Därför är inte Ukraina med i Eurovision Song Contest 2019

Därför tävlar inte Maruv och Ukraina i Eurovision Song Contest 2019
2016 års vinnare av Eurovision Song Contest ställer inte upp 2019. Anledningen är att tv-produktionen som står för uttagningen inte kunnat komma överens med den vinnande musikern kring kontraktet.

Maruv vann uttagningen till Eurovision 2019

UA:PBC är det ukrainska tv-bolag som sköter uttagningen av landets deltagare till Eurovision Song Contest, så även 2019, genom programmet Vidbir 2019. Programmet var upplagt som så att en tremannajury och tv-tittarna fick rösta fram sex tävlande, tre stycken från två olika semifinaler, till finalen. I juryn satt bland annat 2016 års vinnare av Eurovision Song Contest, Jamala.

Därför skickar inte Ukraina någon artist till Eurovision Song Contest 2019

I finalen korades så en vinnare: sångerskan Maruv med låten Siren Song. Men bara kort efter finalen kom beskedet från UA:PBC: Man drog sig tillbaka från Eurovision Song Contest 2019.

Så här lyder tv-kanalens uttalande:

”Sångerskan Anna Korsun (artistnamn – MARUV) vann den nationella uttagningen som ett resultat av en legitim tävling och hon mottog högsta poäng från publiken. Hennes insats var mycket uppskattad av musikexperter, nöjesindustrin och publik.

Men, en artist som ska representera Ukraina vid en internationell tävling har också en skyldighet: Efter att hon skrivit på kontrakten om sin medverkan i Eurovision Song Contest 2019, blir hen en kulturell ambassadör för Ukraina och presenterar inte bara sin egen musik, utan blir också en talesperson för det ukrainska samhället i hela världen. Efter förhandlingar kunde inte UA:PBC och sångaren MARUV komma överens om de gemensamma skyldigheter hon en representant för Ukraina i Eurovision Song Contest.”

Så svarar Ukrainas vinnare

Anledningen till varför man inte kunde komma överens om kontraktet var, enligt artisten MARUVS Facebooksida, den sista formuleringen i kontraktet: MARUV ville representera sig själv som artist, inte som en politiker.

UA:PBC menade också att det var en risk mot Eurovisions egna regler kring politiska budskap på scen att skicka MARUV, som turnerat en del i Ryssland och som är en stor artist i landet. För Ukrainas del blir detta problematiskt då man, efter krimkonflikten, tar avstånd från Rysslands handlingar och intrång i Ukraina.

Under förhandlingarna mellan tv-bolaget och artisten, som enligt MARUV tog sju timmar, krävdes att hon skulle ställa in spelningar i Ryssland både före och efter tävlingarna (något hon var villig att gå med på), men ett krav kunde hon inte vika sig för.

– Jag är en medborgare i Ukraina, jag betalar skatt och älskar landet. Men jag är inte redo att komma på slogans och förändra deltagandet i tävlingarna till en reklam för våra politiker. Jag är en artist, inte en del av en politisk kampanj, sa artisten då förhandlarna föll isär.

Ukraina skulle deltagit i semifinal 1 2019

När UA:PBC misslyckades med att få MARUV att skriva på kontraktet gick man vidare till bandet som kom på andraplats, Freedom jazz, men även där misslyckades förhandlingarna. Därför kom den 27 februari bomben: Ukraina väljer att kasta in handduken och inte delta i Eurovision Song Contest 2019 i Israel. De har dock gjort tydligt att en återkomst 2020 är att vänta – så länge inte Ryssland vinner i år.

Här kan du se det ukrainska bidraget som inte skickades: Maruv – Siren Song

Finalen av Eurovision Song Contest 2019 sker den 18 maj i Tel Aviv, Israel. Innan dess är det två semifinaler, den 14 och 16 maj.

Källa: Esctoday.com, Eurovision.tv, svt.se, escpanelen.se

Foto: Aleksandr Gusev/Pacific Press/Sipa USA