Trending: Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför splittrades Ace of Base – succérna och kriserna vi minns

07 dec, 2023 
Angelica Jaako Billenman
Den 1 maj 2024 har en ny dokumentärserie på Viaplay premiär om svenska succébandet Ace of Base.
I All That She Wants får fansen ta del av tidigare okänt material.
– Några bitar gör ont att se, andra gläder mig, säger Jenny Berggren i ett pressmeddelande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
Se också: 5 stjärnor som var heta på 90-talet

Det var slutet av 1980-talet och Jonas ”Joker” Berggren och kompisen Ulf ”Buddha”Ekberg tillbringade all sin vakna tid i en sunkig musikstudio på ovanvåningen på ett garage i Utby, Göteborg. Jonas bodde fortfarande hemma, medan Ulf, som flyttat hemifrån redan som 16-årng, jobbade som kock på Stena line mellan Göteborg och Kiel. Han jobbade skift och var ute en vecka i taget på sjön, men all övrig tid tillbringades i replokalen, där han i princip bodde. Tillsammans kunde de jobba fyrtiotimmarspass åt gången.

– Vi spikade igen fönstren så att man inte skulle kunna se om det var dag eller natt ute, har Ulf berättat för Alexander Pärleros i Framgångspodden.

Ace of Base ratades av skivbolagen i Sverige

Alla pengar lades på att köpa dyra syntar och andra instrument och Jonas systrar Malin ”Linn” Berggren och Jenny Berggren fick sjunga in låtarna åt Tech Noir, som Ace of Base till en början hette. Kvartetten kämpade i flera år för att slå igenom.

Annons

Jonas och Ulf liftade till Stockholm utan ett öre på fickan för att försöka snärja skivbolagen.

– Vi hade ingenstans att bo för vi kände ingen i Stockholm. Vi bröt oss in i trappuppgångar och hade filtar med oss. Vi bodde högst upp i trapphusen, minns Ulf i Framgångspodden om besöken i huvudstaden.

Jenny Berggren och Malin Berggren i Ace of Base.
Malin Berggren (t.h) har dragit sig undan rampljuset. Sedan 1998 har hon inte gett en enda intervju. Här med systern Jenny Berggren.Foto: Aftonbladet/TT

Nästan alla svenska skivbolag som de träffade ratade dem.

– Alla tyckte att vi var urdåliga, minns Ulf i samma podd.

Men skivbolaget Telegram visade ändå ett intresse.

Happy nation placerade sig i Guinness rekordbok

I dag behöver de inte bo i trappuppgångar.

Annons

Bandet släppte sin första singel Wheel of fortune 1992 med deras karaktäristiska syntelektro med reggea-beats. Singeln släpptes på Mega Records i Danmark, som blev en hit i många länder, men inte i Sverige.

Mega Records hade lockat över Ace of Base från Telegram för 20 000 kronor, en symbolisk summa som täckte studiokostnaderna. Därmed hade Mega Records rättigheterna till deras musik, en riktig fullträff skulle det visa sig. Ace of Base är fortfarande Mega Records mest framgångsrika band någonsin.

Samma år släppte Ace of Base debutalbumet Happy nation (som heter The Sign i USA) som blev det mest sålda debutalbumet någonsin med sina 23 miljoner sålda exemplar. Rekordet blev inskrivet i Guiness rekordbok.

Låtarna All that she wants, The Sign och Don't turn around blev alla stora hits världen över.

Annons

Men med framgångarna kom också stora motgångar.

Ulf Ekberg tvingades bära skottsäker väst efter hoten

Innan Ulf Ekberg började skriva musik ihop med Jonas Berggren var han med i vit makt-bandet Commit Suiside.

I radioprogrammet Signal 1993 berättade han om sin brokiga tonårstid som skinhead, som bland annat innefattade drogmissbruk och misshandel.

– (Vi kunde) slå ner vanligt folk på stan. Om några tittade ogillande på oss så var det tillräcklig orsak för att vi skulle slå ner dem, sa han då, men hävdade att han aldrig engagerat sig politiskt.

Ulf Ekberg med flickvännen, supermodellen Emma Sjöberg (numera Wiklund).
Ulf Ekberg och supermodellen Emma Sjöberg (numera Wiklund) var ett par i sex år.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enligt tidningen Expo ska Ulf Ekberg däremot ha varit aktiv i ledningen för det då nybildade partiet Sverigedemokraterna i Göteborg 1988.

Annons

Ulf Ekberg har senare tagit starkt avstånd från sina tidigare åsikter och våldet han utövade.

– Tyvärr kan jag inte leva om mitt liv. Det enda jag kan göra är att försöka hjälpa andra till ett bättre liv, har han sagt.

– De där två åren var ingen bra tid i mitt liv, slog han också fast i Framgångspodden.

Jag var på högerextrema människors hatlista

Där berättade han också om hoten som han fick från högerextrema under tiden med Ace of Base eftersom han inte längre stödde deras åsikter.

– Jag toppade både Billboard och högerextrema människors hatlista.

– Jag var tvungen att ha skottsäker väst och det tog en viss udd ur mycket för man var tvungen att tänka på säkerheten rejält.

Det fick även bandkollegan Jenny Berggren brutalt uppleva.

Jenny Berggren hotades med kniv i hemmet

Jenny var 22 år när hon vaknade med en kniv mot sin strupe hemma i barndomshemmet i Göteborg. Ett tyskt kvinnligt fan hade brutit sig in medan hon sov och uppmanade henne att följa med till övervåningen.

Annons

– Jag svimmade nästan av skräck där i sängen. Hon satt bakom mig, jag tänkte: rör jag mig nu så går kniven igenom skinnet. Vi slåss och boxas, hårtussar flyger från mitt hår. Mamma och pappa räddade livet på mig den här kvällen, har Jenny berättat i TV4-programmet Så mycket bättre 2015.

Jenny Berggren, sångerska i Ace of Base intervjuas av Adam Alsing 1994. Bredvid sitter bandkollegan Ulf Ekberg.
Jenny Berggren intervjuas av Adam Alsing 1994 där hon berättar om knivöverfallet.Foto: Bertil Wöllner/TT

Hennes mamma Birgitta brottade till sist ner kvinnan och blev på kuppen själv knivskuren.

På grund av sin låga ålder fick det kvinnliga fanet bara ett års fängelse, men för Jenny och hennes familj gav händelsen ärr för livet. Gudstron blev Jennys livlina och i den självbiografiska boken Vinna hela världen berättar hon att hon valde att förlåta kvinnan.

Annons

– Jag förlät henne, tekniskt, direkt och sedan på ett annat plan lite senare, har Jenny berättat i den kristna tidningen Världen idag.

Originalmedlemmarna byttes ut – bråkade om namnet

Kanske var dödshoten en bidragande orsak som gjorde att storasyster Malin ”Linn” Berggren till slut valde att kliva ur rampljuset. Sedan 1998 har hon inte ställt upp på en enda intervju och i samband med bandets comeback 2007 valde hon att hoppa av Ace of Base.

Jenny däremot turnerade med bandet i två år, mellan 2007 och 2009 innan hon och Malin blev utbytta av sångerskorna Clara Hagman och Julia Williamson. Clara hade tidigare synts i Idol 2009.

Ska jag känna ett svek?

Tilltaget var däremot inte helt oproblematiskt utan syskonen Berggren hamnade i ett rättighetsbråk. Bandet med Jonas Berggren och kompisen Ulf Ekberg i spetsen fick till slut ända namn till Ace.Of.Base, med punkter mellan orden.

Annons

– Jag undrade: hur ska jag känna över detta? Ska jag känna ett svek, känna mig överkörd eller lämnad? Jag kände nej jag ska känna kärlek. Jag ska älska dem, och det kan jag, så det har jag fortsatt att göra. Jag ber för dem, har Jenny Berggren kommenterat det hela till Aftonbladet.

Där berättar hon också att originalmedlemmarna fortfarande hörs sporadiskt.

– Vi har en stor syskonkärlek och en liten arbetsrelation, jag vet inte om Ulf vet hur starka känslor jag känner för honom, säger hon men berättar att det är uteslutet att hon någonsin kommer att återvända till Ace of Base.

I dag turnerar hon dock fortfarande med bandets låtar, ensam.

Ace of Base under Billboard awards 1994.
Ace of Base under Billboard awards 1994 där de vann två priser, som bästa artist och som bästa nya artistFoto: Reuter/TT

Ace of Base är fortfarande aktivt och gav senast ut musik 2015, med låtar som var inspelade med originalmedlemmarna från 1991 till 2005. I dag består Ace of Base enbart av Jonas Berggren och Ulf Ekberg, varav den sistnämnda har varit drivkraften bakom den aktuella dokumentären.

Annons

Viaplay släpper ärlig dokumentär om Ace of Base

Viaplay släpper dokumentärserien All That She Wants den 1 maj 2024. Serien är i tre delar.

Enligt pressmeddelandet som gick ut i samband med nyheten kommenterade Jenny det hela med orden:

– Några bitar gör ont att se, andra gläder mig. Som verkligheten själv ungefär. Vi har kämpat, missat, älskat och förlåtit. Vi har gjort en världskarriär och i den åkt till månen och tillbaka. Livet hemma hade sex gånger högre gravitation helt plötsligt, och det var lätt att tappa fotfästet när man var ute och jobbade. Men vi höll varandra på jorden och bar ofta varandras bördor. Det är jag kanske mest stolt över i dag, säger hon i Viaplays pressmeddelande.

Liksom sin syster Malin Berggren går även Jonas Berggren under radarn när det kommer till intervjuer. Ulf Ekberg lovar däremot Viaplay-tittarna en ”opolerad dokumentärserie”.

– (Det är) en ärlig insyn i vår resa genom både med- och motgångar, säger han.

Annons