henne så mycket att hon inte ens har ”vågat öppna munnen” av rädsla för att folk skulle tycka att hon inte hade något vettigt att säga. Även relationen till Hans har påverkats.

Annons

– Vi är så totalt olika, Hans och jag. Han har ett grundmurat självförtroende.

Delar grundläggande värderingar

Ett sätt för Christina att hantera sitt svajande självförtroende har varit att skriva. Hon har i alla år skrivit dagbok och genom det hittat ett sätt att se sig själv med andra ögon, och upptäcka att hennes tankar och idéer är minst lika bra som någon annans.

Och samtidigt som både Christina och Hans är överens om att de skiljer sig åt vad gäller många saker, konstaterar de att de trots allt också har mycket gemensamt.

– Vi har samma grunduppfattning om hur vi vill leva livet, och hur vi ser på familj, boende, livet i stort. Där har vi samma grundvärderingar, och har haft hela tiden, säger Christina i programmet.

Tillsammans med Strömstedts sänds på torsdagar klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

Annons