Dagny Carlsson fyller 106 år: ”Jag har inte en krämpa”

Sin 106-årsdag firar världens äldsta bloggare Dagny Carlsson med att åka till Ungern. Första gången hon var där imponerade hon så mycket på hotellvärden att han denna gång står för både hotell och frukost.

Hon säger att det inte är någon större skillnad mot när hon var 80. Hon är ungefär lika pigg och aktiv. Möjligen har livskvaliteten rentav ökat. Hur som helst firar Dagny Carlsson 106 år den 8 maj. Bemärkelsedagen tillbringar hon mer eller mindre för sig själv. Hon tar det inte så högtidligt.

– Men veckan efter ska vi fira ordentligt i Ungern. Jag och mina syskonbarn åker till Budapest, och jag får resan i födelsedagspresent. Jag älskar Budapest med floden Donau och allt, säger Dagny Carlsson.

Hon funderar aldrig på att hon blir äldre utan tar stunden som den kommer.

– Jag får ofta höra om min ålder och kan inte förstå varför folk tycker det är så märkvärdigt. Det finns 30-åringar som är sämre än jag.

Nyfiken och orädd

Dagny är ett underverk för läkarna. Inte en enda medicin tar hon, trots sin aktningsvärda livslängd. Ett tag åt hon blodtryckstabletter, men dem tog doktorn bort.

– Jag har inte en krämpa, förutom att jag hör lite visset. Och så behöver jag läsglasögon. Jag har inte ens några större problem med minnet. Jag har väl goda gener, säger Dagny Carlsson.

Läs också: Dagny Carlsson, 105: Man får inte gamla till sig

Som barn fick hon bra mat och har aldrig slarvat med måltiderna.

– Sedan har jag levt sunt vad gäller dryckenskap. Jag har tagit mig ett glas vin ibland, men inte mer. Och rökt har jag aldrig gjort.

Så skrattar hon igen. Det gör Dagny ofta. Kanske är det goda humöret den allra viktigaste ingrediensen. Dagny tror att hennes långa liv har hjälpts av att hon tidigt förstod att man får det mycket bättre om man tänker på det roliga som händer och inte det tråkiga.

– Min mormor Marlene lärde mig att det blir bäst om man är glad och nyfiken och inte rädd för något. Och råkar man klappa ihop får man inte ge upp, då tar man i stället nya tag.

Dagnys mormor var en kämpe. Hon var född 1858 och blev änka med fem barn när hon var 30.

– Det fanns inte skymten av välfärd och hon fick försörja sina barn med sina blotta händer och de blev dugliga medborgare allihop. Det var en god bulle det här!

Kaffedoften fyller matrummet. Dagny bor i en omsorgsfullt möblerad fyrarummare. Hon klarar sig fortfarande helt själv, men har för säkerhets skull ett larmarmband och städhjälp när det behövs. När fikabrödet är uppätet tar Dagny bort papperet runt den blomsterbukett som Året Runt med ett hjärtligt grattis överräckt till födelsedagsbarnet.

– Oj, det här är nog den största bukett jag fått hittilldags. Tack, snälla, för blommorna! Jag ska verkligen vårda dem ömt, säger Dagny innan hon med kavata steg går ut en sväng i köket för att hitta en vas till blommorna.

Världens äldsta bloggare

Vid 100 år fyllda började Dagny blogga. Hon läste om att politikern Carl Bildt gjorde det och ville inte vara sämre. Nu är Dagny världens äldsta i gebitet och har hundratusentals följare som läser den elektroniska dagbok som hon skriver i varje kväll.

– Att jag är så gammal intresserar nog folk. Men säkert också att jag alltid kan berätta något intressant eftersom jag har levt så länge.

Hon är glad över dialogen med läsarna.

– För när man är över 100 finns inte så många vänner kvar.

Läs också: Föreningen Äldrekontakt hittar nya vänner när de gamla försvinner

Bloggskrivandet har gjort Dagny till rikskändis på äldre dar, med festinbjudningar och medverkande i allehanda tv-program. Är hon ute någonstans kommer folk nästan alltid fram och vill ta en selfie. Till och med kungahuset har imponerats av hela Sveriges krutgumma, och härförleden bjöd kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia in Dagny till slottet.

Läs också: Här träffar Dagny Carlsson, 105, kungen och drottningen

– Med kungen pratade jag om hans resor och diskuterade hans förfäder. Och det visade sig att jag kunde kungalängden bättre än vad han kan. Silvia och jag pratade mest om hennes barnbarn, och om att jag inte har några men hon väldigt många. De var jättetrevliga och jag blev inbjuden av dem till Solliden på Öland i sommar. Jag ska absolut åka dit om jag lever och har hälsan.

 mars träffade Dagny  kungaparet på kungliga slottet.

I mars träffade Dagny kungaparet på kungliga slottet. ”De var jättetrevliga och jag blev inbjuden till Solliden på Öland i sommar.” Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Träffades på Gröna Lund

Varje dag, om vädret inte är för dåligt, tar Dagny efter lunch en promenad på 40 minuter, och hon tycker också om att hålla huvudet i gång. Läser alltid morgontidningen och tittar på tv-nyheterna för att hänga med, löser gärna korsord och sätter sig ofta med någon bok, litteraturintresset har alltid varit stort. Senhösten 2016 kom Dagny ut med en egen bok, Livet enligt Dagny – i huvudet på en 105-åring.

– Att det äntligen blev av är underbart.

Drömmen om att ge ut en bok har funnits sedan Dagny var liten eftersom hon alltid har tyckt om att skriva.

– Men jag har faktiskt inte skrivit något själv i min bok, det har en journalist som jag berättat för gjort.

– Jag har fått jag vet inte hur mycket brev, blommor och presenter av läsare som berättar att de älskar att jag är den jag är. Boken har faktiskt sålt jättebra.

Pengarna från boken ger hon till Cancerfonden eftersom hennes man Harry dog i cancer 2004.

Dagny träffade snickarmästaren Harry på Gröna Lunds dansbana i Stockholm när hon var 39 år och de gifte sig 1951. Dagny hade varit gift tidigare, och blev barnlös även med Harry. När han 91 år gammal gick bort var det tungt.

Läs också: Dagny Carlsson om kärleken Harry: Dansade som en gud

– I början var jag så ledsen att det inte var klokt. Jag var fullt övertygad om att jag efter ett par tre dagar skulle dö själv. Men när jag inte dog var jag tvungen att leva. Sedan mildras ju saknaden med åren. Det är klart jag tänker på Harry, men jag sörjer inte längre på samma sätt.

För ett ögonblick drömmer Dagny sig tillbaka:

– Jag hade det väldigt trevligt och fint när min man levde. Han var utåtriktad och vi reste mycket, och var också mycket på teater och opera.

Önskar fler vänner

Dagny Carlsson föddes samma år som fartyget Titanic förliste i Atlanten, 1912. Sedan dess har det varit två världskrig, människan har besökt månen, Sverige har haft 26 statsministrar och en teknisk revolution har skett, med bilar och andra fordon, tv, datorer, internet och mobiltelefoner.

– Hur kan folk påstå att det var bättre förr? Det var elände, folk gick och grävde i åkrarna med spadar och åkte häst och vagn. Nu är det mycket bättre. Tungt arbete är bortrationaliserat och sköter sig folk är de välnärda och friska. Ingen behöver hungra. Det enda är väl att folk förr brydde sig mer om varandra. Nuförtiden tycker man oftast att man är sig själv nog.

Läs också: Dagny Carlsson om #metoo: Värre än på min tid

Dagny Carlsson tänker ha det så rolig som möjligt så länge det varar. Nyfikenheten ger ständigt nya äventyr och upplevelser.

– Jag sätter mig inte med armarna i kors och tänker att nu har jag gjort mitt, nu är det dags att dö. Nej du, det är inte många 106-åringar som har det så bra och trevligt som jag. Jag har inget att gnälla över, inte ett dugg.

Möjligtvis skulle Dagny önska sig lite fler vänner. Även om hon är kändis kan hon känna sig ensam.

Och snart åker Dagny till Budapest och Ungern igen. De ska även besöka vindistrikten den här gången.

– Jag var där första gången med min systerdotter och hennes man, och hotellvärden blev så imponerad av mig och mina 104 år som jag var då. Så han har bjudit oss på gratis hotell och frukost även i Budapest.

Dagny har inte en krämpa vid 106 års ålder.

Ett sunt liv har säkert gjort sitt. Dagny har inte en krämpa vid 106 års ålder. Foto: Maria Östlin / IBL Bildbyrå

Det här är Dagny!

Namn: Dagny Carlsson.
Aktuell: Som världens äldsta bloggare. Med boken Livet enligt Dagny – i huvudet på en 105-åring (Bokförlaget Forum).
Ålder: Blir 106 år den 8 maj.
Bor: I lägenhet i Solna strax norr om Stockholm. Är född och uppvuxen i Kristianstad.
Familj: Lillasyster Ingegerd, 95 år, och ett flertal syskonbarn.
Har jobbat med: Bokföring på kontor och på konfektionsfabriker.
Fritidsintressen: ”Jag läser mycket. Och så tycker jag om att ta tunnelbanan in till Stockholm och gå på museum.”
God egenskap: ”Jag är glad och positiv. Inte kan man väl vara en surpuppa. Jag tycker att man ska visa upp ett glatt ansikte.”
Mindre god egenskap: ”Jag vet inte, det är svårt att svara på själv. Men kanske att jag kan bli irriterad när jag får leta efter mina läsglasögon fast jag kan minnas 100 år tillbaka.”

Hur är det att vara kändis på ålderns höst?

– Att bli uppmärksammad som jag har blivit är riktigt trevligt, kan jag tala om för dig. För i annat fall skulle jag bara sitta här och mögla. Nu är jag med om allt möjligt roligt och piggnar till lite.

Varför har du alltid varit intresserad av historia?

– Eftersom det är så spännande och intressant. Och viktigt. För om man inte vet vad som hände förr så kan man inte tillgodogöra sig nutiden.

Vilka är dina bästa dator-tips till äldre människor?

– Att man aldrig blir för gammal för att lära sig något nytt, även om det kanske tar lite längre tid än när man var yngre. Jag fick min första dator när jag var 93 och läste olika instruktionsböcker. Man kan alltid mycket mer på egen hand än vad man tror.

Varför blev du så glad när du blev utsedd till Året Senior 2015?

– För att det finns så himla många gamla som är bra. Jag har blivit utsedd till Veckans svensk också, och då vann jag mot Måns Zelmerlöw. Och nyligen fick jag Stora Gerontologipriset i Lund eftersom de tycker att jag är ett föredöme för äldre människor.

Hur var det att vara gäst i Skavlan i SVT1?

– Jätteroligt, och inte så märkvärdigt som folk tror att det är. Om man bara är sig själv och inte konstrar till det så går det bra. Skavlan och jag skrattade mycket ihop.

Vad drömmer du om att få uppleva?

– Fred i världen. Det är inte för snart att de slutar slåss.

Av Hasse Gänger
Foto: Hasse Gänger, IBL, Kungahuset

Läs också:

Här träffar Dagny Carlsson, 105, kungen och drottningen

Ny forskning: Personlighetsdragen som förlänger livet

Ny forskning: Optimister har bättre hälsa