Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför slutade Camilla Henemark och kungen umgås

02 feb, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Carl XVI Gustaf och Camilla Henemark
Under ett par intensiva år träffades Camilla Henemark och kung Carl XVI Gustaf.
I en ny dokumentär beskriver hon deras relation som vänskaplig, samtidigt som hon förklarar varför de slutade träffas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 svenska kändisar som får barn 2023Brand logo
5 svenska kändisar som får barn 2023

År 2010 gavs Den ofrivilliga monarken ut, och fick genast ett stort genomslag. I boken påstås bland annat att kung Carl XVI Gustaf och Army of lovers-artisten Camilla Henemark haft en romans i slutet av 90-talet.

Henemark kommenterade själv uppgifterna i Expressen samma år.

– Förälskad är så fel ord att använda – fast det stämmer. Men jag skulle vilja kalla det en 14-årsförälskelse. Fullständigt hjärnförvirrad egentligen. Hade jag satt mig ner och tänkt efter lite så finns det ingen rim och reson i det här. Men vi skämtade bara bort det, sade hon då.

Camilla Henemark om umgänget med kungen

Nu har Åsa Lindeborg gjort en dokumentär, Kungen med två ansikten, och i den talar Camilla Henemark ut om tiden med kungen.

Annons

– Jag levde ett ganska glamoröst liv. På den tiden umgicks jag mycket med innekretsar i Stockholm och många människor från den övre societeten, och där fanns det ett gäng där kungen ingick som vi brukade umgås med, säger hon i dokumentären.

Hon säger att de sågs ganska intensivt under en tvåårsperiod, och att relationen var vänskaplig. Men att det fanns undertoner av ett intresse som ”inte var okej”.

”Började kännas lite sjavigt”

Mot slutet av deras tid tillsammans upplevde Camilla Henemark att flera personer i deras närhet började känna en irritation mot att de umgicks, något som bidrog till att de slutade ses.

– Det började kännas lite sjavigt. Tiden var ibland knapp. Vi hann ses en timme, och det är inte ett sätt att umgås. Sedan skyfflade folk i väg honom och jag skyfflades i väg i en taxi. Det var väldigt sjaskigt. Det var inget för mig. Då kände jag: ”Nej, jag kan inte hålla på”. Finito, säger hon i dokumentären.

Kungen med två ansikten tar också upp tiden efter Den motvillige monarken. Kungen höll då en uppmärksammad pressträff där han bemötte påståendena med ”vi vänder på ett blad”.

Det var något svårare för Henemark att göra, menar hon.

– När den här presskonferensen var och han gick ut och mumlade. Då fick jag total panik. För hans del kunde han packa väskan och åka till Kina och inte behöva svara på några fler frågor. Jag var jagad i flera veckor efter att det här kom ut, säger hon.

Foto: TT

Annons